Fotball

Sørloth: - Bruk Søderlund og King på topp

Rosenborg-spissen bør få sjansen, mener den tidligere landslagsspissen.

Joshua King (t.v) , Adama Diomande, Håvard Nielsen og Alexander Toft Søderlund kjemper om spissplassene på landslaget.
  • Tor Asle Kleveland

Tidligere landslagsspiss Gøran Sørloth mener Per Mathias Høgmo må starte med Alexander Søderlund og Joshua King på topp.

Diskusjonen går landet rundt om hvem som skal bekle rollene på topp når Norge fredag møter Asjerbajdsjan til en meget viktig EM-kvalik kamp på Ullevaal. Norge sløste bort sjansene i generalprøven mot Sverige mandag. Det har ikke laget råd til fredag kveld.

Gøran Sørloth

Den tidligere RBK-spissen spilte 55 A-landskamper og scoret 15 mål. Til tross for Søderlunds sjansesløsing mot Sverige mandag, mener Sørloth at Søderlund bør få starte i spann med Joshua King på topp.— Jeg regner med 4-4-2 på hjemmebane og da er det bare to mann som jeg ser pr nå i startoppstillingen . Jeg synes Alexander Søderlund hadde et veldig godt innhopp sist, men det blir selvsagt mål opp mot scoring og ikke scoring, men får han disse mulighetene fredag så scorer han jo. Sånn er det bare. Joshua King som er meldt i form og frisk er nok selvskreven. Så jeg ville startet med de på topp, sier den tidligere landslagsspissen.

Les også

Stabæks spisskomet tror på startplass i Norges EM-kvalik

Gunstig for King

— Er de to spissene såkalte komplementære spisser på topp mot et lag som Asjerbajdsjan? - Ja, kanskje litt lik. Alexander er den som kan plassere seg og gjør de riktige tingene i forhold til King. King er mer den annerledes spissen som er vanskeligere å lese og kan gjøre det uventede. Så det kan gå bra ja. Jeg synes «Søder» har kommet seg i forhold til å komme i posisjon og være et oppspillpunkt som gjør at det blir friere roller rundt han. Og det kan være gunstig for Joshua.

- Diomande har også hatt en god sesong for Stabæk. Hva gjør at ikke han skal få sjansen fra start?

— Da synes jeg det blir som du var inne på i sted at to de blir for like på topp. De er nesten kopier av hverandre.

Fordel med Helland

- Søderlund har vært god for at han har vært på et godt lag, men han har til gode å score på landslaget. Trenger han en Pål André Helland i startoppstillingen for å bli i stand til å score?

— Heldigvis er det slik og jeg synes det er litt artig at du spør om akkurat det -for da er vi inne på det hvordan vi bygger et lag og relasjoner som gjør at de utfyller hverandre.

— Det er jo det som er bra med RBK–laget nå. De har tatt store steg på akkurat det området. Da vi var med på oppturen med landslaget, var det mellom fem og åtte RBK-spillere med på laget. Det var ikke tilfeldig, og så ble det resultat av det etter hvert - både på landslaget og i RBK. Desto lengre frem på banen du er, desto mer trenger du slike relasjoner fordi det er tøffere, det går fortere og du blir tatt litt oftere. Da er det viktig å ha med seg spillere som skjønner de andre.

Avgjorde mot Nederland

- Du spilte for Norge som spiss fra 1985 til 1994. Er høydepunktet ditt scoringen mot Nederland på Ullevaal i VM-kvaliken i 1992?

— Ja, den var den viktigste ettersom vi da begynte å se mot USA og VM sluttspill i 94. Det er litt artig å tenke på at vi vant faktisk den gruppa med lag som Nederland, England, Tyrkia, Polen og San Marino. Ellers er også Italia kampen et stort høydepunkt da vi også vant 2-1 på Ullevaal i VM kvalik.

- Tipset ditt for fredag?

— 3-0. To mål av Søderlund og ett Helland, ler Sørloth med sin karakteristiske latter.

Les også

  1. Tettey: - Det burde ikke stilles spørsmål med min plass

  2. Tidligere landslagskaptein: - Stefan er ekstremt viktig for Norge

  3. Forren: - Håper det er plass til alle tre

Les mer om

  1. Herrelandslaget fotball
  2. Rosenborg BK