Fotball

- Jeg så på de andre spillerne og tenkte «går det her an da?»

Rosenborgs 3-0-seier over Borussia Dortmund ble hyllet som en bragd. Men for RBK-spillerne kom den ikke uventet.

Jan-Derek Sørensen omgis av lagkameratene etter 2-0-scoringen mot Borussia Dortmund på Westfalenstadion 19. oktober 1999. Kampen er et av de store øyeblikkene i norsk fotballhistorie. Foto: NTB scanpix

 • Daniel Røed-Johansen
  Daniel Røed-Johansen

For norske klubber ute i Europa, har lyset vært slukket lenge.

At et norsk lag skal være med på å prege Champions League, verdens største klubbturnering, virker utopisk.

Men rundt årtusenskiftet var virkeligheten en ganske annen.

Overlegne på Westfalenstadion

Ikke bare var Rosenborg totalt dominerende hjemme i eliteserien, de bet også virkelig fra seg mot europeiske tungvektere.

Seieren over AC Milan på San Siro i 1996 er et stykke norsk fotballhistorie. Men tre år senere kom en prestasjon mange mener overgår «Mirakelet i Milano».

— Når man ser tilbake, kommer man aldri forbi den kampen, sier Jan-Derek Sørensen til aftenposten.no.

19. oktober 1999: Rosenborg har greid 2-2 mot Borussia Dortmund hjemme på Lerkendal, men dette er noe annet. Nå er det på Westfalenstadion duellen skal utkjempes. Foran «den gule veggen», Dortmunds berømte tribuneseksjon. Og mot klubben som bare to år tidligere gikk helt til topps i Champions League.

Men Rosenborg viser ingen frykt. Allerede etter et kvarter er Dortmund-keeper Jens Lehmann nær ved å rote det skikkelig til for seg selv og laget etter et tilbakespill.

Han slipper med skrekken, men like etter ligger ballen i nettet bak den senere Arsenal-målvakten. Jan-Derek Sørensen er i klar offsideposisjon, men dommeren reagerer ikke og ballen trilles i mål.

Senere varter samme mann opp med et kunststykke av en scoring. Frisparket fra lynvingen skrus vakkert i mål.

Et veggspill mellom Mini og Fredrik Winsnes gjør så at sistnevnte kan sette inn 3-0, og ydmykelsen er komplett for hjemmelaget.

Jan-Derek Sørensen var kampens store profil.

— Det er flere minner som står sterkt fremdeles. Det er ikke vanskelig å huske alle de tre målene. Jeg husker at vi kom ut på den store stadion som tok nesten 70.000. Vi var etter hvert blitt vant til å spille på store stadioner, men det var ikke hverdagskost likevel. Vi var spente, de var vel bundesligaledere da vi kom ned dit. Norske lag hadde ikke for vane for bare å gå hen å vinne bortekamper, men vi var gode på bortebane i det gruppespillet. Det var selvfølgelig fantastisk, sier Sørensen.

- Tyskere gikk fra kampen

«Michael Skibbes menn tok Rosenborg 100 prosent på alvor, men hadde ikke evnene som skulle til for å gjøre noe med det norske angrepsfyrverkeriet. Så enkelt er det», rapporterte Aftenpostens utsendte fra kampen.

Rosenborg-fansen på Westfalenstadion fikk mye å juble for i 1999. Foto: NTB scanpix

«40000 tyskere på Westfalenstadion trodde ikke at det var sant. Mange av dem reiste seg før marerittet var over, og gikk hjem. De som var igjen, klappet Rosenborg høflig av banen».Ørjan Berg var hentet inn på lån fra Bodø/Glimt tidligere det året, og spilte en stor kamp denne Champions League-kvelden.

— Det jeg husker best var følelsen etter kampen. Det var en ok følelse, sier Berg.

Aftenpostens kamprapport beskriver herlige jubelscener:

«Spillerne lot seg hylle av sine ekstatiske fans. Lille Mini stilte seg midt foran den feirende mengden, viste muskler, og brølte av glede. Nils Arne Eggen strakk seg på tærne for å omfavne de storvokste og dresskledde direktørene Rune Bratseth og Nils Skutle.»

Dortmund-opphold

Jan-Derek Sørensen var på alles lepper etter Dortmund-bragden. Herjingen på Westfalenstadion oktoberkvelden i 1999 medvirket til at samme klubb senere hentet ham.

— I Norge ble det mottatt som en aldri liten bragd. Og selv om jeg ikke selv leste noe om det i aviser, var det ikke vanskelig å få med seg at dette ikke gikk ubemerket hen, forteller Sørensen.

Tysklandsoppholdet ble aldri noen suksess for Sørensaen, som i Norge også spilte for Bodø/Glimt, Lyn og Vålerenga.

Han mener at han har hatt «en helt ok karrière», men sier at han «er ganske fornøyd med hva han har gjort».

