De gikk fra eliteserien til svensk fotball i år. Dommen over Norge er lite smigrende.

Spillerne opplever store forskjeller i fotballkultur og tankemåte.

REISTE TIL STOCKHOLM: Per Kristian Bråtveit (t.v.), Aslak Fonn Witry og Elliot Käck er nå i svenske Djurgården.

I fjor spilte de i henholdsvis Haugesund, Ranheim og Start.

Nå er Per Kristian Bråtveit, Aslak Fonn Witry og svenske Elliot Käck sammen i Djurgården, som leder Allsvenskan etter fire serierunder.

– Moser ikke opp ballen med engang

Nylig ble Witry og Käck intervjuet av bloggen Fotballsthlm. I intervjuet kommer sistnevnte med et lite stikk til norsk eliteserie.

– Jeg og «PK» (Bråtveit) snakket om det her om dagen: Han hadde sett Haugesund-Sarpsborg 08, og det var så å si 45 minutter med lange innkast. Det hadde aldri skjedd i Allsvenskan. Før var det mer fysisk også i Sverige, men nå vil nesten alle spille fotball, sier Käck til den svenske bloggen.

Tidligere Start-spiller Elliot Käck.

Og Bråtveit erkjenner at det ble en brå overgang til svensk fotball. Når spissene presser den tidligere Haugesund-keeperen, handler det ikke lenger om å få ballen høyt og langt unna.

– I Haugesund var det å peise på, få ballen inn i boksen og lage trykk. Når man har folk som i tillegg kaster langt, blir det slik. Her er det veldig annerledes filosofi. Man skal spille langs bakken for enhver pris. Ikke bare mose den opp med en gang. Det var litt vanskelig å venne seg til presset, men jeg føler egentlig det passer meg bra. Jeg liker å bruke føttene, sier Bråtveit.

Per Kristian Bråtveit spilte i Haugesund i fjor.

– Svensk fotball er ingen målestokk

Witry hevder også at stilforskjellene er store.

– I Sverige har man mer fokus på ballbesittelse. Det er ikke like mye «Hawaii» og kaste seg i angrep, slik som i Norge. Men det er mer fysikk og fokus på defensiv struktur hos de nederste lagene i Norge. De svenske lagene er jevnere og har mer fokus på spill, sier Witry og sier seg enig i at det er mer «internasjonal tankegang».

Aslak Witry har fått en god start på karrieren i Sverige.

Ekspert på norsk og svensk fotball, Joacim Jonsson, mener spillerne treffer blink med sine uttalelser.

– De treffer spikeren på hodet. I norsk fotball bølger det mer frem og tilbake, det løpes betydelig mer, uten at spillerne nødvendigvis er bedre trent. Svensk fotball preges mer av ballbesittelse, gjerne med et førende lag gjennom hele kampen, sier Jonsson.

Joacim Jonsson, fotballekspert hos Eurosport.

– Bør man spille som svenskene?

– Jeg vet ikke om svensk fotball skal være noen målestokk, det klarer jeg ikke helt å se. Svensk fotball er ikke et fantastisk produkt. De som sier det, har ikke sett mye svensk fotball. Den kjøper jeg ikke. De er marginalt bedre, sier fotballeksperten.

– Se heller til svensk supporterkultur! Der er de bedre, legger han til.

Mener svensk fotball er bedre

Men selv om Djurgården-profilene liker den spillende stilen bedre, oppfordrer de ikke norske klubber til å endre tankegang.

– Haugesund er et lite sted med lite penger, men de har gjort det bra likevel. Økonomien kan ikke sammenlignes med Stockholm-klubbene. Måten Haugesund har spilt på, har funket i flere år, så det ville vært feil å slutte med det, sier Bråtveit.

– Jeg har ikke noe formening om det, for alle har forskjellige meninger om hvordan fotball skal spilles. Men i mitt fotballhode ville jeg gjort det i større grad, sier Witry.

– Er svensk fotball bedre?

– Ja. Men ikke mye bedre. Enkeltspilleren er jevnt over bedre i Sverige, men kollektivt tror jeg det er helt likt, svarer Witry.

Eliteserien

SVUTMP
1Molde24193255213460
2Bodø/Glimt24136560312945
3Rosenborg24128453351844
4Lillestrøm24135641281344
5Vålerenga24133846321442
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk