Fotball

Blatters ukjente teori: Tyskland og Frankrike har skylden for Qatar-VM

FIFA-presidenten avslører det politiske spillet i forkant av den kontroversielle tildelingen.

Sepp Blatter (til venstre) hevder Frankrikes statsminister Nicolas Sarkozy (til høyre) presset på for å sikre at Qatar fikk VM.
  • Nicholas Bergh
    Journalist

Det er liten tvil om at internasjonal fotball for lengst har blitt storpolitikk. Nå letter FIFA-president Sepp Blatter på sløret rundt det politiske spillet i forkant av at Qatar ble tildelt fotball-VM i et intervju med den tyske avisen Welt am Sonntag.

Helt siden FIFAs eksekutivkomité (styret) i desember 2010 valgte Qatar som VM-vert, har beslutningen fått massiv kritikk.

Blatter forteller at det var «to politiske involveringer», fra henholdsvis daværende president i Tyskland Christian Wulff og daværende president i Frankrike Nicolas Sarkozy.

— Sarkozy og Wulff prøvde å påvirke stemmerepresentantene deres. Det er derfor vi nå har VM i Qatar. De som bestemte det, bør ta ansvar, sier Blatter.

Det er allerede kjent at franskmannen Michel Platini, som satt i eksekutivkomitéen i 2010, stemte på Qatar. Uansett sier Blatter at han er lei av å få skylden for noe han ikke har kontroll over.

— Jeg handler etter majoritetsprinsippet. Dersom majoriteten av eksekutivkomitéen vil ha VM i Qatar, så må jeg akseptere det, sier Blatter.

BAKGRUNN: Slik gikk det galt i FIFA

Har vernet om Qatar-VM

Qatar vant avstemningen med 14 stemmer mot USAs 8 i fjerde og siste runde. Siden har beskyldninger om korrupsjon i prosessen florert.

Det kanskje mest skadelige avisoppslaget for Qatar-VM hittil kom i juni 2014. Da skrev Sunday Times at FIFA-toppen Mohamed Bin Hammam hadde sørget for at Qatar fikk VM ved å utbetale bestikkelser i millionklassen.

Les også

Slik fikk Blatter Putin til å endre russiske lover

Mens Blatter har blitt et slags symbol på problemene i FIFA, har tildelingen av 2022-VM blitt en åpenbar skyteskive for FIFAs kritikere. Men søndagens intervju med Welt am Sonntag er langt fra første gang det kommer indikasjoner på at Blatter ikke ville at Qatar skulle vinne.

Likevel har sveitseren gjentatte ganger holdt fast ved at 2022-VM ikke vil bli flyttet.

Qatar-VM er mye av årsaken til det massive presset Blatter har vært under, som til slutt endte med at han varslet sin avgang, bare dager etter at han ble gjenvalgt som FIFA-president.

Les også

Tidligere NFF-president: - FIFAs etiske komité var meningsløs

— Hatefulle tirader sårer

FIFA-presidenten holder fast ved at han fortsatt ønsker å bidra frem til han går av.

— Jeg er der nå for å kjempe. Å tvile på seg selv er en leders største fiende, sier Blatter.

— Alle frykter noe, for eksempel døden, men når det kommer til FIFA, har jeg ingen frykt. Jeg har ingenting å være redd for. Jeg er redd de ønsker å ødelegge FIFA, noe jeg bidro til å skape, sier Blatter.

Det er uvisst hvem Blatter mener med «de». Den mest åpenbare trusselen mot dagens FIFA-ledelse er nok etterforskningen FBI og sveitsiske myndigheter har satt i gang. Torsdag ble det kjent at amerikanske myndigheter formelt har begjært utlevert sju av personene som er mistenkt i korrupsjonssaken.

Blatter forteller at han aksepterer kritikken rettet mot ham, men legger til:

— Det som sårer er hatefulle tirader. De kommer på grunn av misunnelse.

Sveitseieren har sittet som FIFA-president i 17 år nå. Det er ventet at han vil gå av som FIFA-president etter en ekstraordinær generalforsamling, som trolig vil finne sted rundt nyttår.

Les også

  1. Blatter svarte på ryktene i sjeldent intervju

Les mer om

  1. Internasjonal fotball
  2. FIFA