Fotball

- Den mest krevende jobben i verdensfotballen

Manchester United er helt avhengig av å treffe på erstatteren til David Moyes, men det er finnes svært få egnede kandidater, mener Tor-Kristian Karlsen.

David Moyes har måttet tåle en rekke smeller sesongen gjennom-
 • Odd Inge Aas
  Journalist

Mandag kom nyheten fotballverden har spekulert i om snart ville komme. De fleste store avisene i England meldte klokken 15.15 at David Moyes’ dager som Manchester United-manager straks er omme.

Erstatteren for Sir Alex Ferguson har hatt et tungt år på Old Trafford, og syvendeplass i Premier League og ingen cupsuksess er langt under hva som forventes hos de røde i Manchester.

Ansettelsen av Moyes-erstatteren blir naturlignok et meget viktig veivalg for storklubben. Tor-Kristian Karlsen, tidligere sportsdirektør og administrerende direktør i Monaco, ser flere hensyn som klubben nå bør ta.

— Utfordringen ligger i å velge en trener som er kapabel til å bygge relasjoner til høyt betalte stjernespillere og samtidig utvikle spillestilen til noe mer flytende og moderne, mens man samtidig mestrer presset utenfra. For ikke å snakke om å være sterkt innflytelsesrik i den varslede transferfesten som skal skje i sommer. I realiteten er det kanskje maksimalt tolv til fjorten trenere på verdensbasis som er klare for denne oppgaven, sier Karlsen til aftenposten.no.

— Derfor har jeg liten tro på interne noviseløsninger som Gary Neville eller Ryan Giggs. Dette er kanskje den største og mest krevende jobben i verdensfotballen, her er erfaring ekstremt viktig.

Tror Klopp er uaktuell

Da David Moyes i fjor fikk jobben, var det mye fordi han var mannen som Ferguson selv ønsket som sin etterfølger. Jose Mourinho, Jürgen Klopp og Pep Guardiola var blant kandidatene som den gang ble nevnt som aktuelle kandidater. Siden den gang har Mourinho og Guardiola tatt over henholdsvis Chelsea og Bayern München.

— De mest innlysende kandidatene er for tiden i arbeid og er dermed trolig uaktuelle. Da tenker jeg på navn som Klopp, Guardiola og Mourinho. Louis van Gaal blir nevnt, men dette er en autoritær profil som krever full makt og da må plutselig Sir Alex stille seg langt tilbake i skyggen, og er Man Utd villig til å sette far selv til side?

Diego Simeone har ført Atletico Madrid til semifinale i Champions League og opp som utfordrer til Barcelona og Real Madrid i La Liga. Karlsen har imidlertid enda mindre tro på at han er en god mann til å ta over på Old Trafford.

— Han har en lederstil som passer bedre til en gruppe med outsidere enn en samling av stjernespillere, mener Karlsen.

- Tror du Manchester United kommer raskt tilbake som en toppklubb i England og Europa?

— Det avhenger av dette ekstremt viktig managervalget. Treffer man riktig i denne prosessen - og på kjøpene til sommeren - er klubben raskt tilbake i toppen. Utvilsomt. Men denne avgjørelsen er ekstremt utslagsgivende.

Henter de en ny Everton-manager?

Det ble altså ingen suksess da United hentet manager fra Everton for 11 måneder siden. Likevel peker Karlsen til Goodison Park for en mulig Dark Horse når United nå skal ansette ny manager.

Roberto Martinez har imponert stort i sitt første år hos Everton etter at han kom fra Wigan, og Everton kjemper mot Arsenal om den siste engelske plassen i neste års Champions League.

Å hente nok en trener fra Everton kan kanskje på en måte virke dristig etter Moyes-erfaringen, men spanjolen er en helt annen type trener og personlighet. Riktignok mangler han erfaring fra en virkelig toppklubb og Champions League, men skulle jeg satt penger på en trener som jeg tror kunne ta det store steget umiddelbart ville jeg plassert myntene på Martinez.

Les også

 1. En av disse kan overta Manchester United

 2. Sky Sports: Moyes kan få sparken innen 24 timer

Premier League

SVUTMP
1Chelsea139313152630
2Manchester City139222772029
3Liverpool1384139112828
4West Ham United137242416823
5Arsenal137241517-223
 • Champions League
 • Europaliga
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Engelsk fotball
 2. Manchester United
 3. Premier League