Fotball

Hardt angrep mot Rosenborg i ny bok: Røper detaljer i Bendtners kontrakt

I biografien «Bruttern» går Kåre Ingebrigtsen hardt ut mot RBK-ledelsen. Det handler om SMS-er under kamper, om perioden før rettssaken – og også om tida etterpå.

Tidligere Rosenborg-spiller Kåre Ingebrigtsen kommer med sin historie i en fersk biografi.
  • Ole K. Sagbakken
  • Espen Rasmussen

I tillegg kritiserer den tidligere Rosenborg-treneren måten Nicklas Bendtner er blitt behandlet på, samt røper detaljer i den danske stjernespissens kontrakt med Rosenborg.

RBK-styreleder Ivar Koteng er blitt forelagt utdragene fra boka som gjengis i denne saken.

– Vi ønsker ikke å kommentere dette. Vi konsentrerer oss om å bli et bedre fotballag i serien og ute i Europa, sier Koteng til Adresseavisen.

«Nicklas kunne helt sikkert gjort mer for å komme raskere i kampform, men det karakterdrapet Kåre følte at Rosenborg også utsatte Bendtner for, virket smakløst, unødvendig og feigt. Det handlet om penger også. Skulle Nicklas gå kontraktstiden ut, ville en såkalt sign-off-klausul i kontrakten bli utløst og gi ham et ukjent millionbeløp i bonus».

Daværende Rosenborg-trener Kåre Ingebrigtsen i samtaler med Nicklas Bendtner.

Slik heter det i biografien «Bruttern», som Adresseavisen har fått tilgang på. Den lanseres i neste uke.

Boka er ført i pennen av Adressa-journalist og forfatter Geir Svardal på Aschehoug forlag, og tar for seg Ingebrigtsens spiller- og trenerkarriere, som i øyeblikket utspiller seg i belgiske Oostende.

I boka er det viet stor plass til den siste tida hans som trener i RBK, som kulminerte i at Ingebrigtsen sommeren 2018 fikk sparken, og den svært mye omtalte rettssaken i etterkant.

Les også

  1. Sterkest siden Hamrén. Størst potensial siden Eggen

  2. Nytt tap for Kåre Ingebrigtsen i Belgia

Innrømmer klippekort

Boka gir videre et innblikk i prosessen som fikk Nicklas Bendtner til klubben. Her medgir Ingebrigtsen at dansken hadde klippekort på laget.

«Bendtners fysiske tilstand fordret at han fikk tid til å komme opp på det nivået Rosenborg ønsket for ham, enten det skjedde på treningsfeltet eller ved at han ganske enkelt spilte seg i form i uke etter uke. Det ville bety klippekort på spissplassen, men være verdt investeringen», står det, i forbindelse med møtene som fikk Bendtner til Trondheim i mars 2017.

Styreleder Ivar Koteng ønsker ikke å kommentere saken.

Avslører SMS-innhold

Det er særlig RBK-styret og leder Ivar Koteng som får det tyngste skytset i biografien.

Selve sparkingen i juli 2018 ble behørig omtalt i rettssaken i januar, men i boka utdyper Ingebrigtsen blant annet SMS-ene som ble sendt ham fra styrehold under kamper i 2017 og 2018:

«Selv styremedlemmene i klubben hadde ikke unnlatt å klage høylytt, ofte midt under kampene. Det var Erik Hoftun som mottok de fleste SMS-ene som ble sendt i harnisk fra VIP-tribunen underveis i kampene eller rett etterpå. Eller, Kåre fikk meldingene, han også, men han tok aldri fram telefonen før han kom hjem. Erik, derimot, sjekket den alltid i pausen. «Bakenga ser viljeløs og uinteressert ut. Jogging kan han finne i andre idrettslag», lød meldingen etter at Mushaga Bakenga var kommet inn den siste halvtimen i en daff 0–0-kamp mot Aalesund på vårparten i 2017.

«Lær av Haugesund når det gjelder aggressivitet og viljen til å vinne andreballer», var oppfordringen etter å ha tapt 0–1 i august».

Meldingene fortsatte i 2018:

«Da tre serierunder var spilt, sto Rosenborg med bare to poeng, den dårligste starten på over tjue år. Sarpsborg hadde kjempet gjestene ut av stilen og vunnet 1–0 i åpningskampen, og helga etter tok Kristiansund med seg ett poeng fra Lerkendal etter å ha utlignet ti minutter før slutt. «Dåkker e mæ en underlig gjeng», skrev et av styremedlemmene i tekstmeldingen som ble sendt trenerne. Fingrene fortsatte å løpe over telefonen da Odd i neste kamp, i Skien, spilte 1–1 mot de tre siste års seriemestere. «Forfærdelig! Heldig poeng», lød dommen fra det samme styremedlemmet. Erik Hoftun viste Kåre meldingen på vei ut til flyplassen, og konstaterte tørt at med slike styremedlemmer i ryggen trengte de ingen andre fiender. «Dåkker må slutt å ta lett på kampa!» Og for at ingen skulle være i tvil: «De må skjerp dåkker!!!»

