Fotball

Bjarne Berntsen: - Dette var kjempeframgang!

Viking sløste med sjansene da de so FK Haugesund.

Til høyre gir Kristian Novak og Viljar Vevatne hverandre en klem etter at de to vartet opp med solid spill i Vikings forsvar da de slo FKH 2–1. Til venstre Tore Sørås og Jonas Pereira.
  • Stig Nilssen
Usman Sale scoret Vikings første mål. Her kunne han scoret sitt andre for kvelden, men FKH-keeper Helge Sandvik reddet fem-seks like store Viking-sjanser.
Her header Kristian Novak inn 2–0 til Viking etter 37 minutter av 1. omgang.

FKH - Viking 1–2

VEDAVÅG: Viking var litt på hælene den første halvtimen, men siden var de best i fredagens treningskamp mot Haugesund i Storhall Karmøy.

I løpet av tre effektive minutter scoret først Usman Sale da han kom alene med FKH-keeper Helge Sandvik etter 34 minutter.

Les også

DIREKTE: Følg vestlandsderbyet FK Haugesund-Viking og chat med vår reporter

Like etterpå nikket Kristian Novak inn 2–0 etter en corner.

Novak var ikke bare sjef da han headet inn den scoringen, han ryddet også opp i stor stil på de rundt 15 cornerne FKH hadde gjennom oppgjøret.

– Dette var kjempeframgang som lag fra de to første kampene. Jeg er fornøyd med hele kampen, vi kan ikke fovente noe bedre mot et lag fra eliteserien gjennom 90 minutter, sier trener Bjarne Berntsen til Aftenbladet utenfor garderoben i Storhall Karmøy.

FKH reduserte til 1–2 tidlig i 2. omgang, men Viking overtok mer og mer av spillet. Faktisk burde Viking scoret minst tre ganger til med normal uttelling.

Sløste med sjansene

Fem-seks ganger var de alene med FKH-keeperen på stillingen 2–1. Tommy Høiland, Usman Sale, Stian Michalsen, Mathias Bringaker og Zymer Bytyqi hadde alle muligheten, men keeper Sandvik reddet mesterlig hver gang.

– Det spesielle er at det var forskjellige spillere som bommet alene med keeper. Årsaken er dårlige berøringer i forkant av feil valg alene med keeper, påpeker Bjarne Berntsen.

FKH maktet på ingen måte å trykke Viking skikkelig bakover i jakten på en utlikning.

Funket bra

Konstellasjonen med Kristian Novak og Viljar Vevatne som midtstoppere, noe de ikke en gang har testet ut på trening, satt som ei kule. De to spilte som om de hadde kjent hverandre siden første klasse.

Men ifølge Bjarne Berntsen betyr ikke det at Vevatne skal omskoleres til stopper, det var mer en test for å se potensialet hans i den posisjonen - og få bekreftet at han kan steppe inn dersom behovet kommer.

– Jeg synes jo det er gøy å være med offensivt fra backplass, men synes det er kjekt uansett så lenge jeg spiller. Det gikk jo bra mot FKH, sier Vevatne.

– En blackout

Bare da FKH reduserte til 1–2 tidlig i 2. omgang, gikk de to på en smell. Viljar Vevatne gikk opp i en luftduell, Kristian Novak skulle falt av, men valgte å gå opp i samme duell. FKH-spissen fikk dermed stusse videre til en umarkert Fredrik Gytkjær som scoret alene med Amund Wichne.

– Det var en blackout vi må lære av, understreker Berntsen.

– Hva er grunnen til at dere framstår så annerledes mot FKH enn da dere ble rundspilt av Bryne og av Brann i store perioder?

– Vi har vært tydelige og bestemt oss for hvordan vi vil ha det. Defensivt har vi ikke fått til presset, nå vant vi flere dueller enn totalt mot Bryne og Brann. Vi trengte denne framgangen i forhold til at vi ikke har vært fornøyde, det var veldig nyttig, understreker Berntsen.

Gode i debuten sammen

Viljar Vevatne spilte sin første kamp på seks-sju år som midtstopper. Det gjorde han sammen med den urutinerte 18-åringen Kristian Novak. Vevatne viste seg fram som en aggressiv stopper og fungerte godt sammen med Novak - unggutten som vant alt som var i luften og ryddet unna i stor stil på dødballer.

Novak scoret også 2–0-målet, det gjorde han på samme måte som mot Brann. Snek seg fri på bakerste stolpe og headet inn ballen etter at den var stusset videre.

Bjarne Berntsen er tydelig på at Novak framsto fra en mye bedre side enn i de to første kampene.

– Det var et par hakk opp, ja. Jeg følte jeg fikk vist hva jeg kan i denne kampen. Vi har fått satt oss bedre inn i hvordan vi skal spille nå, det er lettere når alle forstår oppgavene, sier Novak mens han kler på seg i garderoben.

Luftens baron

– Bare døp ham til «luftens baron», skyter Mathias Bringaker inn fra plassen ved siden av.

– Det er alltid kjekt å score mål. For min del kan Bjarne Berntsen bare avslutte stopperjakten etter at Markus Nakkim kommer, sier Novak og smiler - før han røper at målet for sesongen er å gripe den ene midtstopperplassen.

Bjarne Berntsen sier at avtalen med Vålerenga rundt Markus Nakkim er underskrevet og klar, spilleren kommer mandag. Vålerenga har ikke ymtet frampå om at de vil stoppe utlånet etter at to av deres egne stoppere ble skadd torsdag.

Kampfakta

FKH - Viking 1–2

Pause: 0–2

Storhall Karmøy, 810 tilskuere

Mål: 0–1 Usman Sale (34), 0–2 Kristian Novak (37), 1–2 Fredrik Gytkjær

Dommer: Ole Petter Grindheim, Haugar

Gule kort: Vevatne og Martinsen.

Viking (4–3–3): Amund Wichne - Rasmus Marthinsen, Kristian Novak, Viljar Vevatne, Claes Kronberg - Jonas Pereira, Steffen Ernemann (Bytyqi fra 46), Kristian Thorstvedt - Usman Sale (Sørås fra 90), Mathias Bringaker (Høiland fra 60) og Stian Michalsen (Udo fra 86).

FKH (4–4–2): Sandvik - Haraldseid, Skjerve, Anthony, Stølås - Akintola, Leite, Våge Nilsen, Velde - Gytkjær og Kone.

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt30189359253463
2Molde30186670403060
3Viking30176760471357
4Lillestrøm3014794940949
5Rosenborg30139858421648
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Viking FK
  2. Eliteserien