Fotball

Dette er 10 av de største Europa-bragdene i norsk klubbfotball

Denne saken vil gjøre deg stolt av å være norsk.

KNOCKOUT PÅ REAL: Nils Arne Eggen bæres på gullstol etter 2-0-seieren mot Real Madrid i 1997.
 • Roar Lyngøy

Hva er ditt norske høydepunkt i Europa? Stem nederst i saken

Torsdag tar Odd imot det tyske storlaget Borussia Dortmund i Europaligaen. Også Rosenborg og Molde skal i aksjon. Rimelig få tror at laget fra Skien har nubbesjans, men historien viser at det er fullt mulig for norske miniputter å detonere fotballbomber mot Europas storklubber.

Norske lag har deltatt i europacupene siden 1960-61. Det begynte så bra med Fredrikstad som i september 1960 sendte Ajax ut av serievinnercupens 1. runde. FFK vant 4-3 hjemme, og returkampen i Amsterdam endte 0-0. Åtte år senere sjokkerte Lyn Fotball-Europa med å nå kvartfinale i cupvinnercupen, der laget røk ut mot Barcelona etter to uhyre dramatiske kamper (2-2 og 2-3). Også Skeid har bitt fra seg i Europa. I 1969 sendte de 1860 München ut av UEFA-cupen.

Det var stor stemning i Stavanger da Viking i 1972 slo den daværende storklubben Köln 1-0 i UEFA-cupen. Vi bør kanskje nevne at tyskerne vant 9-1 i returen på hjemmebane...

Under gir vi deg noen av de største bragdene fra 1993 og frem til i dag.

Kongsvinger – Juventus 1-1, 1993

BLE STATIST: Roberto Baggio.

– Jeg synes han Baggio var lat, sa Kongsvingers stopperveteran Vidar Sanderud (31) etter at Kongsvinger hadde spilt 1-1 mot det italienske storlaget Juventus i UEFA-cupen. Spissen Geir Frigård reddet festen for over 10.000 tilskuere i striregnet på Ullevaal da han utlignet sekunder før slutt.Roberto Baggio ble kåret til Europas beste spiss det året, men ble statist mot Sanderud og KIL. Juventus vant returen 2-0 etter mål av Andreas Möller og Fabrizio Ravanelli, men ingen i Kongsvinger vil glemme 1-1-kampen på Ullevaal.

 • Se Frigårds mål her — med italiensk kommentator! (ekstern lenke til Youtube)

Bodø/Glimt – Sampdoria 3-2, 1994

15. september 1994 er en merkedag i Glimts historie. Nordlendingene skulle spille 1. runde i Cupvinnercupen mot den italienske storheten Sampdoria på Ullevaal.

JUBELKVELD: Bent Inge Johnsen jubler etter å ha scoret sitt andre og Bodø Glimts tredje mål i kampen mot Sampdoria.

Hvilken opptur det ble! Tom Kåre Staurvik og Bent Inge Johnsen sendte Glimt i 2-0-ledelse før pause. Det endte til slutt 3-2 etter italienske mål av Mauro Bertarelli og David Platt.Så får det våge seg at det ble tap i returen på Luigi Ferrari stadion foran 35.000 tilskuere. Platt og Attilio Lombardo sørget for at Sampdoria vant 4-3 sammenlagt mot Trond Sollieds menn.

Milan – Rosenborg 1-2, 1996

Blant mange regnet som tidenes norske fotballbragd. Milan ble ydmyket på eget gress og feid ut av Champions League. RBK på sin side sikret seg kvartfinalekamp mot Juventus.

– Uten tvil mitt livs største fotballøyeblikk, sa en rørt Nils Arne Eggen etter at mål fra Harald Brattbakk og Vegard Heggem .

EN AV DE STØRSTE: Elleville jubelscener bryter løs når RBK slår selveste Milan på San Siro.

De vel 300 norske supporterne som så kampen på San Siro måtte få politieskorte ut av stadion etter kampen, mens Milan-spillerne barrikaderte seg inne i garderoben i over en time. Rasende hjemmefans kastet stein og ropte skjellsord da Milan-spillerne omsider forlot stadion.Adresseavisen ryddet naturlig nok forsiden dagen derpå med tittelen «Bravissimo, guta!».

Brann – PSV 2-1, 1996

REDNINGSMANNEN: Keeper Birkir Kristinsson sto en kjempekamp i Nederland.

Dette året var et typisk Brann-år, fra himmel til helvete og motsatt. I mai tapte Brann 0-10 mot Rosenborg på Lerkendal, et av de flaueste øyeblikkene i Sportsklubbens historie.Senere samme år skulle bergenserne kanskje få sitt stolteste øyeblikk da Brann slo PSV Eindhoven 2-1 i cupvinnercupen. Med to scoringer sendte Mons Ivar Mjelde vertene opp i en 2-0-ledelse, før Philip Cocu reduserte til 1-2 helt på slutten.

De fleste trodde nok at Brann nå ville få det tøft i returkampen i Nederland, men Brann tok ledelsen både 1-0 og 2-0 signert Geir Hasund og deretter Tore André Flo. Dick Advocaats PSV scoret to ganger det siste kvarteret, men det holdt ikke. Brann vant 4-3 sammenlagt og hadde sikret seg kvartfinale mot Liverpool.

«Et nederlag som svir» og «Et tap som skader anseelsen til PSV» var noen av avisoverskriftene dagen derpå.

Første kvartfinalekamp mot Liverpool i Bergen endte 1-1 (mål av Robbie Fowler og Geir Hasund), mens returen på Merseyside ble vunnet 3-0 av Liverpool (Fowler x 2 pluss Stan Collymore).

Tromsø – Chelsea 3-2, 1997

SCORET: Steinar Nilsen scoret ett av målene mot Chelsea.

«Snøkrigen» på Alfheim endte med 3-2-seier til Tromsø. TIL tapte returkampen i London 1-7, men kampen på Alfheim er en klassiker i norsk klubbhistorie.Steinar Nilsen, Frode Fermann og Ole Martin Årst scoret for TIL, men to sene scoringer av Gianluca Vialli ga Chelsea et overkommelig utgangspunkt før returkampen.

– Banen var elendig. Jeg skjønner at UEFA ville ha oppgjøret unna, men dette var helt på grensen. Heldigvis fikk vi betalt for å sette inn en tredje spiss i pausen, sa Chelsea-manager Ruud Gullit.

«Snødekte hytter og nåletrær ser kanskje fine ut på julekort, men Chelsea kunne klart seg uten en snøstorml», skrev The Mirror.

Rosenborg – Real Madrid 2-0, 1997

KALDT: Nils Arne Eggen og Harald Brattbakk jubler etter seieren mot Real Madrid.

Drøyt 19.000 fikk en novemberkveld som de aldri vil glemme. RBK slo selveste Real Madrid 2-0 i gruppespillet i Champions League etter mål av Roar Strand og Harald Brattbakk.– Dette var sterkere enn 2-1-seieren over Milan på San Siro i fjor. Real Madrid er et atskillig sterkere lag enn Milan, sa Nils Arne Eggen.

Eggen mente at den spanske mesteren egentlig var heldig som slapp med 0-2 i sekken, og beklaget at kulden ga dem sjansen til å bortforklare ydmykelsen.

Besiktas – Vålerenga 3-3, 1998

MIRAKELET: John Carew satte inn 3-3 mot Besiktas. Her sammen med Drillo, daværende manager i VIF.

Egil «Drillo» Olsen var VIF-manager da laget slo Besiktas 1-0 i cupvinnercupens 2. runde etter mål av Bjørn Arild Levernes.Det var ikke mange som levnet Oslo-laget en sjanse foran returen, og etter en omgang i Tyrkia så det bekmørkt ut for VIF. Besiktas ledet 3-0 og cruiset mot avansement.

