Fotball

Derfor er Stavanger best i klassen

<p>Stavanger med høyest score hos NFF</p>

Erik Forgaard, Sissel Knutsen Hegdal, Leidulf Skjørestad og Ove Rødstøl jubler over at Stavanger er en av byene til EM-søknaden til 2016. Foto: Tommy Ellingsen

  • Geir Søndeland

STAVANGER: I kampen om EM i 2016 !var det ingen vei utenom! Stavanger –.som feide samtlige vertsby-!konkurrenter av banen.

Mens jubelen runget over Viking Stadion da Norges Fotballforbund (NFF) i går offentliggjorde de fire potensielle EM-vertene i Norges søknad for fotball-EM i 2016, satt komiteene i Bergen og Bodø igjen med knuste EM-drømmer.

Men en titt på NFFs redegjørelse for utvelgelsen gjør nok skuffelsen lettere å fordøye –.for Stavangers kandidatur var i realiteten aldri truet.

Les også:

  • Stavanger vant «vestlandsoppgjøret»

«Stavanger velges fordi de oppnår høyest samlet score. De scorer også høyest av alle potensielle vertsbyer innenfor områdene arena og lokalt arrangementskonsept.»!

«Stavanger oppnår høy score innenfor arena ettersom planprosessen vurderes som uproblematisk for å få tomten byggeklar innen 2012. (...) Selve byggeprosessen vurderes også som ukomplisert innenfor oppgitt tidsplan. Stavanger har også levert de mest detaljerte stadionplanene av de potensielle vertsbyene.»

«I tillegg vurderes egenfinansieringen som troverdig gjennom bidrag fra klubb og kommune, samt relevante erfaringer fra arbeidet med å utvikle Viking stadion. Innenfor dette området har de tre andre potensielle vertsbyene med stadionkapasitet på 30.000 svakere dokumentasjon.»

Slik konkluderer NFF i en 71 siders lang rapport om utvelgelsen. Stavanger topper karakterskalaen med 7,1 totalt sett, mens Bergen og Bodø rangeres til henholdsvis 6,6 og 5,2 på de to siste plassene.

Champagnen på is

– Dette er en gledens dag. Men det er nå det egentlige arbeidet starter, sier Viking-direktør Erik Forgaard til Aftenbladet.

– Vi har den mest troverdige fremdriftsplanen, og den mest troverdige finansieringsplan for arena. Det skyldes at vi tidligere har vist med Viking Stadion at vi kan lykkes med et slikt prosjekt, sier Forgaard, som har vært blant de 21 personene i den lokale EM-komiteen.

Les også:

På følgende måte mener Forgaard en EM-tildeling kan hjelpe Viking og Stavanger som fotballby hvis EM tildeles Norge i 2016:

– Når den tid kommer vil Stavanger for alvor bli satt på fotballkartet, og det vil også bety mye å få lagt store internasjonale kamper til byen. Men vi har ikke vunnet noe ennå. Først 27. mai kan champagnekorkene sprettes.

Konkurrentene i Bergen tar avgjørelsen med fatning.

Les også:

– Vi har ingen bitre følelser på grunn av det. Vi må bare gratulere Stavanger, og vi unner dem dette arrangementet, på samme måte som de nok ville ha unt oss å ha det, sier idrettsbyråd Henning Warloe i Bergen til NTB.

– Det var aldri viktig for oss å slå de andre. Vi fokuserte på vår egen søknad, og det er med stor medfølelse for de andre at vi blir utvalgt, svarer Forgaard.

Hemmeligstemplet

Fortsatt hemmeligholdes kostnadene ved å arrangere EM, i tråd med NFFs direktiver. Ifølge dagbladet.no er 1 milliard kroner per arrangørby et reelt kostnadsoverslag.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

PERMANENT LØSNING: Her er tegningene av den permanente løsningen, slik den vil se ut etter et eventuelt EM i 2016. (Foto: Link Signatur)

Imidlertid tyder alt på at Viking Stadion ikke utvides til 40.000 – som Stavangers EM-komité gjorde NFF oppmerksom på at var gjennomførbart.

I stedet gis trolig Skedsmo-arenaen en kapasitet på 40.000, mens Viking Stadion øker kapasiteten fra 16.500 til 30.000, før det i etterkant bygges ned til 22.000 etter avholdt EM. Den nye nasjonalarenaen i Groruddalen skal romme minst 50.000, mens Lerkendal i Trondheim skal romme minst 30.000 tilskuere.

Les også:

– EM er lønnsomt

– Det er bevist at et EM er samfunnsøkonomisk lønnsomt. Vi investerer nå og så høster vi gevinsten senere. Nå skal vi bruke EM som en gulrot i tidenes satsing på idrett, sier Sissel Knutsen Hegdal (H) fra kommunalstyret for kultur og idrett.

– Jeg forventer at den midlertidige stadionutvidelsen blir statlig finansiert. Samtidig er det viktig at Bryne, Klepp og arenaer andre steder i regionen sikrer etterbruket av en stadionutvidelse i forbindelse med EM, sier Knutsen Hegdal til Aftenbladet

Les mer om

  1. Fotball-EM