Fotball

Tap mot østerriksk tabelljumbo i årets første TIL-kamp

TIL gikk målløse av banen i den første treningskampen.

TAP: Det ble tap for Mikael Norø Ingebrigtsen og TIL i treningskampen mot St. Pölten.
 • Tobias Stein Eilertsen
  iTromsø

Tromsø - St. Pölten 0–1

Det var som ventet en litt nølende åpning da TIL spilte årets første treningskamp mot østerrikske St. Pölten i tyrkiske Belek. Det endte med 0–1-tap for Tromsø.

Etter 19 minutter fikk østerrikerne sin første sjanse, da Mehdi Dioury havnet litt på etterskudd, men avslutningen fra Lonsana Doumbuoya var altfor svak til side for mål fra kloss hold.

TIL lyktes ikke i siste tredel og St. Pölten tok mer over i banespillet. Etter 35 minutter satt også avslutningen for Duombouya, da han løp forbi TIL-forsvaret, og chippet iskaldt over Gudmund Kongshavn.

Like etter hadde St. Pölten en ny stor mulighet til å doble ledelsen, men «Gutan» slapp med skrekken.

I kampens 42. minutt fikk TIL sin første avslutning på mål, da Kent-Are Antonsen forsøkte en markkryper fra skrått inne i feltet, men St. Pölten-keeperen hadde ingen problemer med å redde forsøket.

Dermed gikk lagene til pause på stillingen 0–1. En fullt fortjent ledelse til det østerrikske laget, som kun har vunnet én kamp denne sesongen (1–4–15) og ligger desidert sist i den østerrikske toppserien.

Les også

Gamst vraket tilbud fra skandinavisk eliteklubb dager før han takket ja til ny TIL-avtale

Fem bytter

TIL gjorde fem bytter etter 1. omgang. Jacob Karlstrøm, Christian Landu-Landu, Jostein Gundersen, Slobodan Vuk og Elhadji Mour Samb erstattet Gudmund Kongshavn, Morten Gamst Pedersen, Kent-Are Antonsen, Thomas Lehne Olsen og Hans Norbye.

I 53. minutt fikk den utskjelte TIL-spissen Slobodan Vuk en grei mulighet, da han fikk vendt opp fra en forsvarer og avsluttet fra vel fem meter, men skuddet ble blokkert.

Fem minutter senere fikk TIL sin største sjanse, da Magnus Andersen slo en nydelig pasning mot Mikael Norø Ingerbigtsen på løp. Den kjappe kantspilleren dro seg innover, forbi en St. Pölten-forsvarer og fant en åpning fra vel 15 meter i god posisjon, men avslutningen gikk rett på keeper.

Offsidemål fra «Ulven»

TIL styrte kampen fullstendig i 2. omgang, og etter 75 minutter satt ballen i nota. Slobodan Vuk kom seg alene igjennom på et løp og banket til via keeper og i mål. Men før sloveneren med kallenavnet «Ulven» rakk å juble for scoring, hadde assistentdommeren vinket av for offside.

Med 13 minutter igjen å spille gjorde TIL tre nye bytter. Sigurd Grønli, Fredrik Michalsen og Runar Espejord kom inn for Aron Sigurdarson, Gjermund Åsen og Mikael Norø Ingebrigtsen.

I 81. minutt fikk Landu-Landu en kjempesjanse. Unggutten Sigurd Grønli kom forbi på kanten og slo perfekt ut til Landu-Landu som kom på løp, men avslutningen fra vel 12 meter gikk en meter over mål.

Med to minutter igjen å spille vartet Jacob Karlstrøm opp med en meget god redning etter en sjelden St. Pölten-visit.

Minuttet etterpå fikk TIL en siste sjanse, men Runar Espejord klarte ikke å komme seg gjennom, og en sklitakling av en St. Pölten-forsvarer til corner, som TIL ikke klarte å få noe ut av, gjorde at kampen endte 0–1.

– Store deler av kampen var som man kunne forvente, rusten i noen avgjørende faser, spesielt i begge boksene, men mye bra i spillet. Vi styrer hele 2. omgangen. De byttet også en del i pausen, men vi styrer deler av første og hele andreomgang, så alt i alt en bra kamp, sier sportssjef Svein-Morten Johansen til iTromsø like etter kampslutt.

Les også

«Kan vi forvente mer Valakari-magi i 2018?»

Fornøyd med Mour

Johansen lot seg særlig imponere over Elhadji Mour Samb.

– Det var interessant at noen spillere meldte seg litt på. Mour gjør en veldig god 2. omgang, Vuken så også ut som han var mer på hugget. Det er bra at det melder seg på spillere. Vi har en bra stall. Også artig at Mehdi (Dioury) spillere hele kampen og gjør det okay, sier Johansen.

Framtiden til Slobodan Vuk er likevel fortsatt høyst usikker.

– Vi får se hva som skjer. Vi har på en måte sagt at vil han dra kan det være bra for begge parter. Samtidig har han noen kvaliteter vi kan bruker hvis han er her, så vi får se hva tiden bringer. Det er vanskelig å si om han blir eller drar. Jeg vil si det er 50–50 sjanse for at han er her når overgangsvinduet stenger.

Unggutten Sigurd Grønli fikk også vist fram litt av sine kvaliteter det siste drøye kvarteret han fikk spille.

– Han har god fotballforsåtelse, gode touch, og er god med ballen, så det skal bli interessant å følge han over tid. Han skal få tiden han trenger, han er fysisk liten i forhold til mange andre, men har touchene til å komme seg unna. Han var også nært å få en målgivende i dag, sier Johansen, som til slutt legger til at TIL ikke kan være fornøyd med tap.

– Ja, vi kjenner litt på det. Vi hadde lyst til å vinne kampen, og vi hadde mange sjanser for uavgjort. Vi kan ikke være fornøyd når vi ikke vinner, men vi ser elementer av spillet, som vil bli bedre og bedre.

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt28178354233159
2Molde28175665362956
3Viking2815675546951
4Lillestrøm2813694437745
5Rosenborg28128853391444
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Runar Espejord
 2. Christian Landu Landu
 3. Mikael Norø Ingebrigtsen
 4. Eliteserien
 5. Magnus Andersen
 6. Tromsø IL