Videostraffe, målfest og langskudd: Endelig kom VM-finalen full av begivenheter

Fotball-VM i Russland ble kronet med fransk seier etter en VM-finale full av historiske øyeblikk.

Dette er et historisk øyeblikk. Her gis et straffespark på bakgrunn av videodømming før første gang i en VM-finale.

Med 4-2-seier over Kroatia er Frankrike verdensmester for andre gang, tjue år etter at de vant VM-gull på hjemmebane i 1998.

Underholdningsverdi er selvfølgelig en individuell vurdering, men med seks mål og dramatiske øyeblikk går årets VM-finale inn i historien som en av de beste på lang tid.

Finalene har på denne siden av milleniumsbyttet vært husket som en målfattige og begivenhetsfattige affærer.

Endelig målfest

Endelig kom unntaket. Med seks nettkjenninger ble det scoret like mange mål som i finalene i 2002, 2006, 2010 og 2014 tilsammen.

  • Det var også første gang siden England-VM i 1966 at det ble scoret så mange i mål i finalen. Den gangen vant hjemmelaget etter ekstraomganger mot Vest-Tyskland på Wembley. Vi må dermed tilbake til Sverige-VM i 1958 for å finne seks mål ved ordinær tid.
  • Seieren gjør at Didier Deschamps ble med på den korte og ekslusive lista over mennesker som har vunnet fotball-VM både som spiller og trener. Brasils Mario Zagallo og Tysklands Franz Beckenbauer er de to andre på den lista.

Flere historiske øyeblikk

Allerede før pause var det tid for to historiske øyeblikk i Moskva.

  • Mario Mandzukic var uheldig og ble truffet av Antoine Griezmanns frispark etter 18 minutter. Hodet til Juventus-stjernen gav fransk 1-0-ledelse og tidenes første selvmål i en VM-finale var et faktum.
Danijel Subašić var sjanseløs da Mario Mandzukic headet ballen i eget mål til fransk 1–0-ledelse.

Ivan Perisic utliknet til 1-1, men bare minutter senere handset samme mann og det var igjen tid for en av årets mesterskaps store snakkiser: VAR.

  • Dommer Nestor Pitana fikk beskjed på øret og måtte gå av banen for å se situasjonen på video. To minutter senere hadde Frankrike fått tidenes første finalestraffe i VM ved hjelp av videodømming.

Samme lag fikk også mesterskapets - og dermed historiens - første VAR-straffe mot Australia i sin åpningskamp.

  • Griezmann gjorde som han gjorde mot Australia - og scoret på finalens første VAR-straffe.

Også etter hvilen kom var det tid for brutte barrierer.

  • Først dunket Paul Pogba inn 3–1 etter først å ha fått et skudd blokkert. På forsøk nummer to scoret Manchester United-stjernen fra 17 meter og ble dermed den første på 36 år til å score på et langskudd i en finale. Marco Tardelli gjorde det samme da han scoret 2-0-målet i 1982-finalen. Pogba ble ifølge BBC også den første Premier League-spilleren til å score i en VM-finale siden 1998, og også tidenes første Manchester United-spiller til å gjøre dette.

Unge mestere

  • Det 19 år gamle fotballfenomenet Kylian Mbappé gjorde så det samme bare minutter senere, da han scoret fra tjue meter med en frekk markkryper på Danijel Subašić. Den kroatiske sisteskansen var dekket og ble stående og se på at Mbappé (19 år og 207 dager) ble den andre tenåringen til å score i en VM-finale. Den første var ikke hvem som helst - det var selveste Pelé da han som 17-åring (17 år og 249 dager) scoret for Brasil i deres 5-2-seier mot Sverige i 1958.
Glade franske gutter i Moskva. Her feirer Paul Pogba og Kylian Mbappé sistnevntes 4–1-mål.

Foruten Pelé var det bare italienske Giuseppe Bergomi som hadde spilt en VM-finale som tenåring.

Den daværende 18-åringen var med på laget som slo Vest-Tyskland 3-1 i Spania-VM i 1982. Dermed har alle tenåringene som har spilt i VM, vunnet sine finaler.

Da gikk det mot den største finaleseieren siden Brasils 4-1-seier over nettopp Italia i 1970, men i stedet fikk Kroatia en gavepakke av Hugo Lloris etter 69 minutter. En keepertabbe av de sjeldne foræret Mandzukic reduseringen til 4-2, som gjorde at dette ble den første finalen på 32 år der begge lag scoret to mål. Det skjedde altså sist i 1986, da Diego Maradona og Argentina slo Vest-Tyskland 3-2 i Mexico.

  • Frankrike ble uansett det første laget siden 1970 til å score fire mål i en finale.

Mange «kjedelige» finaler

Det har med andre ord vært en del VM-finaler som ikke har levd opp til forventingene siden den gangen. Spenningen og nervene er alltid der, men målfestene og arsenalet av sjanser og hendelser har ikke alltid kommet.

Vest-Tyskland vant 1-0 på en sen straffe i 1990, finalen fire år senere var målløs, før Frankrike slo Brasil 3-0 i 1998. Finalen i 2002 huskes mest for to Ronaldo-mål, mens finalen i 2006 aldri ble den helt store selv om Zinedine Zidanes hodeangrep på Marco Materazzi før straffesparkkonkurransen ble et udødelig samtaleemne. De to siste finalene endte altså med 1-0-seiere.

  • Årets finale var dessuten den snilleste på 16 år. Med bare tre gule kort må vi tilbake til 2002 for å finne færre gule kort i en VM-finale, da to gule kort ble delt ut mellom Brasil og Tyskland. Så sent som i 2010 ble det delt ut hele 14 gule - og et rødt kort i finalen.