Fotball

Kraftige kutt vedtatt i Viking

Viking vedtok torsdag et budsjett på om lag 100 millioner kroner for 2015-sesongen. For at budsjettet skal gå i balanse må klubben kutte mellom 5 og 10 millioner i kostnader.

Viking gjør millionkutt neste år. Fra venstre: Geir Solstad, Arne Larsen Økland og Dag Husebø.
  • Kurt Arne Nilssen

STAVANGER (Aftenbladet): Det var under torsdagens styremøte i Viking ASA at budsjettet for 2015 ble endelig vedtatt. Kostnadskuttet, som etter det Aftenbladet kjenner til skal ligge på mellom 5 og 10 millioner kroner, skal i all hovedsak tas i administrasjonen i klubben.

Det betyr at flere ansatte mister jobben. Mellom fem og sju årsverk skal bort. Viking satser på at inntektene skal ligge på omtrent samme nivå som i 2014, men at kostnadskutt skal sørge for at regnskapet for 2015 ender i balanse. Viking har drevet med underskudd siden 2007 — og også 2014 blir et år med røde tall.

Administrerende direktør Arne Larsen Økland har følgende kommentar til det budsjettet som ble vedtatt torsdag.

— Vi er inne i en veldig tøff prosess med å kutte kostnader. Vi kuttet fra 2013 til 2014 og vi kutter fra 2014 til 2015. Dette er krevende for hele organisasjonen, men for at vi skal klare dette må vi gjennomføre en vesentlig nedbemanning i administrasjonen, sier Økland til Aftenbladet.

Nedbemaningsprosessen i Viking er allerede i gang og klubben satser på å være ferdig med den innen kort tid.

Styreleder i Viking ASA, Geir Solstad, sier følgende om vedtakene som ble fattet på styremøtet.

— Det var et positivt styremøte der vi opprettholdt flere av vedtakene som ble fattet 1. desember. Hovedfokuset har hele tiden vært å sette Viking først og hva som er best for Viking. Samtidig er det ikke hyggelig at mennesker mister jobben sin, men vi tror vi skal komme styrket ut av denne prosessen, sier Solstad.

Skjermer sport

Samtidig som Viking kutter i kostnadene, ønsker klubben å styrke den sportslige satsingen. Det gjøres ved at sportslig avdeling nesten blir skjermet for kutt og neste år får en større andel av millioninntektene til klubben. I forhold til 2014-sesongen vil det foran neste sesong bli investert mer i spillerkjøp, støtteapparatet rundt A-laget utvides, mens lønnsnivået blir liggende på samme nivå som i 2014. Styreleder i Viking FK, Dag Husebø er klar på at den sportslige satsingen styrkes.

— Vi står ved de beslutningene om å gjennomføre de omstillingene som vi er i gang med. Samtidig vil vi styrke den sportslige satsingen og raskt prioritere å få ansatt en toppspillerutvikler som utelukkende skal følge opp våre beste unge spillere. I tillegg vil vi jobbe for å få på plass en sportssjef i løpet av 2015, sier Husebø til Aftenbladet.

Viking kom på en skuffende 10. plass i 2014. Skal klubben lykkes med den økonomiske planen, må de levere bedre sportslig neste år.

— Rammevilkårene for sport vil være gode også i 2015. Vi har forsøkt å verne rundt den sportslige satsingen så godt vi kan, men skal vi klare å levere et regnskap som går i balanse, må vi komme høyere på tabellen enn hva vi gjorde i år, sier Økland.

Emisjonen utsatt til mars

Viking ASA har lenge hatt planer om å gjennomføre en aksjeemisjon. Styret ønsket i utgangspunktet at aksjonærene i høst skulle gå inn med mellom 15 og 25 millioner kroner i frisk kapital, men emisjonen har flere ganger blitt satt på vent. Under torsdagens styremøtet ble det fattet et vedtak om å gå videre med planene om en aksjeemisjon, men at tilbudet om å kjøpe nye aksjer først vil bli framlagt aksjonærene under den ordinære generalforsamlingen i mars.

Viking har denne gangen vært nødt til å synliggjøre for aksjonærene at klubben kan drive bærekraftig. Aftenbladet har all grunn til å tro at deler av kostnadskuttene måtte til for at aksjonærene skal gå med på å spytte mer penger inn i klubben.

— Vi har ikke noe brennhast med å få gjennomført denne emisjonen. Det passer bedre å gjøre dette i mars. Da har vi fått trimmet organisasjonen og fått sett effekten av de vedtakene vi nå har gjort, sier Solstad.

Han er klar på at eventuelle millioner fra en aksjeemisjon ikke automatisk kan brukes på spillerkjøp. Da vil Viking risikere å sprenge lønnsbudsjettet de har vedtatt for 2015. — I de rammene vi har vedtatt ligger det allerede muligheter til å investere i stallen. Vi har det handlingsrommet vi mener er nødvendig. Lønnsbudsjettet vi har vedtatt ligger fast, sier Solstad.

Les også

  1. Derfor er Hoseth rett mann

  2. Hoseth presentert: - Jeg er her for å vinne

  3. Viking åpner borte mot Mjøndalen

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt28178354233159
2Molde28175665362956
3Viking2815675546951
4Lillestrøm2813694437745
5Rosenborg28128853391444
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Eliteserien
  2. Viking FK