Fotball

Hvem skal Jonevret velge?

Viking skal i år spille med to spisser i en 4-4-2-formasjon. Kjell Jonevret begynner å få et godt bilde av hvem som bekle de forskjellige posisjonene.

Viking skal i år spille med to spisser i en 4-4-2-formasjon. Kjell Jonevret begynner å få et godt bilde av hvem som bekle de forskjellige posisjonene.
  • Stig Nilssen

LA MANGA (Aftenbladet): — Det stemmer at jeg begynner å få et godt bilde av startelleveren, men det er fortsatt for tidlig å konkludere. Vi skal teste ut en del ting fram mot seriestart, sier Jonevret til Aftenbladet.

Utgangspunktet er en 4-4-2-formasjon, med kanter som jobber innover i banen, og backer som bidrar mye offensivt. Ballbesittelse er også et viktig punkt. Spillerne skal våge mer og samtidig holde mer på ballen. Dette skal imidlertid ikke gå på bekostning av den offensive framdriften.

Avhengig av motstander vil formasjonen og lagguttaket selvfølgelig variere, men Jonevret og Burchnall er begge enige om at dagens Viking-tropp passer bedre i en 4-4-2-formasjon.

— Vi har ikke råd til å kjøpe de spillerne som passer til slik vi har spilt de siste årene, og etter to og ett halvt år tror jeg det er på tiden å prøve noe nytt, sier Jonevret.

Ukene fram mot seriestart vil nok gi trenerduoen flere svar på hvem som starter borte mot Mjøndalen 6. april. I enkelte posisjoner er konkurransen nesten fraværende, mens det i andre lagdeler er flere spillere som kjemper om startplassen.

KEEPERE

Her er konkurransen vidåpen mellom Arild Østbø og Iven Austbø. I fjor var Østbø klubbens førstevalg, men da han ble skadet tok Austbø godt vare på sjansen. Jonevret valgte likevel å sette Østbø inn på laget da han var friskmeldt, men 23-åringen skuffet stort i høstsesongen og mistet til slutt plassen til Austbø. Pål Vestly Heigre er tredjekeeper.

Jonevrets dom: - Det er en åpen konkurranse mellom Arild og Iven. Vi skal spille sju treningskamper. Når de kampene er unnagjort har vi nok et bedre bilde og da sier det seg nok selv hvem som skal stå serieåpningen.

FORSVAR

Dette er nok den lagdelen med minst konkurranse. Per dags dato har Viking fire etablerte forsvarsspillere i troppen. André Danielsen, Karol Mets, Indridi Sigurdsson og Kristoffer Haugen er akkurat nå de opplagte valgene i forsvarsfireren.

Som utfordrere har klubben ungguttene Rasmus Martinsen og Julian Veen. I tillegg vurderes Joackim Jørgensen som et alternativ på midtstopperplassen.

Jonevrets dom: - Her skulle vi hatt noen flere å velge mellom og det håper vi å få på plass. Akkurat nå er det lett å se hvem som skal spille i de forskjellige posisjonene, men vi skal blant annet teste Joackim Jørgensen som midtstopper.

MIDTBANE

Kampen om de to sentrale posisjonene ser ut til å stå mellom Magne Hoseth, Makhtar Thioune, Björn Daniel Sverrisson og Joackim Jørgensen. Akkurat nå virker det veldig åpent hvem av de fire som blir foretrukket på de to plassene. På kantene er Yann-Erik de Lanlay en soleklart førstevalg, mens Samuel Adegbenro virker å være foran Zymer Bytyqi og Steinthor Thorsteinsson i kampen om en plass på laget. Vidar Nisja er også et godt alternativ til en av kantrollene.

Jonevrets dom: - Jørgensen har fungert veldig i den dype rollen på midtbanen, mens Hoseth og Thioune også kan være en god løsning. Sverriosson virker revansjesugen etter at fjorårets sesong ikke ble som forventet. I tillegg kan Vidar Nisja bekle flere posisjoner. På kantene står det i utgangspunktet mellom De Lanlay, Thorsteinsson, Bytyqi og Samuel Adegbenro. Vi skal spille med kantspillere som kommer inn i banen, og derfor er det muligheter for at de sentrale midtbanespillerne også kan spille på kanten.

ANGREP

Viking har fire spisser i troppen. Veton Berisha, Suleiman Abdullahi, Jon Dadi Bödvarsson og Osita Chikere. I tillegg er Vidar Nisja en outsider. Fortsetter Abdullahi i samme spor som under prøvespillet vil han være en soleklar favoritt til én av spissplassene. Da må nok Bödvarsson og Berisha kjempe om den siste plassen. Samtidig fungerte samarbeidet mellom dem to bra på slutten av fjorårets sesong.

Jonevrets dom: - Det er stor konkurranse om de to plassene. Nå skal vi prøve Bödvarsson og Nisja mot AGF Aarhus, mens Veton nok får muligheten mot Vålerenga senere i uken. Jeg tror også det passer Osita Chikere bedre at vi spiller med to spisser. Da får vi utnyttet ferdigheten hans bedre. Abdullahi er spennende, men må nok skoleres litt. Til slutt sier det seg nok selv hvem som starter.

Til torsdagens treningskamp har Jonevret plukket ut denne startelleveren (4-4-2): Arild Østbø – André Danielsen, Rasmus Martinsen, Indridi Sigurdsson, Kristoffer Haugen – Samuel Adegbenro, Makhtar Thioune, Björn Daniel Sverrisson, Yann-Erik de Lanlay – Vidar Nisja, Jon Dadi Bödvarsson.

Les også

  1. Ny Viking-spiss ble vraket av Nigeria

  2. Dette er Vikings lag mot AGF Aarhus

Eliteserien

SVUTMP
1Molde23145457263147
2Bodø/Glimt22145346202647
3Viking2312564741641
4Kristiansund2212372925439
5Rosenborg22115645291638
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Eliteserien
  2. Viking FK