Keeperikonet er snart i mål. Han mangler kun én ting.

De siste årene har veterankeeper Gianluigi Buffon (39) hatt ett stort mål: Å heve Champions League-trofeet.

«Gigi» Buffon har alltid smilet på lur.
  • Erlend Nesje

– Å vinne finalen betyr mye for meg. Det vil i så fall bli karrièrens høydepunkt, sammen med VM-gullet. Det vil være en slags belønning på en vanskelig reise fylt med mot, stahet og hardt arbeid, sier den populære Juventus-keeperen før finalen mot Real Madrid.

Parma, 18. november 1995: Sent lørdag kveld ligger 17 år unge Gianluigi Buffon på hotellrommet og døser. Han har gjennomført en eksepsjonelt god treningsuke med Parmas A-lag. Spissene har knapt scoret på lagets tredjekeeper hele uken.

Buffon vet at førstekeeper Luca Bucci er skadet – og derfor ikke kan spille mot stjernespekkede AC Milan dagen etter.

17-åringen vet også annenkeeper Alessandro Nista er foran ham i køen.

Buffon forbereder seg på 90 minutter på benken.

Utenfor Buffons rom stopper Nevio Scala opp. Trekker pusten. Parma-treneren tenker en siste gang gjennom situasjonen. Skal han slippe løs Buffon mot Milan-spissene Roberto Baggio og George Weah? Scala vet det er gambling, at en liten feil fra den svært urutinerte keeperen kan ødelegge mye både for ham selv og laget.

Men Buffon har vært så god på trening den siste uken, at treneren har bestemt seg for at Buffon skal få sin debut mot ett av verdens beste spisspar.

Scala banker på døren, går inn i rommet, ser Buffon ligge helt rolig på sengen.

– Gigi, hva ville du sagt dersom jeg hadde sagt at du spiller i morgen?

Buffon kveler en gjesp og ser bort på treneren. Småarrogant svarer 17-åringen:

– Ikke bekymre deg. Det er vel ikke noe problem, sjef? Det er akkurat det jeg er her for.

Dagen etter spiller Parma 0–0 hjemme mot Milan. De italienske avisene hyller Buffon for en prestasjon som var «på grensen til urealistisk».

  • Se Youtube-klippene fra Buffons praktfulle Serie A-debut her
Juventus og Buffon tapte 2015-finalen for Barcelona i Berlin.

Den indre drivkraften

Slik startet eventyret for ikonet Gianluigi Buffon. Han er blitt seriemester 10 ganger med Juventus (klubben mistet to av dem på grunn av kampfiksingsskandale).

Han har vunnet VM-gull for sitt kjære Italia.

Og han har spilt to Champions League-finaler. Men tapt begge.

På Millenium Stadium i Cardiff jakter Buffon det eneste han mangler: Champions League-trofeet.

– Seier i Champions League har vært drivkraften hans så lenge. Hvis Juve slår Real Madrid og vinner Champions League, er jeg litt spent på hva han gjør. Buffon har sagt at han fortsetter til etter VM neste år. Men han er snart 40 år, målet vil være nådd med Champions League-seier, og dersom «bålet ikke brenner like friskt» lenger, er jeg ikke sikker på at han fortsetter, sier Rolf-Otto Eriksen, Viasats ekspert på italiensk fotball.

Keeper Gianluigi Buffons største øyeblikk i karrièren var da han vant VM-gull med Italia i 2006.
Les også

Han fridde til verdens beste på serviett. Plukket Beckham på utseende. Slik bygde milliardæren stjernefabrikken Real Madrid.

Buffon har sagt at han gir seg på landslaget etter VM 2018. Om klubbkarrièren har han ikke vært like tydelig. Men Juventus-keeperen har vært styrt av følelser og en drivkraft.

Den dagen det er et lite snev av motivasjonsproblemer er det slutt.

