Fotball

Unik i USA: Toppspiller står frem som homofil

Collin Martin (23) hylles: – Definisjonen på mot.

Rullet inn i et regnbueflagg annonserte Collin Martin at han er homoseksuell. Til venstre er han i aksjon for Minnesota United, i en duell med Montreal Impact-spiller Blerim Dzemaili.
  • Nicholas Bergh
    Journalist

Collin Martin, midtbanespiller i MLS-laget Minnesota United, sto fredag fram som homofil. Det gjorde 23-åringen på sosiale medier innhyllet i et regnbueflagg.

– I dag har mitt lag sin Pride-kveld. Det blir en viktig kveld for meg, for jeg forteller for første gang offentlig at jeg er en åpent homofil spiller i Major League Soccer, tvitret Martin med bildet og emneknaggen #soccerforall.

Martin er den eneste mannlige idrettsutøveren på toppnivå i USA som er åpent homofil, skriver ESPN.

– Jeg har for mange år siden stått fram som homofil for familie og venner, og det gjelder også mine lagkamerater. Jeg har spilt i MLS i seks sesonger, fire med DC United og to med Minnesota United. I dag er jeg stolt over at hele troppen og ledelsen i Minnesota vet at jeg er homofil, fortsetter han.

Han sier at han bare har hatt positive reaksjoner fra folk i MLS, og at det har gjort det enklere å stå fram offentlig.

Les også denne saken om norske Stian som sto frem som homofil:

Les også

Langrennsløperen innså at han aldri ville bli best hvis han ikke sto frem som homofil

Ber andre stå fram

– I lys av min erfaring som profesjonell idrettsutøver vil jeg oppfordre andre som driver med profesjonell idrett til å stå fram i tillit til at idretten helhjertet vil ta imot dem, legger han til.

Ifølge lokalavisen Star Tribune er han i øyeblikket den eneste åpent homofile spiller i de fem store proffligaene i Nord-Amerika (NFL, NBA, MLB, NHL og MLS).

Fotballen har slitt med å få spillere til å stå fram som homofile, men Rogers er ikke den første i MLS. Robbie Rogers (tidligere Los Angeles Galaxy) og dommeren Matthew Nelson har gjort det før ham.

Støtteerklæringer

Det tok ikke lang tid før støtteerklæringene strømmet inn. Lagkameratene Christian Ramirez og Eric Miller var blant de aller første.

– Vi beundrer Collins mot, og er stolte av ham og av støtten han får fra fotballfellesskapet, sa MLS-sjef Don Garber i en uttalelse.

Martin la ut sin melding noen timer før Minnesota United møtte FC Dallas i en MLS-kamp der klubben skulle feire inkludering og mangfold, en av flere Pride-markeringer for MLS-klubber denne uken.

  • Ble invitert hjem til Cristiano Ronaldo. Nå advarer han: – Ikke dra på lunsj hos Ronaldo

Hylles

Martin får mye støtte etter offentliggjøringen. Her er noen av reaksjonene:

– Vi beundrer Collins mot. Vi er stolte av ham og støtten fra fotballmiljøet, sier MLS-sjef Don Garber i en pressemelding.

– Definisjonen på mot der. Jeg har enorm respekt for deg, Collin, skriver den amerikanske landslagsspilleren Jozy Altidore på sin Twitter-konto.

– Kult. Lykke til, mann! skriver Sacha Kljestan - også han en landslagsspiller - på Twitter.

(©NTB/AFTENPOSTEN)

Les mer om

  1. MLS