Fotball

Keeperen fra Krakow som ble St. Peters etterfølger

<p>«Av alt uviktig i verden, er fotball det viktigste.»</p>

pavus
  • Odd Inge Aas
    Odd Inge Aas
    Journalist

WARSZAWA: Om Polens hjemmehåp skulle gå bort og vinne hele fotball-EM, vil spillere og trenere skrive seg inn i nasjonens historie blant de store heltene.

Men større enn en keeper som vokste opp i byen Wadowice, ikke langt fra Krakow i mellomkrigstiden, er det uansett vanskelig å bli.

Karol Józef Wojtyla var en habil målvakt, men skulle til slutt markere seg mest på helt andre arenaer enn fotballbanen.

I 1978 ble han Pave Johannes Paul II.

— Han har en stor del av æren for at kommunismen falt i Polen. Han samlet folket mot autoritetene, sier 30-årige Marek Sadowski når Aftenposten treffer han i gamlebyen i Warszawa på EMs åpningsdag.

Det viktigste

Mesterskapet er en utmerket anledning for polakkene til å samle seg som folk og skape stolthet over tilhørigheten til landet.

Et stort fotballmesterskap i hans hjemland er nok noe den avdøde, religiøse lederen ville satt pris på.

Et av hans aller mest kjente utsagn er at «av alt uviktig i verden, er fotball det viktigste».

Slike store begivenheter har den egenskapen, noe paven viste til det fulle i 1979. Da var Johannes Paul II på sin første offisielle reise til hjemlandet etter at han var utnevnt til den katolske kirkes øverste leder.

Jernteppets klamme hånd lå over landet, og de kommunistiske lederne var forberedt på å ty til militær makt om mannen fra Vatikanet oppildnet de enorme folkemengdene til opprør.

I stedet ba paven folket om å vise godhet, stå sammen og være fryktløse. «Den polske solidaritet» ble til inspirasjon gjennom hele 80-tallet i Øst Europa.

Robert Berdychowski er prest i den over 350 år gamle kirken i Warszawa, som til uken hyller den avdøde paven. FOTO: ODD INGE AAS

— Det var han som førte oss tilbake til Europa. Verden ble interessert i Polen på grunn av ham, sier Robert Berdychowski, prest i St. Cross-kirken, den nest største i hovedstaden.

Han forbereder i disse dager 25-årsjubileet for pavens besøk i den kirken. I 1987 møtte han kjente polske artister, skuespillere, musikere og andre innflytelsesrike der for å be dem være med i kampen for et fritt Polen.

I kirken står et bilde av den avdøde paven, under et stort maleri av Jesus og disiplene, og engler formet i gull.

Turist etter turist tar frem kameraene for å ta med seg minnet hjem.

EM-inspirasjon

Også dagens unge ser på paven som et stort nasjonalt symbol.

- Jeg er ikke veldig religiøs, men han gjorde polakkene stolte ved at en av deres kunne bli så respektert i verden, sier Anna Geller, som ble født året etter at Berlinmuren falt.

Det er heller ikke bare polakkene som lar seg inspirere av Johannes Paul II. Irlands førstekeeper Shay Given fikk en gang en spesiell velsignelse av sin målvaktskollega.

- Jeg og kona mi fikk det rundt den tiden da vi giftet oss. Presten vår hadde god forbindelse med Vatikanet, og han klarte å arrangere det. Det var en veldig spesiell dag for oss. Paven sa bare til meg at jeg måtte gå til messe på søndagene, men vi rakk aldri en ordentlig keeperprat, sier Aston Villa-keeperen i et intervju.

Barca og Liverpool

Det var trolig det samholdet som paven opplevde med lagkameratene i ungdommen, og på tribunen til favorittlaget Cracovia Krakow, som var bakgrunnen for pavens ballbegeistring.

I møte med de spørsmålene han jobbet med til daglig nådde kanskje ikke kampen om mål og poeng helt opp i hans øyne, men han så likevel et stort potensial der.

Så stor var begeistringen for favorittlaget, at paven inviterte spillere og trenere til Vatikanet i 2005, ikke lenge før han døde. Han var også æresmedlem i Barcelona, og tidligere Liverpool-keeper Jerzy Dudek avslørte at paven hadde fortalt ham om hvor tett han fulgte de røde.

- Han er den mest kjente polakken gjennom tidene, men kanskje kan EM-laget komme opp på hans nivå om de vinner mesterskapet, smiler Sadowski, før han er rask med å avklare at han ikke har særlig tro på sine landsmenn i EM.

At det er mulig for idrettsfolk å matche paven i popularitet har skihopperen Adam Malysz vist.

Da han vant sølv i 2002-OL benket 15 millioner seg foran tv-skjermen i hjemlandet.

Paven klarte aldri mer enn 12 millioner.

Les mer om

  1. Fotball-EM