Fotball

Slik forklarer Høgmo hvorfor Ødegaard ikke er på landslaget

Martin Ødegaard har knapt fått spille etter at han startet i fiaskoen i Ungarn sist høst.

Martin Ødegaard og Per-Mathias Høgmo.
  • Odd Inge Aas
    Journalist

ULLEVAAL STADION: Per-Mathias Høgmo har samlet sine utvalgte før møtene med Aserbajdsjan og San Marino. Tirsdag kveld hadde de sin første treningsøkt på et kaldt Ullevaal stadion.

Torsdag setter landslaget seg på flyet til Baku for det som blir det første møtet med en av utfordrerne til annenplassen i gruppen som gir play off om en plass i Russland-VM om to år.

Mens A-landslaget trener på Ullevaal denne uken, er Martin Ødegaard sammen med U21-landslaget i Drammen. De spiller EM-kvalifiseringskamper mot Sveits og Kasakhstan.

Real Madrid-spilleren fikk tillit fra start da Norge mistet EM-plassen i det mye omtalte tapet i Budapest for snart ett år siden. Siden har han bare fått én kamp på A-landslaget. Han startet i den blodfattige 2-0-seieren mot Finland i mars, men ble byttet ut til pause.

Lest denne?

Les også

Kritikerne sier norsk fotball er akterutseilt. Dette vil sjefen gjøre med problemene.

Fornøyd med Ødegaards bidrag

Høgmo forklarte tirsdag kveld litt mer av årsaken til at Ødegaard er ute av troppen.

— Martin fikk som vi vet ikke det utlånet mange av oss håpet på i sist overgangsvindu. Samtidig er det mange som banker på troppen til A-laget nå. Hadde ikke U-laget hatt så viktige kamper nå, så hadde kanskje noen av dem som er med der vært med oss her, sier landslagssjefen.

Veton Berisha, Mohamed Elyonoussi og Iver Fossum er blant dem som har vært i Høgmos tropp det siste året som også nå er på U-laget, det samme er Mads Møller Dæhli som lenge har slitt med skade.

Høgmo mener det var riktig å bruke Ødegaard i de viktige kampene i fjor. Det at 17-åringen er ute av troppen er ikke en erkjennelse av at man slapp han til på øverste nivå for tidlig.

— Martin bidro godt for oss i forrige kvalik. Det har jeg stor tro på at han vil gjøre også fremover. Akkurat nå får han full spilletid på U-laget vårt, og det tenker vi er bra for ham her og nå, sier Høgmo.

Per-Mathias Høgmo under tirsdagens pressetreff på Ullevaal stadion.

Ødegaard: — Vil gjerne med på A-landslaget

En av utfordringene Høgmo peker på at laget hadde sist høst, var at mange spillere var opptatt med Europaliga-spill i midtukene. Dermed ble kampbelastningen stor, og mange var ikke i sin beste form da landslagets viktigste kamper skulle spilles på senhøsten.

Derfor fikk Ødegaard spilletid, selv om han også da hadde kamphverdagen sin for Real Madrid Castilla.

Spilleren selv sier til TV 2 at han selvsagt gjerne ville vært med på A-landslaget, før han legger til:

— Samtidig er det veldig moro å være her på U21, vi har et godt og spennende lag hvor jeg trives veldig godt. Det er ikke noe problem for meg å spille her, sier han til TV 2.

Ødegaard føler selv at han er god tid, og minner om at han tross alt bare er 17 år gammel. Og kritikerne som mener det var et feil valg å dra til Real Madrid i så ung alder, er han uenig med.

— Jeg synes jeg har tatt steg. Jeg trener med verdens beste fotballspillere nesten hver dag. Jeg føler at jeg har god nytte av det, og at jeg utvikler meg. Folk får mene det de vil, sier Ødegaard til TV 2, og legger til at han selv er mest opptatt av å ha fokus på det han skal.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor det blir bokse-bakrus, tåkeprat og analyse av nedrykksstriden:

Les mer om

  1. Herrelandslaget fotball