Fotball

Engelsk fotballtopp tror Blatter blir arrestert

Og tidligere UEFA-president mener det er tull at Sepp Blatter ikke har visst om millionutbetalingen som etterforskes av FBI.

Sepp Blatter trakk seg tirsdag som FIFA-president. Nå tror fotballtopper at han ender opp i politiets garn.
  • Daniel Røed-Johansen
    Kommentator, Aftenposten

Tirsdag kunngjorde Sepp Blatter at han trekker seg som president i Det internasjonale fotballforbundet (FIFA).

En rekke fotballtopper er blitt siktet i en FBI-etterforskning som omfatter korrupsjon i fotball. Styrelederen i Det engelske fotballforbundet (FA), Grek Dyke, tror Blatter ender opp med å bli arrestert.

Det forteller han i et intervju med The Guardian fredag.

På spørsmål om han ville ha tippet på om Blatter blir arrestert, hvis han måtte tippe, svarer Dyke bekreftende.

Les også

Tysk avis: - Tyskland sendte våpen til Saudi-Arabia rett før VM-tildeling

— Blatter kan ikke lede reformen

Som tidligere president i Norges fotballforbund (NFF) Per Ravn Omdal uttalte i et intervju med Aftenposten torsdag, mener også Dyke at Blatter bør gå av umiddelbart. Blatters plan er å sitte som president frem til et nytt valg, som trolig blir om seks til ni måneder.

FAs leder Greg Dyke tror Sepp Blatter blir arrestert.

— Hele strukturen i FIFA må forandres. Blatter kan ikke lede den reformen. Og han kommer til å forsvinne. En ting du oppdager når du leder en organisasjon, er at i det øyeblikket du sier at du skal trekke deg, er du ferdig, sier Dyke.

Les også

Tidligere NFF-president om valgdramaet som ga Blatter makten: - Det gikk rykter om konvolutter med penger

Tidligere UEFA-president: — Blatter vet om alt

FBIs kronvitne Chuck Blazer har sagt i vitneavhør at han og andre FIFA-styremedlemmer mottok bestikkelser i forbindelse med valget av Sør-Afrika som arrangørnasjon.

Tidligere UEFA-topp Lennart Johansson.

Det er også blitt hevdet at FIFAs generalsekretær Jerome Valcke var involvert da den sørafrikanske regjeringen i 2008 utbetalte 10 millioner dollar (ca. 80 millioner kroner) til daværende CONCACAF-sjef Jack Warner. Amerikanske myndigheter hevder at pengene som ble utbetalt var betaling for at Warner og det karibiske forbundet bidro til å få VM i 2010 til Sør-Afrika.Tidligere president i Det europeiske fotballforbundet (UEFA), Lennart Johansson, er klar på at Blatter må ha visst om utbetalingen.

Les også

NFF-toppen: - Korrupsjon i Afrika er helt vanlig

— Jeg tror etterforskningen har fortalt ham at de vil finne ut akkurat hva som har blitt gjort og hvem som har gjort det. Generalsekretæren sendte millioner av dollar til Amerika, og så hevder Blatter at han ikke visste om det... Han vet alt som foregår, så ikke tro på det, sier Johansson.

Johansson, som er på plass i Berlin i forbindelse med lørdagens finale i Champions League, tapte kampen om presidentvervet i FIFA mot Blatter i 1998. Siden har det florert rykter om at Blatter ble valgt etter skittent spill.

— Dette er snakk om så mye penger, at det er tull at en som har hatt så tett kontroll på alt ikke har kjent til dette, sier Johansson.

Hevder Egypt ble bedt om 7 millioner dollar

Sør-Afrikas sportsminister Fikile Mbalula har hevdet at summen på 10 millioner dollar ikke var bestikkelser, men betaling for et godkjent prosjekt som er gjennomført i all åpenhet.

I Sør-Afrika er også Danny Jordaan under kraftig press etter den siste ukens avsløringer. Han ledet søknadsprosessen for å få VM til Sør-Afrika.

Opposisjonspartiet i landet krevde fredag at Jordaan møter opp i parlamentet for å svare for seg. Selv har Jordaan benektet at han har gjort noe ulovlig.

Torsdag hevdet også tidligere sportsminister i Egypt Aley Eddine Helal at Jack Warner, som er siktet av FBI, ba om 7 millionar dollarfor å hjelpe Egypt med å få VM i 2010. Egypt endte opp med 0 stemmer i valget av VM-vert.

Et stort spørsmål nå er hva som skjer med VM i 2018 og 2022, hvis FBI og sveitsisk politi kommer frem til at det har forekommet ulovligheter i forbindelse med tildelingen av mesterskapene.

— Ingen vil gjøre noe mot Qatar eller Russland før den juridiske prosessen er gjennomført og før det er bevis på bordet. Men hvis det er bevis, må man se på tildelingen på nytt, sier Grek Dyke, som er klar på at England ikke vil komme til å ende opp med å arrangere VM i 2018 eller 2022.

Les mer om

  1. Internasjonal fotball