Fotball

Her hedres avdød AIK-keeper foran 30.000

AIK-familien tok farvel med Ivan Turina før møtet med IFK Göteborg mandag.

PREGET STEMNING: AIK-fansen hyllet avdøde Ivan Turina.
  • Kjetil Flygind

STOCKHOLM (Aftenposten.no): Før avspark på Friends Arena i Stockholm mellom AIK og IFK Göteborg mandag ble den nylig avdøde AIK-keeperen Ivan Turina hyllet av rundt 30.000 tilskuere på Sveriges nye storstue, nasjonalanlegget og AIKs hjemmebane, Friends Arena.

Aftenposten er til stede på oppgjøret, og det hersket en dempet og rolig stemning både på og utenfor det nye praktanlegget i bydelen Solna rett utenfor Stockholm sentrum, før oppgjøret.

Og 27 minutter ut i kampen mellom de to rivalene ble Turina hyllet på nytt. 27 minutter ut i oppgjøret fordi 27 var spillerens nummer.

I strålende vårvær i den svenske hovedstaden fikk AIK-publikummet, og den svenske fotballfamilien forøvrig, tatt farvel med den 32 år gamle kroatiske keeperen som døde av hjertestans torsdag.

Rivaliseringen mellom de to klubbene som møttes mandag er til vanlig stor, men flere dager før kampen tok AIK til orde for å legge hatet til side grunnet de tragiske omstendighetene.

AIK spiller vanligvis med hjemmefansen, Black Army, i ryggen i 1. omgang. Og bak målet som Turina normalt ville voktet, var det et rosehav og banner til minne om keeperen.

Mange supportere hadde også ikledd seg spesialdesignede t-skjorter til minne om Turina.

Da AIK-spillerne kom ut på Friends Arena før oppvarmingen, var det flere som gråt åpenlyst. Da spillerne entret gressmatten til selve oppvarmingen, var det mange som klemmet og holdt rundt hverandre.

AIKs styreleder, Johan Segui, sa til Aftenposten før kampen at spillergruppen har slitt tungt etter at de fikk den tragiske beskjeden om Turinas død før helgen.

— De har tatt dette veldig, veldig tungt, selvfølgelig, og har det selvfølgelig vanskelig. Ivan var ikke bare en lagkamerat for dem, han var som en bror. Dette er veldig tøft for alle. Ikke minst for keeperen vår Kenny. Han har hatt det veldig tøft, sier Segui, og sikter til tidligere Tromsø-keeper Kenny Stamatopoulos.

— Det har vært noen tunge dager. Vi i AIK har forsøkt å støtte Ivans familie så godt vi har kunnet, sier Segui.

Spillerne markerte på ulike vis Turinas bortgang, ikke alle ville fortelle hvordan de gjorde det. Men før kampen var det ett minutts stillhet.

Og før kampen sang fansen Ivan til minne om sin tidligere keeper, og det var i det hele tatt svært følelsesladet å være tilstede på kampen.

Mandag vil Ivan Turina få en egen kamp hvor han hedres. Motstander er Dinamo Zagreb og overskuddet fra kampen går til Turinas etterlatte.

Les mer om

  1. Internasjonal fotball