– Det første ordet jeg tenker på etter hver seier er «i morgen». Jeg er stolt av alle trofeene jeg har vunnet. Og jeg er en mann som er flink til å leve nå. Men det er det jeg har i vente som «holder meg i live», jeg er konstant på jakt etter det neste, skrev Buffon i sin spalte i La Stampa da Juventus vant 3–0 over Crotone og sikret klubbens sjette strake seriegull for nesten to uker siden.

Menneskelige kvaliteter

Han har spilt på øverste nivå i 22 år, men Gianluigi Buffon har fortsatt sult og motivasjon.

Han er nesten 40 år, men fysikken er like god som da han ble verdensmester for 11 år siden. Motivasjonen og sulten er sterk.

Buffon fyrer seg fortsatt opp av sitt «indre raseri». Tidligere Juventus-trener Antonio Conte har fortalt om en tekstmelding han mottok fra keeperen etter 1–1-kampen mot Lecce i 2012. Buffon hadde skyld i utligningsmålet. Nesten to døgn senere, sendte Buffon denne meldingen til Conte:

– Jeg vil heller skade leddbåndene, enn å slippe inn et mål som dette.

39-åringen er fortsatt en fremragende keeper. Han hylles også for sine menneskelige kvaliteter.

– Det er en hjertelighet i alt han gjør. Du kan lese andre spilleres omtale av Buffon. Det kan være unggutter som trener med laget for første gang, eller stjerner på nivå med ham selv: Det er ikke én som ikke har sagt at det er en inspirasjon å trene og være sammen med Buffon. Han tar vare på de unge, legger armen rundt dem når det trengs. De kvalitetene gjør at han er så mye mer enn en fremragende keeper. Samtidig er han 100 prosent profesjonell. Han setter standarden i alle sammenhenger, sier Eriksen.

Den oppfatningen deler Vajebah Sakor, nordmannen som dro til Juventus som 16-åring i januar 2013.

– Han er så blid og ansvarsfull hele tiden. Buffon vil at alle rundt ham skal ha det godt sammen. I garderoben går han rundt og smiler. Om spillerne er 15 eller 35 år, betyr ingenting, han behandler alle likt. Han er så ordentlig og real.

Sakor forteller at Buffons smil betydde mye i starten. Det var betryggende for en nykommer. Han følte seg velkommen.

– Det eneste spesielle var at Buffon aldri trente med resten av laget, kun når det var spill 11 mot 11. Han drev med egentrening det meste av tiden. Det har jeg aldri opplevd andre steder. Men det viser jo hvilken status han har. Nå håper jeg virkelig han får løfte den pokalen, sier Sakor, som nå er på utlån fra Juventus til Willem II.

Les også

Buffon ut mot vandaler: – Hvordan kan man vise slik mangel på respekt?

Oppturer og nedturer

Perfeksjonen og pliktfølelsen ble et tveegget sverd for Buffon: Det har gitt ham styrke, men også lidelse. I 2003 søkte keeperikonet terapi for depresjon, han ville så mye at det tappet ham for entusiasme. Buffon har selv sagt at det tok måneder før han smilte igjen.

Skilsmissen og hans andre ekteskap har vært brettet ut i de italienske mediene.

Buffon har vært mistenkt, men senere frikjent, for illegal gambling. Bunnpunktet nådde keeperen da han og resten av Juventus-laget ble strippet for seriegullene i 2005 og 2006 etter kampfiksingsskandalen som rystet italiensk fotball.

Juventus ble degradert til Serie B. Få dager etter at Italia vant VM-gull i 2006, sa Buffon at han ble med klubben ned et nivå. Han ble ikke mindre populær av det.

Buffon ble med på Torino-klubbens snuoperasjon. Som har resultert i seks seriegull de siste seks årene.

Nå er keeperen snart i mål. Han mangler kun en pokal til. Og kanskje enda en. Hvis motivasjonen sier ja.

Kilder: La Stampa, ESPN, New York Times, Gazzetta dello Sport

Aftenpodden Sport dro til fjells for å møte langrennsstjernene våre – for å snakke om barn, fotball, ferie og brunfarge. Blant annet: