Fotball

Vålerenga trenger trolig 22 mill. for å overleve

- Vi snakker om timer, dager, noen få uker, sier daglig leder i den kriserammede klubben som kanskje må selge toppscoreren.

Vålerenga sliter økonomisk. Klubben trenger penger raskt. NTB scanpix

 • Eirik H. Winsnes

- Vi trenger penger for å betale lønn og fakturaer. Får vi ikke de pengene vi trenger, klarer vi ikke dette, sier daglig leder i Vålerenga Fotball, Stig-Ove Sandnes.

Klubbens allerede meget anstrengte økonomi ble denne uken enda verre da det ble klart at Stabæk har rett på 6,2 millioner kroner på grunn av en tidligere inngått avtale om kjøp av talentet Herman Stengel.

- De pengene står ikke på konto hos oss i dag, for å si det slik.

- Burde dere ikke ha satt av penger til dette når dere visste dette kunne bli utfallet?

VIF-LEDER: Stig Ove Sandnes. Arkiv

- Ser du på regnskapene fra de siste årene skjønner du at det ikke har vært lett å sette av penger til dette. De pengene har ikke vært der, for å si det rett ut. Vi har gått i minus. Vi jobber på spreng for å finne ut hvilke alternativer vi har, og må ha en avklaring på hvilken retning vi skal gå i løpet av kort tid, sier Sandnes.- Hva er «kort tid»?

- Vi snakker om timer, dager, noen få uker.

Vil ikke snakke om konkurs

Vålerenga har over flere år slitt tungt økonomisk. 2011 endte med et underskudd på over 13 millioner kroner, mens 2012-regnskapet ble reddet av spillersalg. 2013 endte imidlertid igjen blodrødt med et samlet underskudd på over 22 millioner kroner, viser oversikten klubben har sendt inn til Norges Fotballforbunds lisensavdeling.

For 2014-budsjettet ble det vedtatt kostnadskutt på over 20 millioner kroner, men i mai var det allikevel igjen full krise: Vålerenga mangler 15 millioner kroner for å komme seg igjennom 2014. Med de siste millionene som Stabæk har krav på, må Vålerenga derfor hente inn mer enn 20 millioner kroner for å overleve året.

Vidar Örn Kjartansson. NTB Scanpix

- Det viser seg at vi ikke er i nærheten av å møte de inntektsmålene vi har satt. Det er primært på kommersielle samarbeidsavtaler at den store svikten ligger, sier Sandnes.- Er det nå en reell fare for at dette kan ende i konkurs?

- Jeg vil ikke bruke slike ord. Vi jobber nå på høytrykk, så får vi gjøre opp konklusjonen senere.

Klubben har ikke hatt noen hovedsponsor siden Nordea trakk seg ut etter 2012-sesongen. Sandnes sier imidlertid Vålerenga på publikumssiden i 2014 ligger an til å kunne ende litt høyere enn budsjettert.

Kronerulling gir seks mill.

I et forsøk på å redde klubben har supportergruppen «Klanen» satt i gang kronerulling. Aksjonen har så langt brakt inn nær tre millioner kroner. Hovedaksjonær i klubbens aksjeselskap, Tor Olav Trøim, har allerede sagt at han dobler det beløpet som samles inn. Klubben kan derfor minst regne med seks millioner fra denne aksjonen. Talsmann i Klanen, Christian Kjellsen, sier de vil fortsette innsamlingen frem til slutten av august.

Klubben har også rett på 25 prosent av salgssummen når tidligere Vålerenga-spiller Aaron Samuel nå trolig selges til kinesiske Guangzhou. Det er blitt antydet at Vålerenga vil kunne sitte igjen med tre millioner kroner, men en del av dette vil trolig gå til Tor Olav Trøim, som brukte millioner på å hente nigerianeren til Oslo.

Aftenposten har forsøkt å innhente en kommentar fra Trøim uten å lykkes.

Selger toppscorer?

De økonomiske problemene har forsterket seg i en tid hvor klubben opplever sportslig fremgang. Med et nokså uerfarent lag har Kjetil Rekdal etter en blytung fjorårssesong løftet laget opp til en 5. plass på Tippeligatabellen. Islendingen Vidar Örn Kjartansson er ligaens toppscorer med 13 mål på 13 kamper. I verste fall kan den pressede økonomiske situasjonen føre til at det islandske stjerneskuddet forsvinner fra klubben.

- Det ville være tragisk om vi må selge Kjartansson, men det er bedre enn å måtte spille med Lyn i 2. divisjon, sier Christian Kjellsen.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Eliteserien

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  - Hvis man er uønsket av Klanen, har kanskje ikke dette livets rett

 2. FOTBALL

  Vålerenga vurderer å flytte fra Ullevaal

 3. FOTBALL

  Vålerenga selger Kjartansson for 20 millioner

 4. FOTBALL

  VIF-leder: - Helt avgjørende for oss med ny Trøim-avtale

 5. FOTBALL

  Vålerenga helt etter Rekdal-skjema

 6. FOTBALL

  Vålerenga bekrefter ny avtale med viktig investor