Mot Bodø/Glimt på Aspmyra kom det, ifølge boka, også en SMS fra styreleder Koteng:

«Tilbake til gamle synder. Fælt å se på.»

Ivar Koteng ønsker ikke å kommentere dette.

Coolen-beskjeden

Videre mener Ingebrigtsen, ifølge boka, at saken som gjorde at han engasjerte advokat, kom i forbindelse med Celtic-kampen uka etter at han ble sparket.

Forfatter Geir Svardal skildrer det slik:

«Det handlet om tidspunktet for når Rini Coolen, klubbens nederlandske akademisjef, var blitt spurt om å steppe inn som midlertidig trener. Kåre ble oppringt av Coolen mens han fortsatt pustet frisk fjelluft i Oppdal lørdag formiddag. (…) Rini Coolens ærend var todelt; han ville uttrykke sympati med Kåre, som han hadde jobbet tett og godt med, og i tillegg trengte han et par praktiske oppdateringer før Celtic-kampen. I løpet av samtalen fortalte Rini Coolen at han allerede på mandag, to dager før Valur-kampen og tre døgn før Kåre fikk sparken, var blitt stilt i utsikt å trene laget resten av sesongen. En svært sentralt plassert kilde i Rosenborg bekreftet noen timer senere det samme overfor Kåre. Forvirringen ble komplett da Rini Coolen i Glasgow ga ulike svar om når han ble kontaktet med tanke på å overta som midlertidig trener. «Det var forrige mandag», gjentok han. «Jeg tror det var mandag», garderte han etterpå, før han deretter hevdet å ha blitt spurt om å ta jobben først etter Valur-kampen, altså torsdag morgen. Ivar Koteng var blitt sitert i VG på at Coolen ble kontaktet en halvtime før avspark mot Valur, onsdag kveld, men hevdet etterpå å ha blitt feiltolket. Det skjedde torsdag morgen, forsikret han. Og Kåres referanse til sin egen samtale med Coolen, hva med den, undret journalisten. «Dette er løgn fra Kåre Ingebrigtsen», svarte Koteng. Ikke Kåre lenger, ikke Ingebrigtsen heller, men hele navnet. Hansken var kastet. Det svartnet for Kåre. For Kåre Ingebrigtsen».

Styreleder Ivar Koteng ga Rini Coolen (t.v.) oppgaven med å lede Rosenborg etter Kåre Ingebrigtsens avgang.

Ville vise forliket

Ingebrigtsen mener også at innholdet av selve forliket, som man kom fram til etter to dager i retten, også ville ha blitt offentliggjort om han hadde fått bestemme.

«På grunn av alle spekulasjonene ville Kåre og Erik mer enn gjerne ha presentert forlikets detaljerte innhold i denne boken. Rosenborg på sin side svarte negativt på spørsmål om også klubben kunne akseptere å oppheve taushetsklausulen».

Rosenborg sparket trener-duoen Kåre Ingebrigtsen og Erik Hoftun. Partene møttes i retten.

Og videre:

«Det som allerede var offentlig kjent, ut fra Rosenborgs egne opplysninger, var at totalsummen befant seg opp mot 15 millioner kroner. Så fikk folk ut fra disse tallene selv trekke sine egne slutninger om hvem som betalte seg ut av en svært kinkig situasjon».

Ingebrigtsen sier i boka at han også reagerer på hvordan RBK-ledelsen har opptrådt etter at man kom til forlik:

«Etter tre absurde dager i retten ble partene likevel enige om et hemmelig forlik. Kåre, Erik og RBK ønsket å sette en sluttstrek, slik det framgikk av den felles pressemeldingen som ble sendt ut etterpå. Likevel fortsatte Rosenborg, slik Kåre så det, å servere små drypp og finter i ukene som fulgte. Både på klubbens årsmøte i februar og i et stort intervju Ivar Koteng ga til Aftenposten utpå vinteren, virket det som om styrelederen var fast bestemt på å holde liv i sitt eget vrengebilde av en trener som gikk for pengene og ikke prinsippene. På den måten, mente Kåre, ville Koteng prøve å skygge for det faktum at klubben var blitt ydmyket etter alle kunstens regler i retten.»

RBK-styreleder Ivar Koteng ønsker ikke å kommentere beskrivelsen av omstendighetene rundt trenerskiftet, forliket med Kåre Ingebrigtsen eller andre detaljer fra boken.

Les mer om

  1. Ivar Koteng
  2. Rini Coolen
  3. Kåre Ingebrigtsen
  4. Nicklas Bendtner
  5. Rosenborg BK