Fotball

Ødegaard-show da Norge knuste Tyskland – med Lagerbäck på tribunen

To strålende gode Heerenveen-spillere i Martin Ødegaard og Morten Thorsby holdt liv i EM-håpet til de norske U21-gutta.

Martin Ødegaard herjet tidvis med de tyske spillerne i Drammen.
  • Halvor Ekeland

Norge–Tyskland: 3–1

DRAMMEN: Martin Ødegaard gjorde akkurat som han har gjort i Drammen så mange ganger før. Ødegaard slo tunneler. Regisserte mål. Scoret.

Og det med den norske landslagssjefen på tribunen. Da kom også spørsmålet om Ødegaard burde vært på A-landslaget.

– Jeg syns dette var en god laginnsats, svarte Lagerbäck da Aftenposten spurte om nettopp det.

– Var det noen som banket på døren til ditt landslag?

– Det er det helt sikkert, men det får vi se på senere, sa Lagerbäck til pressen før han forlot Marienlyst.

Les også

Norske unggutter med på eksklusiv talentliste i storavis

Strutter av selvtillit

Med mål, målgivende og delaktighet i det siste målet, var Ødegaard en av banens beste spillere da Tyskland på slått 3–1. Selvtilliten ser virkelig ut til å være på topp etter en god start på sesongen i Nederland.

– Jeg føler selvtilliten alltid har vært der. Men jeg er i flytsonen og presterer i klubben, da drar man også det med seg inn her, sier Ødegaard.

Minutter før hvilen fikk Drammenspublikummet se litt av det de kom for. Martin Ødegaard mottok ballen på 20 meter, slo tunnel på en motspiller, dro seg bort fra to nye tyskere, og avsluttet. Ballen traff dessverre en tysk forsvarer, men var definitivt et av omgangens høydepunkt.

Martin Ødegaard setter inn 2–1 til Norge mot Tyskland.

Ødegaard har selv uttalt at han var frustrert over at han ikke var med i A-lagstroppen til kampene mot San Marino og Nord-Irland. Da kom naturligvis også spørsmålet om hva han tenkte etter en fabelaktig kamp i Drammen.

– Jeg vil selvfølgelig være med der. Men det gjelder å utvikle seg i klubb. Jeg stresser ikke med det, men selvfølgelig håper jeg å komme med.

– Du har vært på A-landslaget før. Er denne prestasjonen god nok til å spille der nå?

– Man skal ikke basere sånne ting på én kamp. Man må prestere bra i klubben over tid, det føler jeg at jeg gjør nå. Jeg må bare fortsette med det, så får jeg ta det som kommer, sier Ødegaard.

Les også

Ekspertene med klar oppfordring til Lagerbäck: - Han må med i troppen

Funnet tonen

Ødegaard har hatt en strålende start på årets sesong. Han har spilt seg til fast plass på Heerenveen og for alvor fått et gjennombrudd i en stor internasjonal liga. Det har også lagkamerat Morten Thorsby.

Det var tydelig at de to hadde tatt med seg selvtilliten og relasjonene fra Nederland til Norge.

– I dag ga de svar på tiltale. Det var bra. De var ikke like gode i Irland og ville revansjere seg, sa U21-landslagssjef Leif Gunnar Smerud til Aftenposten.

– Vi trener mye på det i hverdagen, da er det kult å lykkes med det på landslaget også, sier Ødegaard selv om samspillet med Thorsby.

Martin Ødegaard og Morten Thorsby er blitt Heerenveens og Norges radarpar.

Til tider slet de tyske spillerne så mye med å stoppe Ødegaard, at de ikke hadde annet å gjøre enn å felle han på ulovlig vis. Selvtilliten var så stor at Ødegaard, som tidligere er blitt «beskyldt» for å skyte for lite, til og med avsluttet fra 35 meter.

– Jeg ble bedt om å skyte. Da var det bare å dra til, smiler Ødegaard selv etter kampen.

Norge var tidvis klart best, men det var de to Heerenveen-spillerne som virkelig herjet. To mål av Thorsby, et mål og en målgivende av Ødegaard. De to Nederland-proffene ble avgjørende. Særlig 3–1 målet var et bevis på det. Thorsby stakk, Ødegaard slo en lang ball i bakrommet fra egen halvdel.

– Vi kjenner hverandre veldig godt. Sånn som vi gjør på scoringen der, gjør vi mye på trening. Han liker å løpe inn bak og jeg liker å slå dem. Det er gøy at det lykkes på kamp, sier Ødegaard.

– Begge visste hvor vi hadde hverandre. Jeg visste hvor pasningen kom til å komme. Det var veldig gøy å få det til på kamp, sier Thorsby.

Les også

Ødegaard før skjebnekampen: – Skuffet over situasjonen

– Et fantastisk resultat

Landslagssjef Smerud var naturlig nok svært fornøyd med 3–1-seier mot Tyskland. Han mener det var flere enn bare målscorerne Thorsby og Ødegaard som gjorde en god kamp.

– I dag var guttene helt utrolige både defensivt og offensivt. Det var en veldig sterk prestasjon. I tillegg får vi et fantastisk resultat.

– Trodde du på dette før kampen?

– Vi trodde på det. Hvis ikke hadde vi ikke fått til dette. Men vi visste at det ville bli krevende.

Dermed sikret Norge seg tre uhyre viktige poeng. Denne kampen var definitivt vinn eller forsvinn med tanke på EM. Nå har Norge fortsatt en liten mulighet for å komme seg til mesterskapet. Akkurat nå ligger de på fjerdeplass med fem poeng. Irland leder med ti poeng og én kamp mindre spilt.

Aftenpodden Sport oppsummerer VM-kvaliken. Her er to ting Island har som Norge mangler:

Les mer om

  1. Morten Thorsby
  2. Martin Ødegaard
  3. Norge U21
  4. Fotball
  5. Landslag