«Nei, jeg støtter ikke Rosenborg i kveld»

SUPPORTER: Som den bitre og misunnelige Viking-supporteren jeg er, vil jeg gi min fulle støtte til Apoel.

Kåre Ingebrigtsens leder det eneste norske laget med håp om Europa-spill denne sesongen.

Det er blitt en ganske standard frase at et RBK i Champions League er bra for norsk fotball. Så derfor, om en er nøytral i selve kampen som går i kveld mellom RBK og Apoel, må en heie på RBK. Dette er den høyverdige tingen å gjøre. Vi skal alle være kjempetakknemlige for at Rosenborg går foran og blir et lokomotiv i Europa igjen. Dette fremstår selvsagt ekstremt logisk for eksperter.

Spesielt de som fremdeles går rundt med et håp om å få seg trenerjobben i Trondheim, ikke at jeg insinuerer at Tom Nordlie går rundt med det håpet. Det ville nok vært feil av meg. Jeg går heller ikke rundt med et håp om at jeg skal få en telefon fra Vikings styreleder Ole Rugland med beskjeden om at Viking nettopp fikk inn 200 millioner og jeg blir "supreme being" på alt som omhandler det sportslige.

Det er egentlig ganske utrolig at en må forklare dette til en samlet fotballekspertise, men flere av oss som er supportere som har opplevd gullalderen til RBK på 90-tallet og inn i neste årtusen er faktisk ikke så giret på å se dette igjen. Det er mer viktig med en Tippeliga som preges av konkurranse om topplasseringer og gullet enn det er å se RBK skaffe et par ekstra rankingpoeng i Champions League. Det er ingen fornuftige mennesker som ønsker å se sine konkurrenter styrket på det viset kvalifisering til Champions League vil styrke Rosenborg.

Tore Asheim, Viking

Og likevel insisteres det på at dette er til det beste for norsk fotball. Det vil gjøre norsk fotball bedre. Nei, det vil gjøre Rosenborg bedre. Vi andre får kanskje en marginal effekt ut av dette, men til syvende og sist er det kun Rosenborg som vil bli bedre her. Dette er ikke rakettvitenskap. Det er ingen virkelig gode grunner til at vi må håpe på trønderne i oppgjørene mot Apoel. Snarere tvert imot, det er flere gode grunner til at vi ikke må håpe på at de vinner. Vi vet hvordan ting gikk tidligere.

Ja, vi fikk et par gode ting til i Europa, men det var klin umulig å vinne Tippeligaen. Det er Tippeligaen som en først og fremst ønsker å vinne. Det gjør ikke Viking bedre at Rosenborg kvalifiserer seg til Champions League, det styrker ikke lag som FKH og Sogndal, men flere eksperter ser merkelig nok tilbake på tiden med RBK som noe bra for norsk klubbfotball.

Ja, det var virkelig kjekt som supporter av et annet lag å se RBK dominere alt som var og kunne kjøpe seg ut av alle problemer. Det var virkelig kjekt å aldri ha sjanse på seriegullet, og se forspranget øke for hvert år de fikk inn friske CL-penger. Det gjorde ligaen veldig interessant å følge. Det er helt fair at Rosenborg gjorde dette på sportslige prestasjoner og egen klubb stod igjen på perrongen, men det betyr ikke at jeg må ønske at det samme skal skje igjen. Jeg må ikke være storsinnet på dette.

For all del, jeg skulle selvsagt ønsket at det var egen klubb som var i posisjonen RBK er i. Både i kveld og i serien generelt sett. Det sier seg selv. Men jeg hadde ikke hatt noen illusjoner om støtte fra resten av landet i det. Jeg ville ikke forventet det. Supportere er enkle sånn sett, og det er noe vi må være.

Selv om det nok er enkelte sjeler som virkelig håper på Rosenborg i kveld selv om de f.eks er Molde-supportere. Det er storsinnet av dem. Jeg tror ikke helt de forstår eller vil forstå hvilke konsekvenser det faktisk kan få for deres klubbs sjanser til å vinne serien de kommende årene.

Så mens Tom Nordlie & co. snakker om hvordan vi må støtte RBK, vil jeg som den bitre og misunnelige Viking-supporteren jeg er gi min fulle støtte til Apoel. De kan gjøre noe bra for konkurransebalansen i norsk fotball. De kan opprettholde den på et godt nivå. Så får det heller være at det sikkert er en kypriotisk supporter av et annet lag der nede som skriver nøyaktig det samme om hva Rosenborg kan gjøre for kypriotisk fotball.