Fotball

EM blir større

<p>Fra 2016 blir det 24 lag i sluttspillet.</p>

UEFA President Michel Platini (L) and other officials gesture in front of the European soccer championship trophy before final bid presentations for the 2016 competition, in Geneva May 28, 2010. Turkey, Italy and France are bidding to host Euro 2016. REUTERS/Denis Balibouse (SWITZERLAND - Tags: SPORT SOCCER)
  • Roy Ellingsen

Fotball-EM ble fredag definitivt økt fra 16 til 24 deltakerland fra og med 2016. Avgjørelsen har i realiteten vært klar lenge, men ble offisielt klubbet gjennom av UEFAs eksekutivkomité fredag.

Det betyr at EM vil bli gjennomført etter samme prinsipp som VM ble før den siste utvidelsen. Det blir seks grupper med fire lag i hver. De to beste fra hver gruppe går videre, sammen med de fire beste treerne. Deretter blir det åttedelsfinale, kvartfinaler, semifinaler og finaler.

Dermed øker mesterskapet fra 31 til 51 kamper, og turneringen vokser også i lengde.

– Det er mange måter å rettferdiggjøre en 24-lagsturnering. Jeg er sikker på at det ikke vil hemme kvaliteten på mesterskapet. I tillegg til de 16 nåværende deltakerne, er det åtte lag som er like gode, sier UEFA-president Michel Platini.

Han var selv EM-vinner med Frankrike på hjemmebane i 1984. – Dette er en naturlig utvikling av europeisk fotball, slik jeg ser det. Det er bare å se på populariteten til landslagsturneringene. Landslagsfotball er uslåelig i TV-seertall, sier generalsekretær David Taylor.

EM har økt gradvis gjennom årene. Frem til 1976 var det fire deltakerland i finalespillet. Fra 1980 økte man til åtte lag og 16-lagsturneringen ble innført i 1996. * Quiz: Fotballekspert? Ta dagens 12'er

Les også

  1. Frankrike fikk EM i 2016

  2. Stolt Sarkozy etter EM-ja

Les mer om

  1. Fotball-EM