Fotball

Nå kan Syria gå til fotball-VM: – Det ingenting som er bedre for det sittende regimet

Syria ligger nærmest i ruiner etter seks år med borgerkrig. Men «diktatorens fotballandslag» gjør det bra. Så bra at de kan ende i VM.

Syriske fotballsupportere viste sin støtte til president Bashar Al-Assad i VM-kvalifiseringskampen mot Iran. Foto: Vahid Salemi / TT / NTB scanpix

 • Håvard Karlsen

Etter 2–2 mot Iran i den siste VM-kvalifiseringskampen mandag, er Syria klare for playoff mot Australia i oktober. Vinneren over to kamper møter laget som ender på fjerdeplass i CONCACAF (Nord- og Mellom-Amerika).

Akkurat nå ligger det an til å bli USA, som er poenget bak Panama på plassen over, når to kamper gjenstår.

Omar Al Soma var spilleren som sendte Syria til himmels med sin 2–2-scoring tre minutter på overtid i Tehran. 28-åringen, som holder til i den saudiarabiske klubben Al-Ahli Saudi FC, er nylig tilbake på landslaget etter fem år.

Han har avsluttet sin selvpålagte eksil i protest mot landets brutale regime som har sett 400.000 syriske mennesker drept siden 2011.

Al Soma er blant flere spillere som nylig har returnert til landslaget som har sterke bånd til regjeringen i Syria, med president Bashar Al-Assad i spissen.

De syriske spillerne jubler etter 2–2 mot Iran i Tehran. Foto: Vahid Salemi / TT / NTB scanpix

Kaptein Firas al-Khatib spilte også hele kampen mot Iran. Han boikottet landslaget i fem år etter at hjembyen hans Homs ble bombet.

I et intervju med ESPN i mai snakket han om situasjonen i hjemlandet og om en mulig retur.

– Uansett hva som skjer, vil 12 millioner syrere elske meg. De resterende 12 millionene vil ha meg død, sa han.

Det oppsummerer godt hvor delt Syria er, selv om den syriske regjeringen har hevdet at fotball er «det eneste stedet hvor syrere fra alle sider kan komme sammen i fred».

Regjeringen hadde satt opp flere storskjermer i hovedstaden Damaskus, slik at innbyggerne kunne følge Syrias VM-kvalifiseringskamp borte mot Iran. Foto: OMAR SANADIKI / REUTERS

– Tvunget til å vise støtte til presidenten

Ifølge ESPN har Assad-regimet brukt fotball aktivt til å undertrykke folket.

Den syriske regjeringen skal ha skutt, bombet eller torturert minst 38 spillere fra de to øverste divisjonene i ligasystemet i landet, og dusinvis i lavere divisjoner. Ytterligere 13 spillere er savnet.

Helt siden starten av krigen skal spillere ha blitt tvunget til å uttrykke sin støtte til landets president offentlig.

– Assad ville at idrettsutøvere og artister skulle vise at de støttet ham, fordi dette er mennesker som har mest innflytelse på folk i gatene, sier Anas Ammo.

Han er en tidligere sportsjournalist fra Aleppo. Nå jobber han med å kartlegge brudd på menneskerettigheter hos idrettsutøvere i Syria.

Til tross for all elendigheten, har klubbfotballen rullet og gått i Syria de siste årene. Seks av spillerne i troppen mot Iran, spiller i hjemlig serie.

Selv på Ri’ayet al-Shabab Stadium i Aleppo er det blitt spilt kamper, mens de andre idrettsanleggene ligger i ruiner, eller blir brukt til militære formål, skriver Euronews.

FIFA nekter imidlertid landslaget å spille kamper i hjemlandet. De siste hjemmekampene er blitt spilt i Malaysia. Der har det vært glisne tribuner.

I første del av kvalifiseringen var Al-Seeb Stadium, i den omanske hovedstaden Muscat, hjemmebane.

Her jubler de syriske spillerne etter 2–2 borte mot Iran. Foto: Vahid Salemi / TT / NTB scanpix

– Uttrykk for normalitet og suksess

Det har ikke stoppet det syriske landslaget, som blant annet har spilt uavgjort mot allerede VM-klare Sør-Korea og Iran på «hjemmebane».

Mamoud Al Mawas og Omar Khribin har vært sentrale med sine tre mål hver, for landet som aldri har vært i et VM-sluttspill.

– Når landslagene gjør det bra, er det ingenting som er bedre for det sittende regimet. Det gir uttrykk for normalitet og suksess om Syria klarer å kvalifisere seg til VM, sier Dag Henrik Tuastad, førstelektor i midtøstenstudier ved Universitetet i Oslo.

– Kan landet samles rundt et landslag?

– Splittelsen i Syria er så dyp i at fotball ikke kan bidra til å samle noe som helst. Men det er helt klart en propagandaseier.

– Kan distrahere for dårlige nyheter

James Dorsey er forfatter, journalist og mannen bak bloggen «The Turbulent World of Middle East Soccer». Tidligere har han vært utenrikskorrespondent for blant andre The Wall Street Journal og The New York Times.

Han svarer både ja og nei på om Syrias landslag er Assad sitt.

– De siste årene har laget prestert utrolig godt, spesielt på bakgrunn av hva som har skjedd i Syria, og hvordan det har påvirket landslaget. Motstanderne av regimet, ser på dette som et Assad-lag. Realiteten er at majoriteten av de sivile er lei av krigen, og seks år med lidelse, sier Dorsey, og legger til at det er vanskelig å si hvem som er verst – det sittende regimet eller opposisjonen.

– Det er mange syrere som gleder seg over suksessen til landslaget. Det er et lite lys av håp oppe i all elendigheten. På den andre siden, jo bedre landslaget gjør det, jo bedre ser regimet ut. Det kan distrahere for alle de dårlige nyhetene som kommer ut av landet, sier han.

– Hvordan kan spiller som har boikottet landslaget komme tilbake?

– Det er flere kategorier her. Noen støttet motstanderne i begynnelsen av krigen, og de ga bort karrieren sin. Det er flere spillere som har reist utenlands, enten til andre klubber, eller for å slippe unna det som skjedde i Syria. For dem er det lettere å komme tilbake, for fordi de ikke har noen anklager hengene over seg. Regimet vil ønske dem tilbake, for det styrker laget, og kaster et annet lys på dem som leder landet, sier Dorsey.

– Hvordan tror du andre land ser på Syrias landslag?

– Dersom du skiller sport og politikk, så er det et lag å regne med, på bakgrunn av hva de har prestert, sier Dorsey.

Syrias kamper mot Australia spilles 5. og 10. oktober.

Les mer om

 1. Syria
 2. Fotball-VM
 3. Fotball

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Etter syv år med krig i Syria, øyner syrerne nå fred: – Vi ser at konflikten nærmer seg slutten

 2. VERDEN

  Syrias president på vei inn i varmen igjen

 3. VERDEN

  Israel ser ned på Al-Qaida-tilknyttede i Syria. Men det er ikke det de er redde for

 4. NYHETSANALYSE

  Få oversikt: Her er veikartet som forklarer konfliktene i Midtøsten

 5. NYHETSANALYSE

  80.000 flykter fra Russlands bomber. Slik er Putin og Erdogans spill.

 6. VERDEN

  Presidentens dristige plan har sendt én million sivile på flukt. Situasjonen i Syria omtales nå som verre enn på lenge.