Så kom snuoperasjonen, en vanvittig sådan som vi sjelden har sett av et norsk klubblag. Først reduserte Knut Henry Haraldsen til 1-3 etter 64 minutter. Tre minutter senere ordnet Kjell Roar Kaasa 2-3, før John Carew sensasjonelt scoret 3-3-målet etter 73 minutter. VIF var klar for kvartfinale i cupvinnercupen!

– Det minner om da Norge slo Brasil. Da og nå har vi gjort noe som er nesten utrolig, sa Drillo.

Borussia Dortmund – Rosenborg 0-3, 1999

KLASSE: Jan-Derek Sørensen viste klasse på Westfalen.

Hvilken triumf dette var for Nils Arne Eggen, RBK og norsk fotball! Jan-Derek Sørensen scoret to av målene mot det som året etter skulle bli hans nye arbeidsgiver.Etter bragden på mektige Westfalen stadion snakket folk om at RBK kunne vinne hele Champions League.

– Vi skal ikke flytte fokus for langt, men dette her var større enn å slå Milan. Med disse gutan her — altså ikke treneren - så sier jeg at ingen ting er umulig lenger. Måten de går til verket på er beundringsverdig, sa en stolt Eggen.

«40 000 Borussia-fans hadde tatt på seg lange underbukser for å støtte laget i null grader, og de led i 90 minutter sammen med sitt Borussia: Jøss, så sterke disse nordmennene er», skrev den tyske storavisen Bild.

Mallorca – Molde 1-1, 1999

DAGEN DERPÅ: Molde-trenerne Erik Brakstad og Reidar Vågnes slapper av, dagen etter triumfen mot Mallorca.

25. august 1999 var det klart for returkamp i siste kvalifisering til Champions League. Molde og Mallorca hadde spilt målløst i Rosenes by.I returkampen på Mallorca tok vertene ledelsen, og 1-0 holdt seg til fem minutter før slutt da Andreas Lund utliknet fra straffemerket. Dermed var MFK klar for Champions League på bortemålsregelen.

– Jeg var rolig. Jeg tenkte bare at jeg får dra til, så får det gå som det går, sa Lund etter scoringen som var verdt flere titalls millioner kroner.

Viking – Chelsea 4-2, 2002

SCORET TO: Erik Fuglestad, her i duell med Chelseas Gianfranco Zola.

Dette var 1. runde i UEFA-cupen. Første kampen på Stamford Bridge endte med 2-1-seier til Chelsea etter at Ben Wright hadde sikret et sent redfuseringsmål.I returkampen gikk Viking rett i strupen på London-laget. Viking vant 4-2 (5-4 sammenlagt) etter mål av Morten Berre, Peter Kopteff og Erik Nevland (2).

– Dette var utrolig stort. Vi begynte som vi hadde planlagt, og lykkes med å score to mål. Deretter var planen å satse på kontringer, men de var veldig nære på å score helt til de fikk 1-2, sa trener Benny Lennartsson etter kampen.

– Vi spilte ikke så dårlig som resultatet tilsier, men dette er sannheten. Viking var gode og effektive, og scoret fire ganger. De vant kampen, og det laget som vinner fortjener å gå videre, sa en nedtrykt Chelsea-manager Claudio Ranieri.

PS : Vi kunne ramset opp enda flere kamper, deriblant Viking-Monaco 1-0 i 2005, Valencia-Rosenborg 0-2 i 2007 og Chelsea-Rosenborg 1-1 samme år. Har du enda flere eksempler? Bruk gjerne debattfeltet under.

 • Kilder : NTB, Wikipedia, Youtube, Skeids hjemmeside, Lyns hjemmeside, Glåmdalen, Adresseavisen, Branns hjemmeside, Bergens Tidende

Les også

 1. Celtic-fan hånet Berget før målshowet - nå angrer han nok

 2. I dette Champions League-oppgjøret kryr det av nordmenn

 3. Berget med spektakulært «takk for sist» til Deila

 4. Slik reagerer britiske aviser på Bergets utrolige Celtic-revansj

Les mer om

 1. Europa League
 2. SFK Lyn
 3. Kongsvinger IL
 4. SK Brann
 5. Tromsø IL
 6. Vålerenga Fotball
 7. Rosenborg BK