Fotball

Derfor blir det trolig knalltøff play off-motstand for Norge

Mye må gå riktig vei om Norge skal bli seedet i play off-trekningen.

TØFF MOTSTAND: Norge ligger ikke an til å bli seedet i et eventuelt playoff. Her kommer Per Ciljan Skjelbred, Jo Inge Berget og Haitam Aleesami løpende til Markus Henriksen og Alexander Søderlund, som sto bak Norges 2-0-scoring mot Malta.
 • Daniel Røed-Johansen
  Daniel Røed-Johansen
  Kommentator, Aftenposten

Med seier over Italia i Roma tirsdag kveld, er Norge klare for EM i Frankrike neste sommer. Med poengtap er Norge avhengig av at Kroatia avgir poeng mot Malta. Hvis ikke blir det play off.

I omspillet møtes åtte av de ni treerne i kvalifiseringsgruppene. Den beste treeren går direkte videre. Det ser nå ut til å bli Ungarn, som står med 15 poeng.

Les også

Disse kan Norge møte i EM-play off

Play off-kampene trekkes 18. oktober. Lagene vil bli delt inn i to grupper, der halvparten blir seedet. De fire seedede lagene trekkes mot de fire useedede lagene. Lagene som blir seedet er de fire som har flest poeng på Uefas ranking. Rankingen vil bli ferdigstilt etter denne ukens kvalifiseringskamper.

 • Her kan du se hele Uefas ranking fra juni.

Norge ligger ikke an til å bli seedet. Ukraina, Bosnia-Hercegovina, Danmark og Sverige er for øyeblikket de mest sannsynlige motstanderne i et omspill.

Albania-seier dårlig nytt for Norge

At Albania sikret 2. plassen i gruppe I foran Danmark, er dårlig nytt for Norge. Norge ligger foran Albania på rankingen, men bak Danmark. Danskene blir uansett seedet. Det blir også Russland eller Sverige fra gruppe G. Et av disse lagene vil havne i omspill. I gruppe D er Irland klare foromspill. Irland ligger rett foran Norge på rankingen.

Det betyr at tre lag uansett vil være seedet foran Norge i play off-trekningen.

Det betyr også at Norge for å bli seedet er avhengig av en rekke resultater fra tre andre grupper:

 • Gruppe A: Her må Tyrkia ta 3.-plassen foran Nederland. Tyrkia ligger nå to poeng foran Nederland og møter allerede EM-klare Island i siste kamp. Nederland møter Tsjekkia, også de EM-klare, på hjemmebane. Nederland er foran Norge på rankingen. Tyrkia ligger to plasser bak, men har mulighet til å passere Norge etter tirsdagens kamper.
 • Gruppe B: Bosnia-Hercegovina ligger på 3.-plass i gruppen, og er foran Norge på rankingen. De vil bli seedet foran Norge, om de ikke passeres av Israel eller Kypros. Begge disse lagene er bak Norge på rankingen. Kypros møter Bosnia på hjemmebane tirsdag.
 • Gruppe C: Ukraina og Slovakia ligger på 2.— og 3.-plass i gruppen på like mange poeng. Her må Ukraina gå forbi Slovakia, som ligger an til å havne bak Norge på rankingen. Da må Slovakia avgi poeng hjemme mot Luxembourg, mens Ukraina må vinne over Spania. Det er uansett fortsatt en mulighet for at Slovakia kan komme høyere enn Norge på rankingen.
 • Gruppe E: Her havner Slovenia bak Norge på rankingen.

Det er altså svært mye som skal til for at Norge skal bli seedet i en eventuell play off-trekning. Norge må derfor ut i to tøffe play off-kamper.

Norge unngår dette med seier over Italia. Italia er allerede klare for EM. De norske spillerne mente etter seieren over Malta lørdag at dette kan slå ut begge veier.

Alexander Tettey mener imidlertid at det er en klar fordel.

− Jeg tror de kan slappe av litt på banen, noe som kan være veldig farlig. Men vi får se, sa Tettey lørdag.

 1. Les også

  Svenskene drømmer om EM-playoff mot Norge

 2. Les også

  − Vi må ikke stå med lua i hånda!

 3. Les også

  Italia lover Norge tøff motstand

 4. Les også

  Derfor mener Høgmo at Henriksen er en typisk landslagsspiller

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  VERDEN
  Publisert:

  Han har fått ansvaret for «unge mennesker som menstruerer» i Skottland: «Føles som en spøk»

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5