Fotball

- Det er sikkert mange her som kunne blitt toppspillere, men vi har ikke muligheten til det

Soknedalen IL representerer grasrota i norsk fotball. Langt unna debatten om topping og akademier. Se video.

svp://20895?view=ap
  • Torbjørn Katborg Grønning
    Aftenposten

SOKNA (aftenposten.no): En drøy times kjøretur fra Oslo, inne i gymsalen på Sokna skole, leder Thomas Lian fotballtrening for de som vil være med. Soknedalen IL er tuftet på at fotball skal være gøy. Og gøy er det.

— Soknedalen IL er det du ser her. Det er gymsal på vinteren. Det er det vi har å bruke, sier Lian.

Mens debatten raser om hvordan man best mulig kan utvikle toppspillere i Norge, holdes ambisjonsnivået nede her. Fordi klubben selv ser på det som umulig å klare å tilby spillerne det som skal til.

— Vi driver etter prinsippet om at fotball skal være gøy, det skal være for alle. Vi har både jenter og gutter på samme lag for å fylle opp. Vi blander også aldersgruppene for å kunne stille lag. Vi er ikke så mange, men de som vil være med får verre med, sier Thomas Lian.

svp://20919?view=ap

Se opptak av debatten om barnefotball over

— Egentlig litt trist

Mens flere er kritiske til NFF-modellen og mener man må ha et spisset opplegg for å utvikle ferdighetene til spillerne nok, er NFF redde for at spillere faller av på veien med samme satsing.

Det er ikke tema i Soknedalen IL

— Det er sikkert mange her som kunne blitt toppspillere, men vi har ikke muligheten til det. Fordi vi har de fasilitetene vi har. Det er egentlig litt trist. Det burde ikke være så vanskelig for et sted utenfor byen å ha en kunstgressbane eller en flerbrukshall. Det hadde gjort at vi hadde fått mer ut av treningen og flere muligheter.

Følg TV-debatten

- Hva mener du er det viktigste når man skal utvikle spillere?

— Gode fasiliteter hadde hjulpet. Vi kunne for eksempel trent ute nå. Det er vær til det, banen er fin, men vi har ikke flomlys. Det er mørkt. Da går det ikke. Vi er 75 aktive i fotballgruppen nå, men med bedre fasiliteter hadde det kanskje vært flere. Det er krevende for både trenere og spillere å arrangere treninger for 10-12 11-12-åringer i en liten gymsal, sier Thomas Lian.

Se video fra Soknedalen IL øverst i saken.

Tirsdag sender Aftenposten TV fotballdebatt fra Ullevaal stadion. Tema er talentutvikling blant barn og unge. Du kan se debatten og delta ved å bruke hashtag #barnefotball på Twitter.

SLIK BLIR DEBATTEN

Les mer om temaet talentutvikling her:

Tom Høgli: Norsk fotball er en suksess

Leo: - Å gjøre de beste best

- I Norge er vi redde for å skape tapere

Debattredaktør: Fjern firemålsregelen, la heller barna tape 0-4

NFF: Å legge til rette for flere vinnere

Les også

  1. Gi dem fotball før Facebook tar dem

  2. Ville du punget ut og latt barnet ditt trene her?

  3. Slik blir TV-debatten

svp://20895?view=ap