Fotball

«Denne saken flytter makt og endrer spillereglene i Viking»

KOMMENTAR: Den siste ukens hendelser kostet ikke bare en styreleder og en såret klubb, den kommer også til å endre maktbalansen i Viking.

Viking Fotball AS kommer fortsatt til å ha innflytelse og høres i hvordan Viking forvalter midlene, men den nye modellen må tilbakeføre brorparten av den sportslige makten og beslutningsmyndigheten i sportslige spørsmål til Viking FK, skriver Aftenbladets sportsleder.
  • Stig Nilssen

SR-BANK ARENA: Tirsdag kveld kulminerte kaoset i Viking med at AS-styreleder Thor Steinar Sandvik trakk seg fra vervet. Etter et massivt press fra alle kanter fantes det ingen vei utenom.

Frontene hadde blitt for steile. Og det var klubben som alle skal jobbe for å fremme og løfte som sto lidende igjen. Ingen er større enn klubben, den erkjennelsen kom også Sandvik til - om enn noe sent.

Skulle aldri satt alene sammen

Sandvik hadde nok de beste og edleste motivene da han tok vervet i klubben han har vært en aktiv og økonomisk støttespiller for gjennom en halv mannsalder. Men den dårlige kjemien mellom de to «stabukkene» Sandvik og Bjarne Berntsen toppet seg og endte i et forhandlingsrom de to aldri skulle sittet alene sammen i.

Viking FK har som Aftenbladet avslørte ikke lov å gi fra seg noen forhandlingskort når det gjelder Berntsen og hans ansettelsesforhold som hovedtrener i FK.

Les også

Aftenbladet avslører: Viking har brutt idrettens regelverk i Berntsen-saken

Styret i Viking FK og leder Rune Bertelsen satset på at forhandlingene mellom Sandvik og Berntsen skulle gå greit - at de skulle bli like smidige da forrige AS-styreleder Stig H. Christiansen i samarbeid med FK forlenget Berntsens avtale i fjor.

I ettertid har FK og Bertelsen lagt seg flate og erkjent at de har gjort en feil. Det er rakrygget og slik ledere skal framstå når de har tråkket i salaten og brutt idrettens eget regelverk - et brudd som kan medføre en bot og/eller poengtrekk neste sesong.

Viking langt fra alene

Viking er langt fra den første klubben som møter problemer når den styres etter dualmodellen, altså samarbeidsavtalen mellom Viking FK og Viking Fotball AS som er det økonomiske og ansvarlige driftsselskapet.

Les også

Vikings styreleder trekker seg

Årsaken er enkel: Aksjonærer er ikke interesserte i å stadig skyte mer penger inn i en klubb hvor de ikke får nok innflytelse på hvordan pengene brukes.

Derfor har også aksjonærgrupperinger i Viking de siste årene utfordret FK på dette, blant annet på diverse generalforsamlinger hvor selskapet har hatt behov for påfyll av penger. Sakte, men sikkert har AS manøvrert seg i retning av mer innflytelse i sportslige spørsmål - en innflytelse som nå altså beveget seg over på feil side av regelverket.

Det er riktig det som flere sentrale Viking-personer har sagt den siste uken, samarbeidsklimaet mellom FK og AS har aldri vært så bra som det har vært de siste tre-fire årene. Det har selvfølgelig sammenheng med at aksjonærene har fått større innflytelse og at partene har jobbet smidig sammen.

Sport tilbake til FK

At aksjonærer ønsker mer innflytelse i sportslige spørsmål, er ikke noe nytt eller særegent for Viking. For et par år siden ble det innført en prøveordning hvor det ble åpnet for at AS-ene i klubbene skulle få mer makt.

Ingen av klubbene tok prøveordningen skikkelig i bruk, men ordningen ble likevel forsøkt videreført på fotballtinget i mars i fjor. Der ble forslaget imidlertid nedstemt med 170 mot 37 stemmer. Kapitalistene skulle ikke styre klubbene sportslig.

Les også

Viking FK-styreleder erkjenner regelbrudd: - Jeg har gjort en stor feil

Selv om både FK-leder Bertelsen og den avgåtte AS-lederen Sandvik understreker at de i 95 prosent av samarbeidet har holdt seg innenfor regelverket, må AS og FK nå utarbeide en mer riktig måte å styre etter dualmodellen på.

AS kommer fortsatt til å ha innflytelse og høres i hvordan Viking forvalter midlene, men den nye modellen må tilbakeføre brorparten av den sportslige makten og beslutningsmyndigheten i sportslig virksomhet til Viking FK.

For aksjonærene blir det å ta et par skritt tilbake. Men det vil ikke bli annerledes enn at de må forholde seg til det regelverket som gjelder og som var forutsetningene da de valgte å investere i klubben.

Spørsmålet er hvordan tonen blir den dagen Viking igjen trenger påfyll av aksjonærenes penger.

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt29179356253160
2Molde29176668392957
3Viking29166758471154
4Rosenborg29138856401647
5Lillestrøm2913794740746
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Viking FK
  2. Fotball
  3. Eliteserien