- Dette er ikke fotball. Det er krig

<p>Minst 73 mennesker drept etter at fotballfans gikk amok i Egypt. Dødstallene stiger stadig.</p>

  • Kristoffer Rønneberg

Noen sekunder etter dommeren hadde blåst for å avslutte kampen mellom topplagene al-Masry og al-Ahly, stormet tilskuere ut på banen. Etter kort tid var fotballarenaen i byen Port Said forvandlet til et dødelig kaos.

Spillere fra al-Ahly, det tapende laget i kampen mot hjemmelaget, skal ha blitt kjeppjaget av banen av al-Masry-tilhengere. Minst to spillere ble skadet da tilhengere av hjemmelaget begynte å kaste steiner og flasker, ifølge Al Jazeera.

(Artikkelen fortsetter)

– Folk dør foran øynene våre

Minst 1000 mennesker skal være skadet, ifølge rapporter fra sykehusene i byen.

Videobilder viser hvordan tusenvis av mennesker flommer inn på banen. Sikkerhetsvaktene virker ikke å være i nærheten av å ha kontroll på situasjonen.

– Dette er ikke fotball, det er krig , sier Abo Treika, en av al-Ahlys spillere, til Al Jazeera.

– Folk dør rett foran øynene våre. Det er ingen mulighet til å bevege seg, og hverken sikkerhetsfolk eller ambulanser er her. Dette er grusomt. Vi må aldri glemme det som skjedde her i dag.

Noen av tilhengerne skal ha hatt kniver med seg til stadion, ifølge BBC News.

Satte fyr på stadion i Kairo

Kampene mellom al-Masry og al-Ahly har også tidligere vært preget av slåssing mellom de to lagenes tilhengere.

Volden skal også ha økt generelt på fotballkamper i Egypt det siste året fordi politiet nærmest har forsvunnet fra landets gater etter revolusjonen for ett år siden, ifølge Al Jazeeras Kairo-korrespondent Rawya Rageh.

– Landet har vært preget av et sikkerhetsvakuum, sier Rageh.

Også i Egypts hovedstad Kairo oppsto det voldelige tendenser under en fotballkamp onsdag. Pøbler satte fyr på deler av den største fotballarenaen i byen da kampen de så på ble stoppet på grunn av det som hadde skjedd i Port Said, ifølge flere nyhetsbyårer.

Spillerne fanget i garderoben

I 21:30-tiden onsdag kveld var situasjonen i Port Said ennå ikke kommet under kontroll. Spillere fra al-Ahly er barrikadert i garderoben sammen med et lite antall tilhengere, og har ingen mulighet til å komme seg ut.

Myndighetene i landet skal ha sendt ut helikoptre for å evakuere disse spillerne samt skadede fans, ifølge CNN.

Alle kamper i den egyptiske toppligaen er innstilt på ubestemt tid, og landets regjering skal samles til et ekstraordinært møte på torsdag for å diskutere tragedien, ifølge statlig TV i landet.

svp://100554?view=ap