Høgmos drøm felt av mangel på stjernespiss

KOMMENTAR: Norge har ikke en målscorer av rang. Derfor kan vi se langt etter smaken av et sluttspill etter 1-3 over to kamper mot Ungarn.

NEDE FOR TELLING: Mohamed Elyounoussi i knestående etter Norges største sjanse er blitt avverget.

UNGARN — NORGE 2-1, 3-1 sammenlagt

GROUPAMA ARENA: (iTromsø): Spørsmålet alle stilte seg da den norske startoppstillingen kom snaue to timer før kampstart i Budapest var følgende:

Hadde Per-Mathias Høgmo gamblet med å bytte hele tre mann fra 0-1-kampen på Ullevaal stadion?

En ting var at han byttet ut Tom Høgli til fordel for Haitam Aleesami. En annen og mer uventet endring var å sette inn Martin Ødegaard i 10-er-rollen bak spissen som for dagen var Markus Henriksen. I tillegg ble Jo Inge Berget erstattet av Eloyunoussi.

Vel vitende om at Ødegaard og Eloyunoussi ble byttet ut til pause er det i etterpåklokskapens navn lett å konkludere med at den planen ble en fiasko.

Les også

EM-drømmen brast i Budapest

Les også

Tre spillere får 2 på børsen i Norges EM-fiasko

I BUDAPEST: Rune Robertsen, sportsredaktør iTromsø.

Fra pressetribunen på den intime og høylytte 24.000 tilskuere store arenaen var det delte meninger om bruken av Henriksen på topp. I klubblaget AZ Alkmaar har han i all hovedsak vært brukt som offensiv midtbanespiller.— Han er i hvert fall den som er mest vant til å score mål jevnlig på et visst nivå, sa VGs fotballekspert Knut Espen Svegaarden til meg en drøy halvtime før kampstart.

Som spisstrener Sigurd Rushfeldt erkjente tre dager før skjebneoppgjøret i Ungarn.:

— Vi har ikke vært effektive nok, sa tidenes toppscorer i norsk fotball til meg etter 8-4 i sjanser på Ullevaal stadion torsdag.

For slik jeg ser det, har mangelen på en skikkelig stjernespiss kostet Norges og Høgmos håp om et sluttspill.

Mange av de andre bestanddelene for et lag som i det minste kan delta i et mesterskap er tilstede. En rekke unge spillere som Per Ciljan Skjelbred, Alexander Tettey, Stefan Johansen, Omar Elabdellaoui og Markus Henriksen har alle spilt seg inn på respektable europeiske klubblag, og danner kjernen i et lag som har framtiden foran seg. Føy på talenter som Martin Ødegaard, Ole Selnæs og Pål Andre Helland og du har et lag som kan prestere.

Mangelen hos de overnevnte navnene er dog åpenbar.

En målscorer.

Der Sverige har sin Zlatan Ibrahimovic har Norge Alexander Søderlund, Joshua King og Marcus Pedersen.

Marcus Pedersen kom til et par store sjanser for Norge.

Selvsagt har det norske landslaget store utfordringer også på stopper— og keeperplass, men jeg mener det er åpenbart hva som skiller Norge fra å delta i mesterskap gang etter gang. En angrepsspiller med eksepsjonelle kvaliteter tar motstanderens fokus bort fra lagkameratene, og tar det målsvaret som skal til for å score.

Den spilleren ser jeg ikke finnes i Norge per i dag.

Kvarteret før slutt i kveld kom spissen Marcus Pedersen alene med Ungarns joggebukse-keeper Gabor Kiraly på stillingen 1-0 til hjemmelaget. Sistnevnte vant duellen og billetten til EM i Frankrike.

Da landslagssjef Per-Mathias Høgmo var TIL-trener, kunne han stole på at spisslegenden Sigurd Rushfeldt ordnet opp når laget trengte det som mest. Men selv en klassespiller som Rushfeldt kan ikke gjøre gull av gråstein, uansett hvor mange videoer eller skuddtreninger han har med spillere som ikke har kvaliteten inne.

Drømmen og håpet om et mesterskap vil alltid leve foran en ny kvalifisering.

Men i det de norske spillerne gikk ut fra heksegryta på Groupama Arena og etterlot seg en stadion i lykkerus i Budapest i kveld er det vanskelig for noen å tro på det.

Norge må utvikle en spiss som vi kan stole på. Da vil det være realistisk å snakke om å ikke bare dra til et sluttspill, men også prestere der.