Fotball

«Dette må Viking gjøre for å slå Sarpsborg»

BLOGG: Det er helt andre kvaliteter som blir viktig mot Sarpsborg enn mot Vålerenga i serieåpningen.

Vikings Björn Daníel Sverrisson jubler sammen med Samuel Adegbenro og Karol Mets etter 1-0-scoringen over Vålerenga på Ullevaal. Det kan bli mer jubel på trioen mot Sarpsborg søndag.
  • Johan Selvig

Søndag er det duket for årets første hjemmekamp. Sarpsborg 08 står på motsatt banehalvdel og en ting er sikkert: Kampbildet vil bli et helt annet enn det var mot Vålerenga. Borte mot VIF var det defensiv trygghet og balanse som stod i fokus, noe laget utførte til bestått. Nå blir det andre kvaliteter som skal fram i årets Viking-lag, nemlig de kreative og offensive.

Sarpsborg vil nok komme til Stavanger med et ønske om å få med seg poeng. Fornøyd med ett, men håp om tre. De kommer nok ut i en 4-4-2 formasjon som ligger dypt i banen, med mange mann bak ballen. Offensivt vil de komme på hurtige overganger slik at de skaper overtall i siste tredjedel, samt de vil satse tungt på offensive dødballer med Patrick Mortenesen i spissen.

Les også

Aftenbladet mener spisskometen må starte mot Sarpsborg

Hvordan skal Viking klare å bryte ned en slik motstander?

En sentral faktor i morgen er balltempo. Viking er nødt til å ha et høyt balltempo og sende pasninger forbi og mellom Sarpsborgs ledd for å bryte dem ned. Da vil de kunne skape overtallssituasjoner som gjør at Sarpsborg kommer ut av balanse. Overtall er nøkkelen til å åpne opp et defensivt orientert lag.

Tidligere har vi ofte sett Viking trille ball i bakre ledd/forsvar. Dette har skjedd uten tempo eller bevegelse. Det har vært ballbesittelse i fokus og Viking har følt de har styrt kamper. Realiteten er at når kampbildet blir slik, er det ofte motstanderlaget som styrer kampbildet selv om de ikke har ballen. De får Viking til å opptre nøyaktig slik de ønsker og Viking spiller på seg brudd og sjanser i mot.

Johan Selvig, Viking-blogger for Aftenbladet.

I treningskampen mot FKH fikk Viking se hvor sårbare de kan være når de skal styre kamper. Da ble de rett og slett kontret i senk.

Les også

Den ferske Viking-spissen: - Scoringenemine kommer

Håpet er at Viking har lært av det, og fremstår mer framoverrettet og direkte mot Sarpsborg.

I etablert spill har en ofte sett at Ibrahim har droppet ned mellom stopperne for å skape overtall mot motstandernes spisser. Da har en fått spilt seg ut bakfra og passert motstanderens første forsvarslinje. Problemet har ofte oppstått i neste fase. En har ikke klart å passere motstanderens midtbane, dette fordi bevegelsen har vært for dårlig og en har ikke klart å skape overtall. Mot Sarpsborg må backene komme høyere i banen tidlig og midtbanespillerne må finne mellomrom, slik at de kan spilles opp rettvendt og sette fart mot motstanderens forsvarsfirer. Gjør en det, vil en kunne skape mange sjanser selv mot dyptliggende motstandere.

I tillegg må Viking ta kontringene når de byr seg. Når Sarpsborgs kontringer blir brutt, må Viking angripe hurtig med mange spillere. Ved å ta med seg midtbanen i kontrafasen vil de kunne angripe i overtall. Statistikk viser at mange mål kommer etter ballgjenvinning når motstanderen kontrer. Mestrer Viking dette vil de ta med seg tre poeng i morgen.

Hvilket lag bør Viking starte med i morgen?

Viking bør tenke litt annerledes når de møter lag som Sarpsborg hjemme. Taktisk kunne det vært en ide å spilt 4-3-1-2 offensivt. Da ville en fått brukt de offensive kreftene på en mer riktig måte. Da kunne Pedersen spilt rett bak Abdullahi og Bringaker. Av det jeg har sett er Pedersen en spiss som liker å møte i rommet mellom motstanderes firer. Det gjør at han sjelden kommer inn i boksen tidsnok til å være en reell trussel. Ved å komme litt bakfra vil han få større rom , og komme til større muligheter, fordi spissene ville fått midtstoppernes fokus. I tillegg er Abdullahi og Bringaker spisser som er hurtige og truer bakrom. Det vil medføre stort rom for Pedersen å boltre seg i.

Trioen på midten vil kunne bestå av Ibrahim sentralt, Sverrisson litt til venstre og Adegbenro litt til høyre. Adegbenro har tatt store steg defensivt, noe vi så i andre omgang mot Rosenborg. Jeg er sikker på at han hadde mestret en slik rolle. Det samme hadde Sverrisson og Ibrahim gjort. Ved å starte slik vil en også ha mange mann sentralt, slik at det er mye større mulighet for tidlig gjenvinning etter balltap. Da vil en også redusere Sarpsborgs muligheter til å skape overtall på kontringer.

Les også

VIF-seieren fikk gang på sesongkortsalget

Forsvarsfireren sier seg selv, men i morgen må vi kreve mye mer offensiv kraft fra backene. De skal være breddeholdere på hver sin side, slik at de offensivt fremstår som vingbacker. Backene vil være nøkkelen i Vikings ønske om å skape overtall i midtbaneleddet.

Utfører de oppgaven sin riktig, vil Viking skape store sjanser i morgen.

Stopperne må skape balltempo offensivt og spille opp forbi motstanderens midtbaneledd. Defensivt blir det ekstremt viktig at dn offensive markeringen fungerer. Gjør den det, vil ikke Sarpsborg ha de nødvendige oppspillspunktene de behøver for å produsere sjanser.

Gjør alle spillerne sin jobb, vil Viking få et bra resultat mot Sarpsborg.

Spørsmålene er, klarer Viking å styre kampen slik de vil eller havner de i Sarpsborg fella, og tør trenerne gamble med å sette inn ekstra offensiv kraft på hjemmebane?

Les også

  1. Jonevret ber folk roe seg

  2. Stor uenighet i Viking ASA

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt30189359253463
2Molde30186670403060
3Viking30176760471357
4Lillestrøm3014794940949
5Rosenborg30139858421648
  • Champions League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Eliteserien
  2. Viking FK
  3. Sarpsborg 08