Fotball

På tross av historisk dårlig sesongstart: - Det er feil av Chelsea å sparke Mourinho

Dette er tallene som setter Chelseas forferdelige sesongstart i historisk perspektiv.

SJOKKERT: I fjor ble han kåret til Årets spiller i England. I år kan ikke Eden Hazard fatte og begripe Chelseas elendige sesongstart.
  • Eirik Grønning

Chelsea-krisen forverret seg ytterligere søndag kveld. Med José Mourinho suspendert tapte de regjerende seriemesterne 1-0 borte mot Stoke. Elleve poeng på de tolv første kampene er langt dårligere enn forventet for blåtrøyene.

Nedrykksstreken er faretruende nære når snaut en tredjedel av seriekampene er ferdigspilt.

— Chelseas start er ekstremt overraskende. Hadde du spurt én million mennesker som føler de har peiling på fotball, hadde ingen kunnet forestille seg hva som har skjedd så langt i sesongen. Det er naturlig at et lag får en reaksjon etter en gullsesong. De var ikke større favoritter enn for eksempel Manchester City og Arsenal, etter at de ikke forsterket nevneverdig. Uansett var de en av opptil fire gullkandidater. Derfor er dette totalt uventet, sier TV2s Premier League-ekspert Petter Myhre til Adresseavisen.

Les også

FA avslører: Disse ordene fikk Mourinho suspendert

Kun ett lag svakere i løpet av 116 år

I en historisk sammenheng er også tittelforsvaret svært dårlig.

Se den fullstendige oversikten over tittelforsvarernes prestasjon (ekstern lenke)

I de 116 sesongene med engelsk toppfotball er det kun Ipswich i 1961/1962-sesongen som kommer dårligere ut. Omregnet til tre poeng for seier klarte "The Tractor Boys" bare å håve inn ti poeng på de tolv første kampene.

I Premier Leauge-æraen (fra 1992/1993) kommer Blackburn dårligst ut. I 1995/1996-sesongen samlet laget kun 14 poeng på de tolv første kampene i forsvaret av tittelen.

Les også

Van Gaal roser unggutten som satte fyr på United: - Han fortjener suksessen

Liverpool klarte ikke å forsvare tittelen i 1990/1991-sesongen, men de startet svært godt. Ellevere seiere og én uavgjort kamp var fasiten i sesongstarten.

— Når man referer til det historiske ved det, forteller det at vi kan lete etter årsaker i ukesvis på noe som er så sjelden og uventet. Manchester United hadde også en svak sesong etter sitt forrige gull, men da kom den inn en ny manager (David Moyes tok over etter Sir Alex Ferguson foran 2013/14-sesongen, gikk fra gull til sjuendeplass). I Chelsea er det kontinuitet, med en manager som har levert så til de grader tidligere, sier Myhre.

Forrige gang rykket de ned

Tre seiere, to uavgjort og syv tap er altså fasiten for Chelsea så langt. Forrige gang de nådde syv tap så tidlig i sesongen, rykket laget ned. Det skjedde i 1978. Kun ett lag har noensinne karret seg opp til en plass som kvalifiserer for europacupspill neste sesong etter en slik marerittstart (Aston Villa i 2003/04), opplyser det britiske statistikkselskapet Opta via sin Twitter-konto.

— Jeg leste at ingen lag har hatt færre enn 13 poeng på dette stadiet (Chelsea har 11) og samtidig endt opp på en plassering som gir Europa året etter. De er ikke bare ute av tittelkampen, de skal få det tøft med å nå topp fire. Det i seg selv er en kjempesensasjon, sier Premier League-eksperten.

Han mener det derfor er naturlig å se på Jose Mourinhos posisjon som Chelsea-manager, men han mener portugiseren bør få fortsette under Chelsea-eier Roman Abramovitsj på Stamford Bridge.

— Det vil alltid være spekulasjoner i denne bransjen når man ikke oppnår resultater. Dette har selvfølgelig vært tema hos Abramovitsj, men jeg mener at hvis du skal fjerne en verdensklassetrener, må du erstatte ham med verdensklasse. Det nytter ikke å komme med en reserveløsning. Sammenligner man med Liverpool, tror jeg aldri i verden at Brendan Rodgers hadde fått sparken hvis ikke Jürgen Klopp hadde vært klar til å overta, sier Myhre.

- Mourinhos adferd kan ikke Chelsea leve med

Søndag morgen var engelske tabloider igjen fulle av spekulasjoner rundt Mourinhos fremtid og erstattere som Atletico Madrids Diego Simeone og tidligere Chelsea-manager Carlo Ancelotti ble trukket frem som noen av mulighetene. Det etter kun timer etter et 0-1-tap i Stoke der Jose Mourinho ikke fikk være til stede, som følge av at han aggressivt konfronterte dommer Jon Moss i pausen mellom West Ham og Chelsea for to uker siden. Det ga èn kamps stadionutestengelse, samt 500 000 norske kroner i bot av det engelske fotballforbundet. Det er femte gang i løpet av tre sesonger at Chelsea-manageren må betale bøter som følge av dårlig oppførsel.

— Jeg mener det er feil å sparke Mourinho som følge av resultater, men adferden er større problemer for Chelsea som klubb. Med tanke på stoltheten til klubben kan de ikke ha en manager som oppfører seg. Mourinho er en emosjonell trener, som har vært innblandet i en del tull også i Spania og Italia. Den oppførselen forsterker seg når resultatene går i mot og alt blir dratt frem og overtolket, sier Myhre.

Han er mest av alt bekymret på vegne av Chelsea-spillerne.

— Spillerne får dette med seg og blir preget av det. Mourinho har helt sikkert en annen tilnærming internt, men måten han fremstår offentlig er med på å påvirke spillergruppa. I motgang trenger spillergruppa en leder som viser at dette går bra. Hadde jeg vært spiller ville jeg spurt meg om han hadde kontroll eller et annet fokus, sier Myhre.

Les også

  1. Kaptein Tettey ledet Norwich til seier

  2. City-sjefen om Raheem Sterling:- Han må bli en bedre avslutter

  3. Chelsea-krisen fortsetter: Tredje strake ligatap

Premier League

SVUTMP
1Manchester City1511223292335
2Liverpool15104144123234
3Chelsea1510323592633
4West Ham United158342819927
5Tottenham Hotspur148151617-125
  • Champions League
  • Europaliga
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Engelsk fotball
  2. Premier League
  3. Stoke City FC