Fotball

Norsk landslagsspiller: - Fotballens verden for kynisk

Derfor får du aldri se ham som hovedtrener eller assistent.

Tom Høgli er over gjennomsnittet samfunnsengasjert. Gro Harlem Brundtland var det store idolet.
  • Roar Lyngøy

Mange tidligere fotballspillere ender opp som trenere. Det gjør ikke Tom Høgli, skal vi tolke ham rett. I et lengre intervju med den danske avisen B.T. kommer det frem at den norske landslagsspilleren kanskje ikke er helt som fotballspillere flest.

– Jeg liker veldig godt å debattere og har alltid funnet mine idoler blant politikere. Gro Harlem Brundtland var det store idolet. Jeg har aldri hatt fotballspillere som idoler og kommer heller ikke til å bli i fotballens verden som trener eller assistent. Den verdenen er for kynisk. Samfunnet interesserer meg, og da jeg bodde i Norge så jeg direktesendingene fra Stortinget. Det er for enkelt å si at resten av verden og naboens ve og vel ikke interesser meg. Man har et ansvar. Det gjelder også seksuelle minoriteter. Skal det utøves sensur mot homoseksuelle på grunn av en fotballkamp mot Russland? Da gir man etter for noen farlige og undertrykkende ideer på bekostning av ytringsfriheten, sier FC Købenahvn-spilleren.

Bergens Tidende ringer Høgli for å be ham utdype:

– Toppidrett er på mange måter kynisk. Det er spisse albuer, og jeg er ikke typen til å være trener eller assistent. Det har jeg erkjent for lenge siden, sier Høgli.

«Tom Hyggelig»

31-åringen spilte i Bodø/Glimt og Tromsø før ferden gikk videre til belgiske Brugge. I fjor signerte han for FC København. Når spillerkarrieren er over får vi altså ikke se Høgli langs linjen som trener.

– Hvis jeg skal fortsette i fotballen måtte det i så fall være i en administrativ rolle. Å bli lærer er en mulighet, men ingenting er avklart, sier Høgli.

I intervjuet med danske B.T. kommer det frem at Høgli i FCK blir kalt for «Tom Hyggelig» og at hans største «last» er et høyt inntak av kaffe.

– Vår fysiske trener sier at jeg ikke må drikke så mye kaffe som jeg gjør. Jeg prøver å holde meg til fem kopper om dagen. Noen dager blir det kanskje syv eller flere, sier Høgli.

Betaler gjerne mer skatt

Fotballspilleren har gjennom kronikker og saker i media vist et stort samfunnsengasjement. Sosialdemokraten har blant annet uttalt seg om homofiles rettigheter og økonomiske ulikheter i det norske samfunn. Der andre fotballspillere gjerne stemmer borgerlig og vil ha lavere skatt, har Høgli en annen holdning.

Hvis jeg skal fortsette i fotballen måtte det i så fall være i en administrativ rolle.

– Jeg betaler gjerne mange prosent i skatt hvis jeg er sikker på at det går til samfunnets beste med gode skoler, sykehus, infrastruktur og like muligheter for alle barn. Min far er same, og det er jo et grense— og statsløst folk. De er veldig gjestfrie og åpne overfor andre, men har også forståelsen for at skal man overleve som folk er det nødvendig å holde sammen og sørge for at naboen også har de best mulige betingelser, og ikke bare tenke på seg selv, sier Høgli til B.T.

Når Bergens Tidende spør om han kunne tenke seg å bli politiker selv, svarer Høgli dette:

– Jo, for så vidt kunne det ha vært artig. Men igjen ville jeg hatt en rolle i bakgrunnen. I politikken kreves det gjerne spiss tunge og spisse albuer. Jeg er ikke typen til det.

Les også

  1. FCK med full kontroll på 2.-plassen

  2. Solbakken mister stortalentet i seks måneder etter denne skrekktaklingen

  3. Dette er verdens 70. beste landslag

Les mer om

  1. Herrelandslaget fotball
  2. Tom Høgli
  3. FC København