Fotball

TILs tall under Valakari ville betydd medaljejakt i 2017

Fortsetter TIL på samme måte som de har startet under Simo Valakari har Alfheim-publikumet mye å glede seg til.

AMBISIØS: Simo Valakari på flyplassen i Sogndal mandag. Her sammen med Lars Petter Andressen, Inge Takøy, Truls Hallen og Einar Hauglid i støtteapparatet.
  • Tobias Stein Eilertsen
    iTromsø

Siden den finske treneren tok over i sommer har TIL etter 2–0 i Sogndal søndag tatt 20 poeng på 12 kamper. Fordelt på seks kamper, to uavgjorte og fire tap gir det et gir et poengsnitt på 1,67 poeng pr. kamp.

Det er et skjema som ville holdt til 50 poeng over en sesong på 30 kamper, og vitner litt om potensialet i TIL. Per i dag er Molde på sølvplass med nettopp 50 poeng.

Les også

Se hvordan Tromsø slo Sogndal

Når Valakari nå vil få en hel oppkjøring med laget da han i enda større grad vil kunne sette sitt preg på laget, både med tanke på støtteapparat og i spillertroppen, er nok mange optimistisk på TIL sine vegne for 2018-sesongen.

– Vi visste at vi trengte en del seiere for å gi oss selv en sjanse til å berge plassen. Det er et pågående arbeid, men det er ikke tilfeldig at vi har vunnet en del kamper. Spillergruppen hadde et enormt potensial, og strukturen var allerede her da jeg kom, men resultatene var ikke der. Heller ikke i starten fikk vi resultatene vi ønsket. Vi viste at vi var på vei, men fotballen er nådeløs, alt handler om å få resultater, og det du ikke har er tid. Selv etter Kristiansund-kampen (1-4-tap, journ.anm.), har vi fortsatt å tro på det vi har holdt på med, og det tror jeg har vært nøkkelen til at vi er der vi er nå, sier Simo Valakari til iTromsø sittende på flyplassen i Sogndal på vei hjem til Tromsø.

Les også

Keeperhelten legger press på TIL: – Hører jeg ikke noe snart må jeg se meg om etter en ny klubb

Kun Strømsgodset (28 poeng), Rosenborg (23 poeng) og Molde (22 poeng), har plukket mer poeng enn TIL siden Valakari tok over roret.

Utelukker ikke formasjonsendring

TIL har lykkes veldig godt i 3-5-2-formasjonen som har vært brukt, men det kan endre seg i 2018.

– Alt har handlet om å få det beste ut av spillerne. Det viktigste for oss er å holde ballen i laget, skape sjanser og styre spillet. Filosofien vil ikke bli veldig ulik til neste år, men formasjonen kan endre seg, men akkurat nå kjører vi i denne formasjonen, sier Valakari.

Les også

Beste TIL-periode på fem år: – Den nye spillestilen gir selvtillit

Til tross for at det er mange usikre kort i TIL-leiren, vil laget uansett forsterke seg, blant annet med returen til Tom Høgli, som er TIL-spiller igjen fra 1. januar.

– Jeg har sett ham litt på et par treninger i september, og hørt mye bra om ham. Jeg gleder meg til å få han inn i laget vårt, sier Valakari.

Vil unngå nedrykkskamp

Poengsnittet har økt. Fra 14 poeng på 16 kamper, et snitt på 0,87 poeng pr. kamp under Bård Flovik og Truls Jenssen, til 20 poeng på 12 kamper, et poengsnitt på tidligere nevnte 1,67 poeng pr. kamp, under Valakari.

Les også

Beste TIL-periode på fem år: – Den nye spillestilen gir selvtillit

Nå ser Valakari frem til en et lengre opphold før sesongens to siste kamper. TIL har nå fem poeng ned til Aalesund på kvalik og seks poeng ned til Sogndal på direkte nedrykk.

– Det er to enorme kamper foran oss, men jeg tror et avbrekk nå gjør oss godt. Vi har en del småskader og en del spillere som har spilt med smerte, så det tror jeg blir bra.

Selv om plassen ikke er berget, er Valakari og TIL-ledelsen i gang med planene for neste år.

– Jeg har kun fokus på det som skjer på banen nå, for det er så mye viktig som gjenstår, men jeg har så klart meldt inn mine ønsker om hva jeg tenker og ønsker, så får vi se når det løser seg. Det kan være noe skjer disse ukene, men hva og når, er mer usikkert, sier den finske suksesstreneren.

Les mer om

  1. Tromsø IL