Fotball

Vaktmesteren som ble norgesmester

<p><strong>LA MANGA (<a href="www.bt.no">bt.no</a>):</strong> Som 21-åring var han en fotballspillende vaktmester på vei mot 2. divisjon. Så fant Fredrik Nordkvelle sin uvanlige vei mot toppen av norsk fotball.</p>

nordkvelle ny
  • Christer Sævig
Fotball, 01. februarr 2012 , La MangaShakhtar Donetsk - Odd 1-2trener Dag-Eilev Fagermo , Odd

— Jeg er en sånn "late bloomer", ja. Som 21-åring bestemte jeg meg for å gi fotballen en siste sjanse, sier Fredrik Nordkvelle.

Vi skal skru tiden tilbake til slutten av 2006. I Bergen hadde Brann et historisk storlag på gang. I Skien hadde Pors Grenland spilt sin siste kamp i 1. divisjon, 21 år gamle Nordkvelle var fast på nedrykkslagets midtbane. På dagtid jobbet han fulltid som vaktmester for Porsgrunn kommune. Skoler så vel som gamlehjem fikk besøk av en imøtekommende fotballspiller med verktøykasse, klar til å skifte lyspærer, male lister eller hamre spiker.

Takker Fagermo

— Jeg trente med Pors om ettermiddagene, og så trente jeg styrke etter det igjen. Mer gjorde jeg ikke på den tiden, minnes den nevenyttige.

— Når man er i den alderen, begynner man jo å tenke. Hva skal jeg gjøre og leve av i fremtiden?

Rett etter jul hadde han slått et siste slag med hammeren. Det skulle satses på fotballen. Porsgrunn kommune mistet en lovende vaktmester, Strømsgodset og Brann skulle få en habil fotballspiller.

— Jeg utviklet meg ikke slik jeg ønsket på den tiden da jeg jobbet. I stedet gikk jeg over til å trene styrke på dagtid, restituerte og trente med laget på kvelden. Jeg følte liksom ikke at jeg storspilte i 2. divisjon for Pors i 2007, jeg spilte helt greit, sier Nordkvelle.

Samme sommer fikk han en telefon fra gamletrener Dag-Eilev Fagermo som nå var sjef i Strømsgodset. Assistenttrener Ronny Deila kjente også Nordkvelle fra tiden i Urædd. De ville ha Nordkvelle på prøvespill i Drammen. Det endte med kontrakt umiddelbart og debut mot gulljagende Brann (2-4) i juli. På kort tid ble han en hit på Marienlyst. Og på kort tid gikk han fra å være vaktmester til å bli norgesmester med drammenserne i 2010. — Dag-Eilev er ikke så populær i Bergen, nei? Jeg har i hvert fall veldig mye å takke ham for. Ronny også. For de ga meg virkelig sjansen der.

Branns supportere har hatt Fagermo, og ikke minst Peter Kovacs, i halsen etter uttalelsene og jublingen til Odd Grenland-treneren etter cupoppgjøret mot Brann i 2009. Håkon Opdal skadet seg, og Kovacs så sitt snitt til å score.

Imponerer støtteapparatet

Vi har satt oss på en kafé i La Manga. Solen varmer, mens Nordkvelle villig prater om livet, leilighetsjakt og hans nye klubb. Han virker glad i å snakke, åpen og reflektert, kaffe og vann går inn mellom slagene. Nordkvelle er bevisst på hva han putter i kroppen, spesielt i hverdagene. Lavkarbodietten har han sluttet på.

— Jeg har jobbet hardt for å ha havnet der jeg er nå. Mange unge spillere får det kanskje servert gjennom karrieren, men jeg stakk fingeren i jorden og bestemte meg. Derfor er jeg seriøs og setter stor pris på å kunne leve av fotballen, forteller 26-åringen.

Han stryker seg på den mørke treningsdressen. Under ligger det muskler og eksplosivitet. Flere i Branns støtteapparat har latt seg imponere av midtbanespillerens fysiske kapasitet på de to månedene de har kjent ham. Nordkvelle forteller at han har jobbet systematisk med musklene i kroppen denne vinteren.

— Tre ganger i uken har jeg trent styrke i beina. Nå når sesongen nærmer seg, slipper jeg litt opp, da blir det én gang uken.

- Hvorfor valgte du å gå til Brann i fjor sommer?

— Brann, Rosenborg og Vålerenga er de største klubbene du kan spille for i Norge. Jeg ville velge det som var riktig steg for meg og min karriere. Og etter samtaler med Rune Skarsfjord skrev jeg kontrakt med Brann.

— Jeg gleder meg til å spille på Stadion, oppleve stemningen og trøkket som er i byen. Ja, det regner en del, men byen er fin. Jeg har vært flere ganger på Fløyen og Stoltzekleiven,sier han.

Eliteserien

SVUTMP
1Lillestrøm118302481627
2Molde1181222111125
3Viking136342417721
4Rosenborg114521914517
5Strømsgodset115241720-317
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Eliteserien