- Større enn Milan-kampen

Sørensen forteller at han i spillerkarrieren aldri så seg tilbake. Hvileløst jaget han etter neste utfordring.

Kona har spart på avisutklipp fra mannens karriere. Først to år etter at han la opp, tittet han på avisutklippene av Dortmund-bragden og andre høydepunkter.

Jan-Derek Sørensen. Foto: NTB scanpix

— Det var veldig morsomt. Jeg klarer nå å sette pris på det jeg har gjort, sier Sørensen.På Westfalenstadion etter kampen var det enighet om at prestasjonen var større enn den mot Milan tre år tidligere.

— Vi sa til hverandre i garderoben etterpå at dette var større enn Milan-kampen. Nå er den historie. Det er ingenting som er umulig lenger når det gjelder guttene i Rosenborg, mente RBK-trener Nils Arne Eggen.

— Vi er stolte. Vi er ydmyke overfor prestasjonen vi har gjort. Vi er glade. Punktum, fastslo Eggen overfor pressen på Westfalenstadion.

Fullt av profiler

Rosenborg tok seg videre fra gruppespillet i Champions League den sesongen. Det ble snakket om at store ting kunne være i emning, men det ble stopp i neste runde.

Uansett var Rosenborg med på å prege verdens største klubbturnering på slutten av 90- og starten av 2000-tallet.

I de første sesongene ute i Europa hadde RBK vaklet seg frem, men for hver sesong tok spillergruppen med seg læring, slik at de kunne ta nye steg. Fra 1995 deltok RBK i Champions League i åtte sammenhengende sesonger. Og resultatet mot Borussia Dortmund var kanskje høydepunktet på RBKs eventyrferd.

Blant de som spilte på Westfalenstadion var spillere som Ørjan Berg, Bent Skammelsrud, Erik Hoftun, Mini, Roar Strand og John Carew.

Det var et lag fullt av de profilene dagens norske toppfotball skriker seg hes etter.

— Da gruppespillet begynte, hadde vi helt normale kampmøter. På hjemmebane skulle vi ut å vinne kampene. Jeg husker at jeg satt på Scandic Hotel i Trondheim, så meg rundt og tenkte: «Går det her an da? Her skal vi ut å spille mot store, europeiske klubber.» Jeg har et klart minne av hva som skjedde. Jeg adopterte bare den holdningen som klubben hadde, at vi var ikke lenger noen kasteball, vi var gode. Når du begynner å tro på de tingene du driver med, blir det enda bedre. Da blir laget sterkere og du blir sterkere som individ, forklarer Sørensen.

Sørensen kom til Rosenborg i 1998, og merket raskt vinnermentaliteten som lå i veggene på Brakka. Dét, i tillegg til stadig nye spillerkjøp som skapte dynamikk, forklarer han som bakgrunnen for suksessen.

— Det med kulturen høres rart ut. Men det er et eller annet, noe som tar tid å bygge opp og som du ikke kan ta på, men du merker det veldig godt. Jeg så meg rundt og tenkte at her er det bare å bli med. Det var en ganske morsom opplevelse, og den tiden var veldig lærerik. Og når mange har den holdningen, vil også de nye spillerne bli smittet av det, sier Sørensen.

- Det føltes helt naturlig

I dette laget utviklet det seg en ukuelig tro på egne muligheter i møte med Europas stormakter.— For oss var det ikke så unaturlig, det var ikke så uventet. Det var en artig match med masse folk på tribunen, og vi vant fortjent, sier Ørjan Berg.

Han husker kampen godt, men det han har tatt med seg er følelsen etter kampen. Følelsen av at Rosenborg hadde vært det beste laget.

Resultatet er blitt kalt for både «mirakel» og «bragd». Ørjan Berg tar ikke slike ord i sin munn. Det var ikke slik mentaliteten til Rosenborg-spillerne var under storhetstiden.

— Det var artig, men det føltes helt naturlig. Vi var så bra at vi var i stand til å gjøre det. Da var det ikke så uvanlig at vi klarte å gjøre det, sier Berg.

Les mer om

 1. Eliteserien
 2. Rosenborg BK

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  Tidligere Dortmund-proff advarer før Haalands hjemmedebut: – Vil være meningsløst

 2. FOTBALL

  Norske fotballprofiler rystet over bussangrepet: – Et kjempeslag i ansiktet for fotballen

 3. FOTBALL

  Han var hele Europas kjæledegge. Nå viser supporterne fingeren til spillerne hans.

 4. FOTBALL

  Dette er 10 av de største Europa-bragdene i norsk klubbfotball

 5. FOTBALL

  Millionforskjell i RBK-spillernes inntekter da og nå

 6. MENINGER

  Var Rosenborg egentlig så gode på 90-tallet som vi liker å huske?