Fotball

Gullgrossisten

Tre cupgull, to seriemesterskap og en rekke deltakelser i Europa League. Sparebanken Møre har virkelig herjet Fotball-Norge de siste årene.

SUKSESSHISTORE: De siste årene har banksjef Olav Arne Fiskerstrand (t.h.) deltatt på så mange cupfinaler at han nå har begynt å sette av cupfinalehelga. Han og informasjonssjef Kjetil Hauge stiller på Ullevaal søndag som Molde-supportere.
  • Eirik Nesset Hjelvik

– I det siste har jeg bare sagt at du må være sponset av Sparebanken Møre for å kunne vinne cupfinalen. Det er i alle fall 70 prosent sjanse for at Molde vinner søndag, sier administrerende direktør Olav Arne Fiskerstrand i Sparebanken Møre.

Som hovedsponsor for Aalesund, Hødd og Molde har Sparebanken Møre-logoen – som de tre lagene har på fronten av drakta – preget cupfinalen siden 2009. I 2010 var ikke Sparebanken Møre-logoen i cupfinalen, men til gjengjeld var det dobbel dose da AaFK vant den berømte finalen mot Molde i 2009. – Ikke bare har vi vært i cupfinalen, men vi har også gått seirende ut av hver eneste cupfinale. Det samme gjaldt da Molde vant i 2005, sier informasjonssjef Kjetil Hauge.

Både han og Olav Arne Fiskerstrand skal overvære cupfinalen søndag.

– I fjor hadde jeg egentlig bestilt meg en tur til Russland for å besøke datteren mi som var der som student. Det var den ene helgen jeg hadde blinket meg ut som ledig, men så ble det finale da også. Nå har jeg funnet ut at det er like godt å sette av cupfinalehelgen, sier Olav Arne Fiskerstrand og gliser.

Begrenset valuta

I tillegg til tre cupgull – og muligheten til et nytt på søndag – har Molde sikret hovedsponsor Sparebanken Møre to seriegull de siste årene.

Både Aalesund, Hødd og Molde har deltatt i Europa.

– Det er selvfølgelig positivt å bli forbundet med lag som gjør det godt, men helt ærlig vil jeg ikke tro vi får valuta for det vi faktisk går inn med selv om det går bra. Sparebanken Møre vil uansett bare være en bank for vårt område. At logoen blir eksponert i Finnmark betyr for eksempel ingenting for vår del, sier Kjetil Hauge.

Ifølge han bidrar Sparebanken Møre årlig med rundt 10–12 millioner sponsorkroner i Møre og Romsdal. Molde, AaFK og Hødd stikker naturligvis av med en stor del av dette.

– For vår del er det vel så viktig hvordan lagene opptrer. Vi har punkter i kontraktene som handler om etikk og fair play, og hvis det begynner å skli ut er vi snar med å si fra. Det har hendt flere ganger at vi har satt press på klubbene fordi det har vært for mye negativitet, sier Olav Arne Fiskerstrand.

Samtidig undervurderer ikke Sparebanken Møre viktigheten av å prestere på banen. Sponsoratene inneholder bonusavtaler ved sportslig suksess.

– Champions League kan for eksempel bli dyrt for oss! Men fotball handler jo om å vinne, og det er jo først og fremst gode resultater som skaper interesse, mener Fiskerstrand.

Vinn-vinn-situasjon

Toppfotballen i Møre og Romsdal er imidlertid ikke det eneste Sparebanken Møre sponser. Banken er hovedsponsor for rundt 150 forskjellige lokale kultur— og idrettsinstitusjoner.

I det store bildet deler banken årlig ut 60–110 millioner til forskjellige satsingsområder som skal bidra til å utvikle Møre og Romsdal som region.

– Vi ønsker å være med på å gjøre lokalsamfunnet vårt attraktivt. Det er i all hovedsak det som det handler om for vår del. Samtidig ser vi at det kan gi avkastning. Siden vi bare kan forholde oss til vårt område, er vi avhengig av at andre har suksess for at vi skal ta nye steg, sier Kjetil Hauge.

De siste årene har definitivt de lokale fotballstormaktene gjort sitt for å bidra med sitt.

– Men er det egentlig helt problemfritt å være hovedsponsor for tre rivaler?

– Ja, egentlig. I starten var det en del snakk, men i all hovedsak tror jeg det var mest vennskapelig terging. I dag samarbeider klubbene såpass godt at vi ikke ser på det som noe problem, sier Kjetil Hauge.

– Hva tenker dere om betydningen av pengene Sparebanken Møre har bidratt med for suksessen de siste årene?

– I første omgang er det dyktige klubber som skal ha æren. Samtidig har nok næringslivet – Sparebanken Møre inkludert – vært en viktig bidragsyter. Men spesielt i Molde er det vel en person som har betydd en del ekstra akkurat, mener Olav Arne Fiskerstrand.

Les også

  1. Tjærnås: - Ikke nødvendigvis noe fyrverkeri

  2. Berget rekker cupfinalen

  3. - Molde-fansen er misunnelige

Les mer om

  1. Fotball-NM
  2. Molde FK
  3. Rosenborg BK