Englands fotballsjef: - Mourinho burde ha beklaget til Carneiro

Massive reaksjoner i England etter at José Mourinho slapp unna straff for behandlingen av Chelsea-legen Eva Carneiro.

DEGRADERT: José Mourinho var lite fornøyd med Chelsea-lege Eva Carneiros opptreden under åpningskampen mot Swansea.
  • Daniel Røed-Johansen

Chelsea-manager José Mourinho har fått mye kritikk etter at han nektet legen Eva Carneiro å jobbe med førstelaget. Mourinho risikerte flere kampers karantene for diskriminerende språkbruk overfor Carneiro på Premier Leagues åpningsdag, men onsdag ble han frikjent av Det engelske fotballforbundet (FA).

Les også

Ble forvist fra benken av Mourinho - nå har hun sagt opp jobben

En rekke sentrale aktører mener at Mourinho har sluppet billig unna, og mange mener at FAs behandling av saken er under enhver kritikk.

— Dømmekraften sviktet

I et brev til administrasjonen i FA, som det engelske nyhetsbyrået Associated Press har fått tilgang til, skriver FA-sjef Greg Dyke at Mourinho burde ha beklaget til Carneiro.

— Personlig synes jeg ikke Mourinho kommer godt ut av denne sagaen. Han gjorde åpenbart en feil i kampens hete og burde ha innrømmet dette og beklaget. I stedet har han sagt veldig lite, og Carneiro har mistet jobben sin.

— FA har etterforsket dette, og selv om Mourinho ikke brøt noen regler er det helt klart at hans dømmekraft og offentlige adferd sviktet, skriver Dyke i brevet.

Mourinho-utbrudd fra sidelinjen

Det var i sluttminuttene i Premier League-åpningen mot Swansea at Chelseas legeteam løp ut på banen for å behandle Eden Hazard. Stillingen var 2-2, og Mourinho var tydelig rasende over at kampen måtte stoppes mens Hazard fikk behandling. Etterpå skjelte han ut Carneiro og fysioterapeut Jon Fearn og mente de manglet fotballforståelse. Carneiro takket for støtten hun fikk fra mange i etterkant av episoden på sin Facebook-konto, og som svar på dette kom Mourinho med nye stikk mot legen.

Carneiro ble nektet plass på benken under kamper og å jobbe direkte med førstelagsspillerne. Siden har hun sagt opp jobben, og i engelske medier er det blitt skrevet at hun vurderer å gå til søksmål mot klubben.

FA etterforsket om Mourinho kom med diskriminerende kommentarer overfor Carneiro fra sidelinjen, men kalte aldri Carneiro inn som vitne. En portugisisk språkekspert konkluderte med at Mourinhos utbrudd ikke var direkte rettet mot Carneiro.

Skuffet over FAs behandling av saken

FA-styremedlem Heather Rabbatts er skuffet over FAs behandling av saken.

— FAs reaksjon på behandlingen av Carneiro har vært svært skuffende. Jeg har store bekymringer over hvordan denne prosessen er blitt gjennomført og over mangelen på en respons på problemene denne saken reiser, sier Rabbatts.

— Dette er ikke bare en personlig tragedie, men også et steg tilbake for spillernes sikkerhet. Det sender også dårlige signaler til andre leger og alle jenter som vil jobbe i toppfotballen, fortsetter Rabbatts.

Også The Football Medical Association, som har bistått Carneiro i saken, reagerer på at Carneiro ikke ble kalt inn som vitne av FA.