Fotball

Van Gaal: - Er ikke i United fordi jeg er en hyggelig fyr

Gary Neville intervjuet gamleklubbens nye trener, Louis van Gaal. Det ble en spesiell opplevelse.

KONTROVERSIELL: Manchester Uniteds nye manager, Louis van Gaal. Foto: Matt West / BPI / Digitalsport

 • Kjetil Flygind

Den tidligere Manchester United-høyrebacken Gary Neville fikk 45 minutter med Louis van Gaal på klubbens treningsanlegg Carrington. Allerede før Neville kom i gang med spørsmålene, var han i «offside». For det var nederlenderen som styrte showet, skriver Neville i intervjuet han gjorde for The Telegraph.

— Vi skal bli mestere, men vi trenger tid. Vi trenger tid til å bygge opp et nytt lag, og det klarer man ikke på én dag. Det er en prosess, og den prosessen starter nå. Ingen av lagene jeg har trent var gode i starten. Det dreier seg om å slutte å handle på instinkt, og begynne å tenke. Bruke hjernen. Det er vanskelig. Jeg trener annerledes enn de andre trenerne (Sir Alex Ferguson og David Moyes), og det er vanskelig, sier Louis van Gaal.

NÅ OGSÅ SOM JOURNALIST: Gary Neville, her som en av Roy Hodgsons assistenter under VM i Brasil. Foto: AP Photo/Matt Dunham/NTB scanpix

Flere spillere på vei Gary Neville forteller at de første 20 minuttene av intervjuet i stor grad var van Gaals. Han snakket i vei om sitt unge Ajax-mannskap som vant Champions League i 1995, om Uniteds nye formasjon og hvorfor den er best, spillerkjøp, filosofi og fremtidsutsikter.

Journalisten Gary Neville ble bedt om å forklare for Louis van Gaal hvordan Manchester United-spiller i 3-5-2-formasjonen. Det ble ren overkjørsel fra managerens side. Det sier mye om nederlenderen. Han leker ikke.

— Fansen vil ha nye spillere, kommer det flere?

— Det må jeg diskutere med styret, ikke med deg. Man må hente de som kan forsterke laget. Derfor kjøpte jeg Marcos Rojo. Han kan spille i flere posisjoner. Og vi skal kjøpe flere spillere. Men jeg synes ikke det ville vært rettferdig av meg å komme hit og gi alle spillerne sparken. Så jeg gir alle en fair sjanse, sier Van Gaal.

Det gjelder både de som var med på oppkjøringen, og de spillerne, som av ulike grunner, først nærmer seg spill nå.

Les også

- Jeg feirer ikke når jeg scorer. Fordi det er jobben min.

— Selvtilliten knust

Den 63 år gamle trenerlegenden fikk en drømmestart som United-manager da laget i oppkjøringen tidvis storspilte. Men i ligaåpningen mot Swansea på Old Trafford ble det braklanding.

— Selvtilliten vår ble knust. Men jeg så det etter kampen mot Valencia (siste treningskamp før seriestart, red.anm.). De var mer komfortable med ballen enn oss. Vi skal bli bedre, med den erfaringen vi har nå, skal vi bli bedre. Men det er vanskelig, erkjenner Van Gaal.

Han bruker mye video og analyseverktøy når han evaluerer med spillerne. Metodene stiller krav til lydhøre og oppegående spillere. Både på feltet og ved taktikkbrettet og datamaskinen.

— Om det funker? Det avhenger av hvilket nivå spillerne er på. Jeg er ingen trollmann. Det kommer an på spillernes personlighet. Jeg er ikke i United fordi jeg er en hyggelig person, jeg er her på grunn av min filosofi. Og jeg ønsker at spillerne mine skal utføre den filosofien. Og jeg vet hvilke spillere som passer inn i min filosofi.

Les også

De spanske storklubbene danker ut Premier League

Skal være klare om to-tre mnd.

Van Gaal tenker kun langsiktig. Det kortsiktige eksisterer knapt.

— Det er fordi jeg ikke er her for min egen del, jeg er her for klubbens del. Noen ganger er det bedre å spille med andre spillere, men når du utvikler og bygger et lag må du alltid tenke langsiktig og ta avgjørelser som er langsiktige. Mot Swansea ville det vært bedre for meg å spille med Robin van Persie, men det ville ikke vært bra for Van Persie ettersom han ikke var klar til å spille.

Men hvor lenge tar det før Manchester United er et fullblods og klart Van Gaal-lag?

— Det kommer an på personlighetene i troppen. Jeg vet ikke. Men ikke mer enn to-tre måneder, sier Manchester United-manageren.

Les mer om

 1. Engelsk fotball
 2. Manchester United

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  Neville: - For pengene United har brukt, kunne man fått Bale, Kroos og Fàbregas

 2. FOTBALL

  Neville tror van Gaal har knekt koden

 3. FOTBALL

  United-legende fnyser av van Gaals Solskjær-kommentar: – Det verste jeg noen gang har sett

 4. FOTBALL

  Van Gaal: - Van Persie har vært uheldig

 5. FOTBALL

  Nå blir United-spillerne videoovervåket på trening

 6. FOTBALL

  Van Gaal: - Ikke fornøyd med Rooney