Fotball

Fra og med i dag kan storklubbene lovlig kaste seg over Martin Ødegaard

*Fyller 16 år i dag *Nå kan han selges *Het Bayern-interesse *Skrives om verden rundt

  • Fredrik Saltbones

En gjennomgang av publiserte artikler i digitale medier på verdensbasis, viser at bursdagsbarnet Martin Ødegaard (16) er blitt et globalt fenomen. Fra og med i dag er han heller ikke en barnefotballspiller.

Ved hjelp av analyseselskapet Meltwater har vi kartlagt antall utenlandske artikler om Martin Ødegaard i perioden 18. august til 12. desember. Resultatet fra undersøkelsen understreker den enorme interessen for 16-åringen fra Drammen. 19. august i år ble Ødegaard tatt ut i Per-Mathias Høgmos landslagstropp for første gang. Siden er Godset-talentet omtalt i:

78 land

4174 artikler i utlandet

2837 artikler i Norge

56.745 ganger i sosiale medier

I dag har Martin Ødegaard bursdag. Som 16-åring kan han skrive kontrakt med andre klubber.

Til sammenligning er Petter Northug, Aksel Lund Svindal og Marit Bjørgen nevnt henholdsvis 2922, 2642 og 791 ganger i utlandet i den samme perioden.NRKs mangeårige fotball— og hoppkommentator Arne Scheie er ikke i tvil: Oppmerksomheten rundt Martin Ødegaard har han aldri sett maken til i norsk fotballhistorie.

– Det slår alt. Jeg vet nesten ikke hvor jeg skal begynne, for dette er helt unikt, sier Arne Scheie.

Les også

Tysk TV-kanal: Ødegaard velger Bayern München

Bayern München vil ha ham

Nærmest samtlige storklubber i Europa vil sikre seg Ødegaards signatur, og unggutten har vært på besøk hos blant annet Real Madrid, Liverpool og Bayern München.

Da denne avisen ble publisert, var Bayern München den heteste klubben. Ødegaard var på besøk i den tyske storklubben sist uke, og deltok på trening med stjernene. På en pressekonferanse ble klubbens mektige manager Pep Guardiola spurt om Ødegaard er tidenes mest talentfulle 15-åring.

– Han er en veldig god spiller. Om han er den beste 15-åringen noensinne, vet jeg ikke. Messi var også god da han var 15 år gammel, Ronaldo også, sa Pep Guardiola ifølge TZ.

Siden han er 16 år i dag, kan hans neste stoppested muligens offentliggjøres i dag.

Grunnen er at FIFAs regelverk ikke tillater kjøp og salg av spillere under 16 år. Marca har tidligere skrevet at Real Madrid er enige med Godset-juvelen om kontraktsbetingelsene.

Les også

Guardiola: – Om Ødegaard er tidenes beste 15-åring? Ronaldo og Messi var også gode

Overfor Aftenposten avviste pappa Hans Erik Ødegaard tidligere i høst at de har bestemt seg.

Bayern Münchens styreleder Karl-Heinz Rummenigge er i alle fall klar på at de vil sikre seg stortalentet.

– Han er et stort talent, og selv om jeg ikke liker å snakke om hvem som er århundrets talent, er han er naturligvis en veldig interessant spiller for oss. Han har tilbud fra hele Europa, og man må nesten bare vente og se om han velger Bayern, sier Bayerns styreleder, ifølge TZ.

Les også

Høgmo om Ødegaard: - Ikke tilfeldig at han har tatt verden med storm

– Solskjær ikke i nærheten

– At Norge har fått frem en spiller på det nivået, er nesten ikke til å tro. Han står fritt til å velge klubber på øverste hylle. Vi som har fulgt med år etter år, kan si at det har aldri vært snakk om noe i nærheten, påpeker Arne Scheie, som mener det er veldig hyggelig at Norge har fostret frem et slikt fotballtalent.

Idrettshistoriker Tom A. Schanke nevner Harald ”Dutte” Berg, Roald ”Kniksen” Jensen og Ole Gunnar Solskjær, men sliter med å finne eksempler som er i nærheten av hysteriet rundt Martin Ødegaard.

– Den eneste parallellen jeg kan trekke til Ødegaard, er Roald ”Kniksen” Jensen. I 1960, da Norge slo Sverige 3-1, var han – som 17-åring i sin fjerde landskamp – så god at han ble kåret til Nordens beste fotballspiller av svenske medier. Men da hadde vi én radiokanal og én TV-kanal, så medieoppmerksomheten er ikke sammenlignbar med i dag. Men relativt sett var Kniksen enorm i svenske og norske medier, sier Schanke.

Han mener Solskjærs karrière i Manchester United, som toppet seg med matchvinnerscoringen mot Bayern München i Champions League-finalen i 1999, totalt sett kan sammenlignes med interessen for Ødegaard, men at Solskjær ikke var en sensasjon, slik Godsets midtbanejuvel er.

– Solskjær var ikke i nærheten av Martin Ødegaard. Han var et overraskende Manchester United-kjøp, og ingen etablert landslagsspiller. Som en lovende, ung spiller kan jeg ikke komme på noen andre å sammenligne med enn ”Kniksen”.

Arne Scheie synes ikke det ser ut som medieoppmerksomheten påvirker Martin Ødegaard negativt.

– Nå kjenner jeg ham ikke, men det han har vist til nå vitner ikke om en 15-åring, men om en meget reflektert, ung mann. Og det ser ut til at han har en fantastisk medspiller i faren. De selger seg til mediene og så videre, og det er tydeligvis en skikkelig god strategi bak. Jeg håper Martin kommer til en klubb der han kan spille med de beste, sier Scheie.

PS! Magnus Carlsen, som vant sjakk-VM tidligere i høst, er omtalt i 7518 digitale artikler og i 83 land utenfor Norges grenser i perioden 18. august til 12. desember.

Les også

Ødegaard-hysteriet går verden rundt

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt28178354233159
2Molde28175665362956
3Viking2815675546951
4Lillestrøm2813694437745
5Rosenborg28128853391444
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Eliteserien
  2. Martin Ødegaard