Fotball

Nå skal hvert enkelt dødsfall granskes på nytt

Hillsborough-tragedien krevde 96 liv i 1989. Etterlatte skal få svar etter 25 år.

Hillsboroughlead_92676a.jpg Foto: GILES DAVID GILES/PA

  • Helle Skjervold

AFTENPOSTEN (LONDON): Hvordan døde nettopp min sønn eller datter, og kunne hun vært reddet dersom hjelpen hadde vært tilgjengelig?

Disse spørsmålene skal nå vurderes på nytt, denne gang med all tilgjengelig informasjon på bordet. 25 år har gått siden Hillsborough-tragedien, men etterspillet etter ulykken har vært alt annet enn ryddig, og mange av de etterlatte har slitt med ubesvarte, gnagende spørsmål.

Derfor går britene nå i gang med sin andre store medisinske gjennomgang av Hillsborough-ulykken, en juridisk høring som gjøres i spesielle tilfeller der det er tvil rundt omstendighetene eller dødsårsak.

- Vi vil så gjerne at alt skal komme frem i lyset, og at dette vil kunne gi folk en slags følelse av rettferdighet, men jeg har mine tvil , sier leder Kenny Derbyshire i Hillsborough Justice Campaign til Aftenposten.

De offisielle konklusjonene rundt hva som skjedde på stadion da trengselen oppsto har lenge vært omdiskuterte, og først med Hillsborough Independent Panels konklusjon i 2012 ble det slått fast at Liverpool-fansen selv ikke hadde skyld i det som skjedde ulykkesdagen. Tvert om at politiet hadde forsøkt å dekke over hva som egentlig foregikk, og de opprinnelige høringene var ufullstendige og bygget blant annet på endrede politivitneutsagn.

Ny gjennomgang

Familiene har blant annet i en årrekke kjempet mot den opprinnelige konklusjonen om at samtlige ofre var klinisk døde 15 minutter etter avspark, noe som vil bli et sentralt spørsmål å komme til bunns i for hver enkelt av de 96 ofrene. 2012-rapporten slo nemlig fast at 41 ofre var i live etter dette tidspunktet og kunne vært reddet dersom de hadde fått medisinsk hjelp.

Derbyshire beskriver 2012-rapporten som et vendepunkt i synet på hendelsesforløpet på ulykkesdagen, og som en milepæl for de etterlatte og overlevendes kamp for å få alle kortene på bordet. Han sier forventningene til den kommende høringen er optimistiske, men sammensatte.

96 personer ble klem ihjel da Liverpool og Nottingham Forest skulle spille semifinale i FA-cupen på Hillsborough i april 1989. Foto: Digitalsport/The Sun

- Jeg vil ikke akkurat si folk er forventningsfulle, for i bakhodet har vi alle en murrende usikkerhet. Vi har vært gjennom så mye, og på et vis tror jeg aldri vi vil komme helt til bunns i Hillsborough-tragedien. Men vi kan jo forsøke.

Politiet etterforskes

Samtidig som 25-årsmarkeringen nærmer seg og høringen setter i gang etterforskes 13 politimenn nå av den uavhengige politikommisjonen IPPC. Politimennene, blant dem både aktive og pensjonerte tjenestemenn, er mistenkt for både å hindre etterforskning og for uaktsomt drap.

Derbyshire mener det avgjørende med den kommende høringen og politietterforskningen er hvorvidt enkeltpersoner til syvende og sist stilles til ansvar.

- Det er for sent å bare si unnskyld. Rettferdighet handler om å stille folk til ansvar, med fengselsstraff eller bøter eller hva det måtte være.

Han skal selv vitne i høringen, og kan derfor ikke uttale seg i detalj.

Margaret Aspinall, leder for de etterlattes forening, har vært kritisk til det hun mener er manglende samarbeid fra politiets side i forbindelse med den nye høringen.

Tribunetragedien vekker fortsatt ekstremt sterke følelser. Familiene ba innstendig om at høringen ikke skulle legges til London eller ulykkesbyen Sheffield, og i høst konkluderte dommeren med at høringen vil foregå i den lille byen Warrington utenfor Liverpool.

Høringen, som blant annet vil inneholde en befaring til stadion der ulykken skjedde, er ventet å vare frem til jul.

Hillsborough-tragedien krevde96 liv i 1989. Nå skal hvert enkeltdødsfall granskes på nytt.

JAKTEN PÅ NORGES BESTE TRENER

Se vår nye TV-serie her

Les mer om

  1. Engelsk fotball
  2. Liverpool FC