Sander kan bli Lagerbäcks yngste spiller noen gang: – Han har naturlig autoritet og karisma

Lars Lagerbäck har aldri brukt en tenåring på et landslag. Det kan gjøre allerede i sin første kamp som norsk sjef.

Sander Berge (t.v.) kan få sin landslagsdebut mot Nord-Irland i Lars Lagerbäcks første kamp som norsk landslagssjef.

Martin Ødegaard fikk ikke plass i Lars Lagerbäcks første landslagstropp.

Det gjorde derimot 19 år gamle Sander Berge.

1998-modellen gikk fra Vålerenga til belgiske Genk like etter nyttår. Der har han imponert så mye at Norges nye landslagssjef mente det var «nesten umulig» å komme utenom ham i troppen.

– Han har allerede egenskaper og et prestasjonsnivå som tilsier at han bør være med i denne troppen, sier Lagerbäck.

Svensken kaller det «veldig, veldig uvanlig» å ha en 19-åring på et landslag, og sier selv at den yngste han har hatt med er Fredrik Ljungberg som han slapp til like før hans 21-årsdag.

Martin Ødegaard får endelig spilletid på seniornivå igjen, men må nøye seg med en plass på det norske U21-landslaget.

Har også plass til Ødegaard-typer

I så måte ser Lagerbäck ut til å skille seg fra hva som har vært vanlig i Norge de siste årene. Ødegaard, Martin Samuelsen og Mats Møller Dæhli er blant dem som spilte sin første A-kamp i norsk drakt som tenåringer.

– Du kan ikke komme fra at erfaring har noe å si. Det har alder og, for spillerne blir jo bedre jo eldre de blir. Men alder har egentlig ikke noe å si, det er ikke den vi bedømmer. Det er prestasjonene, sier Lagerbäck.

Han forventer en motstander som jobber veldig hardt og det han kaller «genuine fotballarbeidere». I sist sommers EM og i den pågående VM-kvalifiseringen har de vist seg som et veldig sterkt dødballag.

Derfor er Lagerbäck opptatt av å ha en visst høyde på sine spillere.

Samtidig skal det være rom for «lettere» spillere og.

– Jeg vil ha en kombinasjon av ulike spillertyper. Noen litt som er mer offensivt anlagte, som er tekniske og med gode pasningskvaliteter, så vil jeg ha noen med løpsstyrke og som er gode uten ballen. Snakker du om Martin Ødegaard, så finnes det også rom for den typen spillere.

Les også

Norsk fotballproff: – Det jeg har gjort, er like stort som det Martin Ødegaard har gjort

Sander Berge i aksjon for det norske U21-landslaget mot England.

Klokskap og karisma

Per-Joar Hansen, Lagerbäcks ferske assistenttrener, var i Belgia og så Berge spille Europaliga-kamp mot Gent. Nordmannen imponerte stort i 5-2-seieren.

– Prestasjonene hans taler for seg selv. Han kom til en god belgisk klubb og spilte seg rett inn på laget. I kampen jeg så viste han modenhet og klokskap i spillet, og har en naturlig autoritet og karisma som jeg likte veldig godt, sier «Perry».

Han peker også på Berges 190 centimeter som noe som kommer godt med i det som trolig blir en tøff, fysisk batalje i Belfast neste søndag.

– Han er også hurtig, jeg tror han løper 40-meteren på 4,7 sekunder. I sum gjør størrelsen, klokskapen, karismaen og «attituden» at det er vanskelig å komme utenom ham.

Rett inn på laget?

Lagerbäck sier at mulighetene absolutt er til stede for at Berge går rett inn på laget mot Nord-Irland.

Stefan Johansen regnes som sikker til den ene av de sentrale midtbaneposisjonene. Per Ciljan Skjelbred og Alexander Tettey har som kjent sagt takk for seg på landslaget. Ole Selnæs er suspendert i de to neste kvalifiseringskampene.

Markus Henriksen og Håvard Nordtveit er begge med i troppen, men Lagerbäck satte spørsmålstegn ved navnene på grunn av svært begrenset spilletid.

– I Belgia spiller Berge som balansespiller, og får jobbe relativt ofte på frie flater. Vi har vel ikke helt svaret når det blir mer tett og intensivt, men når han havner i de situasjonene så klarer han det også. Han har veldig god spillforståelse og spillet hans uten ball er veldig, veldig bra. Han har god forståelse for hvor han skal spille ballen, og mister den svært sjeldent, skryter Lagerbäck.

Les også

Her er Lagerbäcks første uttak: Berge inne – Ødegaard ute

Sander Berge imponerte for Vålerenga forrige sesong.

– Spennende med Lagerbäck

Berge selv er naturligvis veldig glad over å være med på seniorlandslaget.

– Det er en drøm som går i oppfyllelse og som jeg er veldig stolt av at jeg får til nå, og som jeg virkelig vil, sier han til TV 2.

– Det er veldig spennende å få muligheten under Lagerbäck, han har veldig gode resultater å vise til. Det lover veldig bra med den gruppen vi har nå. Norge har noe spennende på gang, og mange spillere gjør det bra i utlandet og er på vei opp og frem, mener 19-åringen.