Fotball

Dette er hjemmeekspert Mourinhos vinneroppskrift

På tolv år har han kun tapt tre hjemmekamper i ligasammenheng. Ikke rart David Moyes og Manchester United gruer seg til Stamford Bridge-duellen med José Mourinho og Chelsea.

Chelsea-manager Jose Mourinho.
 • Tore Strand

Chelsea har til gode å tape en seriekamp med José Mourinho som manager på eget gress. Og da snakker vi om smått utrolige 70 kamper. Den rekorden holdt på å ryke da West Bromwich, med tidligere Chelsea-assistent Steve Clarke som manager, ledet 2-1 til langt ut i tilleggstiden i november-oppgjøret.

DIREKTE: Chelsea — Man Utd 17.00

Så fikk Chelsea straffe, Eden Hazard scoret med kampens siste spark på ballen, og siden har Chelsea fortsatt trenden i ligaen.

Mange har pekt på at årsaken til hjemmesuksessen henger sammen med at Mourinho også på eget gress spiller litt feigt og ikke satser for mye fremover. Fotballguru Lars Tjærnås har følgende forklaring på fenomenet.

Få feil

- Chelsea er et godt organisert lag med stram og riktig struktur som gir færre svingninger i prestasjonene. De gjør ekstremt få feil, og slipper motstanderne lite til. Dette har vært gjennomgående for alle lagene Mourinho har trent, sier Tjærnås, som også peker på den fysiske utrustningen som en forklaring.

- Lagene hans er generelt godt trent fysisk. Disse to faktorene til sammen utgjør et høyt minstenivå, som igjen gir stabilitet. Mentalt vil det bygge seg opp en følelse av å være uovervinnelige etter hvert som statistikken vokser. Tilsvarende virker det som en umulig oppgave for bortelagene å vinne på Stamford Bridge. Jeg har sett enkelte nærmest gi opp på forhånd, og stille med et svekket lag. Den siste faktoren handler litt om marginer og tilfeldigheter. Det har vært kamper de har vunnet ufortjent hjemme, men den tryggheten de har via statistikken har gjort at de aldri har mistet troen, uansett kamputvikling.

Også Erik Thorstvedt har merket seg den imponerende hjemmeformen til Chelsea.

- Mourinho har den kynismen som mange mangler. Hans personlighet og blikk for å ta ut det rette laget, er en kombinasjon som er uvurderlig. Han har vraket siste sesongs beste spiller i Chelsea, Juan Mata, og likevel oppnår han resultater som få andre. Han vet at en solid defensiv plattform vil sørge for resultater. Selv med en spiss som sjelden scorer, har Chelsea som regel så mange kreative, scoringsglade midtbanespillere på banen at sjansen for å score mål er stor, sier TV 2-ekspert Thorstvedt.

Ubeseiret mot Moyes

David Moyes har slitt med å få fart på United-laget. Med tap i dag vil de befinne seg tolv poeng bak Chelsea på tabellen. Moyes har dessuten til gode å vinne en kamp mot Mourinho. Old Trafford-duellen i slutten av august endte det 0-0, og som Everton-manager har Moyes møtt Mourinho åtte ganger, noe som har endt med fem tap og tre uavgjorte resultat.

De fleste engelske managere har negativ statistikk mot portugiseren. Kun Pep Guardiola kan vise til en positiv tallrekke som forteller om syv seirer, seks uavgjorte, og tre tap mot lag styrt av Mourinho. Nærmest av de andre er Rafael Benítez, som har vunnet fem, spilte uavgjort i fire, og tapt seks kamper mot Mourinhos menn.

Selv Alex Ferguson var ikke i nærheten av noen positiv statistikk mot Mourinho i og med at sistnevnte har vunnet seks, spilt uavgjort seks ganger, og kun tapt to oppgjør mot Fergusons elever.

Hans siste klubb?

I Chelsea-leiren har José Mourinho en høy stjerne. Resultatene er selvfølgelig det viktigste, men også det at Mourinho vendte tilbake til klubben, har betydd mye for fansen. Og selv ønsker 50-åringen å bli i Chelsea fremfor nye eventyr i store klubber.

- Jeg tenker ikke på mitt neste klubbeventyr, for det blir ikke flere. Jeg vil kun flytte på meg hvis Chelsea ønsker det. Det er på tide å slå seg til ro og da er Chelsea den rette klubben, sa Mourinho i et intervju med avisen London Evening Standard sist uke.

Manageren som har vært i sine klubber i høyst tre år tidligere, ser kun jobben som landslagssjef for Portugal som attraktiv i fremtiden. Og roser storbyen London og livet som Chelsea-manager.

- Jeg kan gå på en restaurant og bli møtt av høflige, hyggelige mennesker, og jeg kan ta en taxi og prate fotball med sjåføren. Slik var ikke mulig i de andre byene jeg har bodd i, og hensynet til mine barn er også viktig. Det var enklere å flytte når de var yngre. Med en jente på sytten, og en gutt på fjorten, så passer det å holde seg på en plass så lenge som mulig, sier José Mourinho.

Sønnen er for øvrig å finne i akademiet til Fulham, et lag som er ett av dem Chelsea har slått på Stamford Bridge tidligere i sesongen.

Nå venter duellen mot et United-lag som nok en gang må klare seg uten Robin van Persie og Wayne Rooney. Med det stiger sjansene for at Chelsea unngår nok et tap hjemme, i en kamp der lagets nysignering, serberen Nemanja Matic, kan bli å se i Chelsea-trøyen igjen etter sitt opphold i Benfica.

Fakta: Hjemmestatistikken

 • 23. februar i 2002 tapte FC Porto med José Mourinhos hjemme mot Beira Mar. 3-2-seieren til bortelaget kom mot et Porto-lag som avsluttet med ni mann på banen.
 • Siden spilte Mourinho 150 hjemmekamper på rad i seriesammenheng med Porto, Chelsea, Inter og Real Madrid før det neste tapet kom. Ni år, en måned og ti dager senere ble Real Madrid beseiret av Sporting Gijon. Hjemme på Santiago Bernabéu ble Manolo Precido og hans Gijon-spillere for sterke og vant oppgjøret 1-0 den 3. april i 2011. Da lå Sporting Gijon tre poeng fra nedrykksplass, og hadde ikke vunnet på Santiago Bernabéu på 16 år.
 • Siden tapte Mourinho to hjemmekamper med Real Madrid i ligaen, mot Barcelona og Real Zaragoza.
 • Som Chelsea-manager i to perioder har Mourinho ledet laget i 70 hjemmekamper i ligaen. 55 er endt med seier, og 15 med uavgjort.

Premier League

SVUTMP
1Manchester City23183255144157
2Liverpool22146258193948
3Chelsea24138348183047
4Manchester United2211563630638
5West Ham United23114841311037
 • Champions League
 • Europaliga
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Engelsk fotball
 2. Premier League
 3. Manchester United