Fotball

Molde avviser at de betalte reise for å få Diouf på landslaget

Direktøren: — Den navngitte personen fra Senegal besøkte ikke Molde i 2009

Daværende landslagssjef Amsatou Fall (t.h.) besøkte Norge og Molde sommeren 2009 sammen med agent Youssoupha Fall. Det gjorde ikke den navngitte personen som figurerer i en epost fra Jim Solbakkens regnskapsfører, ifølge MFK.
  • Trond Hustad
    Rbnett

MOLDE (Rbnett): Her er den senegalesiske landslagstreneren som besøkte Molde i 2009. Det er ikke samme mann som angivelig var i Norge rett før Mame Biram Diouf ble tatt ut på landslaget og dermed fikk arbeidstillatelse i England.

Forviklingene rundt Mame Biram Dioufs overgang til Manchester United i 2009 ruller videre etter at TV 2 mandag publiserte en epost-utveksling der Jim Solbakkens regnskapsfører omtaler reiseutgifter som Solbakken/Molde skal ha betalt for å hente « Kandiji Aliu» til Norge. TV 2 omtaler senegaleseren som «landslagssjefen Kandija Alijus». Hensikten var angivelig å drive lobbyvirksomhet for at Diouf skulle bli tatt ut på A-landslaget, slik at han ville få arbeidstillatelse i England.

Les også

FIFA gransker Jim Solbakken-overganger

Molde-direktør Tarje Nordstrand Jacobsen avviser nå på det sterkeste at MFK har hentet vedkommende til Norge.

— Den navngitte personen i eposten som er bakgrunn for TV 2s påstand heter så langt vi har brakt på det rene Aliou Kandji. Han var på besøk i Molde i 2008, altså ett år tidligere. Etter det jeg forstår var han assisterende landslagssjef en periode den sommeren.

- Har du møtt Aliou Kandji?

— Jeg kan ikke huske ham, men etter det jeg har fått opplyst var han her sammen med Malick Diop. Malick har besøkt Molde en rekke ganger. Han driver et akademi i Senegal og har speidet etter aktuelle spillere for oss i mange år. Han var invitert hit av oss for å se hvordan vi driver klubben og for å stifte nærmere bekjentskap med Mame (Biram Diouf) og Pape (Paté Diouf) som var våre senegalesiske spillere på det tidspunktet. Ifølge Malick var Aliou Kandji med på denne reisen og var i Molde et par dager. Det er den befatning vi har hatt med vedkommende, og vi har ikke betalt noen reiseutgifter til ham.

- Den senegalesiske landslagssjefen Amsatou Fall var på besøk i Molde i mai 2009, har det skjedd en forveksling her?

— Det kan jeg ikke svare for, men det stemmer at Amsatou Fall besøkte Molde da. Han var teknisk direktør i det senegalesiske fotballforbundet og i den perioden også konstituert landslagstrener. Vi inviterte ham og agent Youssoupha Fall til Norge for å følge opp våre senegalesiske spillere, i samarbeid med Sandefjord som også hadde flere senegalesiske spillere (Malick Mane og Victor Demba Bindia). De besøkte også Hønefoss.

Les også

Molde-direktøren: - Jeg håper og tror at vi ikke opererer i noen gråsoner

— Betalte MFK reiseutgifter i forbindelse med dette besøket?

— Reisen ble betalt av det senegalesiske fotballforbundet. Så betalte Molde Fotballklubb 1980 kroner i flybilletter for Amsatou Fall. Han fulgte laget fra Molde, til Bergen og til Oslo i forbindelse med en seriekamp mot Brann.

TILBAKEVISER: Tarje Nordstrand Jacobsen mener påstandene om at Molde betalte penger for å skaffe Mame Biram Diouf landslagsplass er «uheldige og urettferdige».

Romsdals Budstikke intervjuet den daværende landslagssjefen både i Molde og Bergen. Han bekreftet blant annet at Moldes senegalesere inkludert Mame Biram Diouf var aktuelle for landslagstroppen inn mot den kommende kvalifiseringa til Afrikamesterskapet 2012. — Fall fikk sparken en måneds tid etter besøket i Norge. Da Mame og Makhtar Thioune ble tatt ut til privatlandskampen mot Kongo i midten av august var han ikke landslagstrener.

- Gjorde MFK noe for å påvirke det senegalesiske forbundet til å ta ut Diouf slik at han skulle få en eventuell arbeidstillatelse i England?

— Selvfølgelig snakket vi med trenere og folk i forbundet. Det er en naturlig del av jobben å prøve å selge inn spillerne våre på landslag. Men alt er gjort innafor lovlige former med kun legitime virkemidler. Og så vidt MFK bekjent var det ingen offisielle representanter fra det senegalesiske forbundet i Norge i tidsrommet fra Mame signerte for United til han ble tatt ut på landslaget.

Les også

«Mitt navn er Jim Solbakken, og jeg er agenten til Mame Biram Diouf»

— Er det generelt sett vanlig praksis å refundere eller subsidiere reiseutgifter for representanter fra klubber, forbund eller akademi i utlandet?

— Vi har representanter både i Norge og utlandet som vi honorerer for speidervirksomhet. Fra tid til annen flyr vi dem til Molde for å ha samtaler, for at de skal møte trenerne våre og se hvordan vi jobber.

- Hva slags samarbeid hadde Molde og Jim Solbakken sommeren 2009?

— MFK hadde representasjonsavtale med Jim signert første gang sommeren 2007. Målet var å selge Mame Biram Diouf. Da salget ble en realitet sommeren 2009 fikk vi mesteparten av summen i garanterte penger, mens en del av beløpet var knyttet opp til eventuell arbeidstillatelse. Jim fikk et vederlag for den første utbetalinga. Han fikk også et honorar da arbeidstillatelsen ble innvilget og vi fikk det siste beløpet fra United. Jim jobbet opp mot ulike aktører, blant annet United, advokater og myndigheter. Det var en bra avtale for MFK og en bra avtale for Jim Solbakken. Han fikk cirka åtte prosent av avtalens verdi, mens standard gjerne er ti prosent.

- Er det en misforståelse i Solution og Solbakkens papirer som ligger bak denne forvekslinga?

— Det må de svare for selv. Men det er i alle fall åpenbart at den såkalte dokumentasjonen til TV 2 har ledet fram til noen slutninger som er fullstendig feilaktige. Det opplever jeg som svært uheldig og urettferdig for MFK sin del.

- Hvilken forklaring har Solbakken gitt MFK på opplysningene som kommer fram i epostutvekslinga mellom Solutions regnskapsfører og selskapets daværende medarbeider Jon Thorstensen?

— Det må du spørre Solution om. Den dokumentasjonen sitter ikke vi på.

- Har du vært i kontakt med Solbakken om denne saken?

— Jeg har underrettet Jim om at vi ikke har betalt reise for noen som heter noe i nærheten av det navnet som står i eposten, svarer Tarje Nordstrand Jacobsen.

Jim Solbakken har ikke besvart Romsdals Budstikkes henvendelser.

Les også

  1. Kaos rundt Aalesund-Ulvestad

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt30189359253463
2Molde30186670403060
3Viking30176760471357
4Lillestrøm3014794940949
5Rosenborg30139858421648
  • Champions League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Eliteserien
  2. Mame Biram Diouf
  3. Molde FK