Fotball

- Jeg skjønner godt at RBK underpresterer

<p>Spesialist i idrettsfysioterapi, Håvard Østerås, mener RBK ikke lenger trener best i landet, slik oppfatning var på 90-tallet.</p>

haavard body
 • Birger Løfaldli
  Adresseavisen

Østerås jobber på Rosenborgklinikken på Lerkendal. Han har hovedfag i idrett fra NTNU og er førstelektor i fysioterapi ved Høgskolen i Sør-Trøndelag, D-trener i langrenn og kursholder både nasjonalt og internasjonalt i tilknytning til egen helserelatert forskning.

 • Vi følger Rosenborg: Siste nytt om klubben her

Som kollega til RBKs medisinske personell på Rosenborgklinikken, har han fått et innblikk i Rosenborg-spillernes treningshverdag.

(Artikkelen fortsetter)

Rosenborg må tåle kritikk for treningsopplegget sitt. (Foto: Glen Musk)

— Orket ikke å løpe nok

Østerås mener kurven i treningskultur på Lerkendal har vært nedadgående i lang tid.

– Det handler om å være godt nok trent for å kunne gjøre den treningen som skal til. På 90-tallet hadde Rosenborg høyere O2-opptak enn de andre norske lagene. Nå er forskjellen utlignet. Da Nils Arne Eggen i fjor høst kom tilbake, brukte han mange av de samme øvelsene som på 90-tallet. En stor del av spillerstallen merket en kraftig overgang. Mange av spillerne orket ikke å gjennomføre øvelsene. De orket ikke å løpe nok , sier Østerås, og legger til:

– I slike tilfeller er det et innmari godt eksempel at spillerne krever mer restitusjon. Det trenger ikke å være Nils Arne Eggen som tar feil.

Østerås mener fotballspillere generelt kunne ha utnyttet tiden langt bedre enn de gjør, sammenlignet med individuelle utøvere som Ole Einar Bjørndalen og Olaf Tufte, men også lagsportutøvere som Gro Hammerseng og Trine Haltvik .

– Jeg skjønner godt at Rosenborg underpresterer når de trener som de gjør. Spillerne kunne ha brukt mer tid på lett teknisk trening samt trening av samhandlingsmønster. Dette er trening som ikke krever mye restitusjon. Det er selvsagt en utfordring med mange kamper og en del reising, men jeg tror fotballmiljøet kunne ha hatt godt av en debatt om treningskultur med andre idretter. Det holder ikke å forklare fallet i norsk fotball med for liten rekruttering sammenlignet med andre land.

Håvard Østerås tror det kan være et spørsmål om innstilling til samlet mengde trening.

- Ikke kultur for lange økter

– Per Ciljan Skjelbred forteller om fire timers økter i Hamburg. I Norge er det ikke kultur for så lange økter. Dette handler om holdninger, og det har pågått over tid. Treningskulturen i Rosenborg kan trolig bli bedre.

– Er RBK-spillerne toppidrettsutøvere?

– De mener kanskje selv at de driver med toppidrett, men treningsmengden tilsier at det er mer å gå på. Det handler om sum av timer og kvalitet. Den største svakheten med RBK er samhandlingsmønsteret samt de individuelle tekniske ferdighetene. Det kan forbedres med mer trening.

Les også

 1. Ny Rosenborg-sjef tidligst klar i februar

 2. - Lav intensitet årsak<br/> til Europa-nedtur

 3. RBK-juniorene til NM-semi

 4. Her er eliteseriens beste

 5. - Trenerskiftene gjorde det vanskelig

Eliteserien

SVUTMP
1Bodoe/Glimt30189359253463
2Molde30186670403060
3Viking30176760471357
4Lillestrøm3014794940949
5Rosenborg30139858421648
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Eliteserien