Debut-Martin (15) trener fem til seks timer om dagen

— Alt jeg gjør, dreier seg om fotball, sier supertalentet.

ALT HANDLER OM FOTBALL: Martin Ødegaard forklarer sitt unike talent med at han lever og ånder for fotballen. Strømsgodset-juvelen blir i kveld tidenes yngste debutant på det norske landslaget, i en alder av 15 år og 253 dager.

STAVANGER: Bjørn Petter Ingebretsen har fulgt Martin Ødegaards utvikling i ti år. Han har en enkel forklaring på hvorfor stjerneskuddet onsdag blir tidenes yngste debutant på A-landslaget.

— Martin har slitt ut alle kompisene sine, og han gjør treningsavtaler med dem på rundgang, slik at han får spille med alle, sier Bjørn Petter Ingebretsen. Han har i løpet av sine ti år i Strømsgodset vært mye involvert som spillerutvikler og har fulgt den unge karrieren til Norges største fotballtalent på kloss hold.

Landslagssjef Per-Mathias Høgmo bekreftet tirsdag kveld langt på vei at Godset-juvelen får spilletid i onsdagens privatlandskamp mot Emiratene i Stavanger. Det skjer i en alder av 15 år og 253 dager. Han blir dermed tidenes yngste spiller med det norske flagget på brystet. Bak den milepælen ligger det utallige antall treningstimer.

— Han har et oppriktig ønske om å bli god, det viser fokuset og tilstedeværelsen hans. Martin har hele tiden vært opptatt av å leke med ballen, og selvfølgelig er antall treningstimer med ball avgjørende, sier Ingebretsen, som forteller at 15-åringen trener fem til seks timer hver dag.

— Slik føler jeg at det har vært helt siden jeg så ham som liten guttunge. Hvis ikke han er på treningsfeltet eller gjør stabilitetstrening, er han på løkka, sier Ingebretsen.

Høgmo: - Handler om lidenskap

Landslagssjef Høgmo er ikke redd for at det skal bli i overkant mye trening for talentet han ikke har sett maken til i norsk fotball.

— Det viktigste av alt er lidenskapen Martin har for spillet. Det er det som driver ham. Han har det gøy med fotballen på løkka, og når man så setter det i system, ja, da snakker vi, sa en engasjert Høgmo på tirsdagens pressekonferanse i Stavanger.Han er ikke overrasket over at unggutten allerede er god nok til å være inne i landslagsvarmen.

— Jeg sa før sesongen at han kunne stå for årets gjennombrudd, så overrasket er jeg ikke. Men det at han er på et så høyt nivå allerede er veldig spesielt, sier Høgmo.

Ødegaard selv forklarer talentet med at han lever og ånder for fotballen.

— Det er en kombinasjon av at jeg har sett så mye fotball og trent så mye som jeg har. Alt jeg gjør, dreier seg om fotball, sier 15-åringen.

Da Ødegaard, som blant annet har besøkt storklubber som Bayern München, Manchester United, og Borussia Dortmund, signerte proffkontrakt med Strømsgodset tidligere i år, fikk han med en betingelse som gjør at ha skal få trene så mye han selv ønsker.

Aldri sett et større talent

— Jeg har vært i fotballen i 20 år, men jeg har aldri sett noen som har vært i nærheten av et lignende talent. Han er helt unik, og da mener jeg både som menneske og fotballspiller. Det meste har han med seg hjemmefra. Det er mye kompetanse i familien hans, sier Ingebretsen.

Pappa Hans Erik Ødegaard har over 240 kamper for Strømsgodset og styrer nå det meste som skjer rundt sønnen.

Med over 30 henvendelser fra store klubber i Europa siden gjennombruddet i eliteserien har det også vært behov for noen som kan ta kontroll på det som rører seg utenfor banen.

— Det eneste jeg har fokus på er å utvikle meg til å bli en bedre spiller, sa Ødegaard og forlot det overfylte pressekonferanserommet i kjelleren på Viking stadion - for å komme raskest mulig i gang med tirsdagens trening.

FAKTA:

De yngste debutantene på A-landslaget:

1. Martin Ødegaard, 15 år og 253 dager.

2. Tormod Kjellsen, 15 år og 351 dager.

3. Tom Blohm, 17 år og 68 dager.

4. Roald «Kniksen» Jensen, 17 år og 163 dager.

5. Tom Jacobsen, 17 år og 175 dager.

FAKTA:

NAVN: Martin Ødegaard

FØDT: 17. desember 1998

FRA: Drammen

KLUBB: Strømsgodset

POSISJON: Midtbane

SERIEKAMPER: 15

SERIEMÅL: 3

AKTUELL: Blir onsdag høyst trolig tidenes yngste debutant for det norske landslaget, i privatlandskampen mot Emiratene i Stavanger.