Viking - en medaljekandidat

SUPPORTERBLOGG: Hvordan forklarer man Vikings sportslige fremgang?

FAVORITT: Viking-keeper Iven Austbø er en av flere som får ros etter at Viking virkelig har fått sving på det sportslige.

Hørt på stadion: «E du sikker på at han ikkje hette Neven Austbø??»Viking i rød sone, ansatte rømmer klubben og økonomien er en ruin. Klubben har vært i en nedadgående spiral de siste sesongene og resultatene har lidd som en følge av dette.

LES MER: Alle innlegg fra Aftenposten Supporter

Så hvordan skal vi forklare den sportslige oppturen i år? Mot alle odds har nemlig Jonevret og co stablet på beina et slagkraftig lag med glød og vilje. Og det beste av alt: de vinner fotballkamper.

LES OGSÅ: Viking brukte penger som fulle sjømenn

Det er lett å peke på de «vanlige». De lokale offensive heltene Veton og Yanni, eller våre nye nigerianske supertalenter. Kjelle og trenerteamet har selvfølgelig også spilt hovedroller i denne snuoperasjonen. Egentlig kunne jeg ramsa opp alle involverte. Spillere, trenerteam, banemester, ja til og med Arne Larsen Økland fortjener en del av æren.

Tre favoritter som fortjener ros

Men det finnes noen som jeg mener har vært helt elementære brikker i snuoperasjonen, som slett ikke alltid får den rosen de bør ha. Dette er mine tre personlige favoritter til hvem som har gjort Viking til en medaljekandidat i 2015. 1. Neven Austbø – At Neven skulle komme hjem og kapre keeperplassen tror jeg knapt Austbø trodde på selv. Men han gjorde seg ikke bort i fjor når han fikk sjansen og overbeviste i treningskampene i vinter. Sakte men sikkert har han jobbet seg inn som Vikings sisteskanse og til nå i år har han stått som en bauta. En god keeper betyr poeng i jevne kamper. I år har Viking en meget god keeper.

2. Makhtar Thioune. I min blogg hvor jeg oppfordret styret til å gi Jonevret ny kontrakt beskrev jeg Thioune som en av Kjelles feilgrep. Etter de siste kampene ser det ut til at jeg må spise i meg de ordene. For Makhtar har våknet og styrer spillet med sine nydelige pasninger. Greit, han har alltid to-tre hårreisende pasninger i løpet av en kamp, men alt i alt har han vært utrolig viktig i Vikings snuoperasjon. Mot Haugesund var han ifølge TV2s kommentator banens beste.

3. Den tredje deler Soares og Mets. Rett og slett fordi jeg ikke kan nok om dem til å skrive et helt avsnitt om hver. Men det jeg vet er hva jeg har sett på banen så langt og for en vinnervilje på disse to! Her er det ikke snakk om å legge noe imellom i duellene. De har også gode fotballhoder og gode pasningsføtter. Stødige defensivt og villige offensivt.

Begge beina i medaljekampen

Sammen har disse vært med på å heve Viking og plutselig står vi med beina planta midt i medaljekampen. Stavanger har våknet! De to siste kampene har over 12.000 møtt opp for å se byens stolthet. Delvis fordi Viking spiller god fotball, men også fordi laget har tydelige lokale profiler og en trener de aller fleste synes godt om.

Hvem mener du fortjener ros for at Viking fremstår som en medaljekandidat?