Fotball

RBK-supportere gjemte bluss og biljardkule i boxeren

Rosenborg-supporterne gjemte utstyret intimt for å få det med inn på stadion. Molde Fotballklubb vil bruke enda flere metallsøkere neste gang.

PYRO: En rekke blusser ble smuglet inn på stadion av RBK-supporterne.
  • Erik Birkeland

Det ble stor oppmerksomhet rundt Rosenborgs supportere da de fyrte opp bluss i forbindelse med kampen mot Molde. Totalt 20 bluss ble tent opp, og 15 ble stoppet utenfor stadion.

– Vi sluset de rundt 800 supporterne gjennom fem sluser, og beslagla der femten bluss, forteller sikkerhetssjef i Molde Fotballklubb, Arve Tovan. Beslagene kom etter frivillig visitasjon, som man må gjennom hvis man vil inn på stadion. Totalt hadde klubben rundt 30 vakter og samarbeid med politiet utenfor inngang 6. ## I boxeren

I tillegg til bluss ble det beslaglagt en biljardkule og noen andre ting som ikke var tatt med i samme hensikt.

Moldes sikkerhetssjef Arve Tovan viser frem en del av effektene som ble forsøkt tatt med inn.

– Det var en 8-erkule, i Rosenborgs farger, sier Tovan, og forteller at den er levert tilbake der den hørte heime. Utfordringen med den og med blussene er at de var godt gjemt.– Det er en utfordring i forhold til intimsoner, vi vil behandle folk med verdighet. Det meste vi fant var gjemt i boxershortsen hos dem som prøvde å få det med inn, forklarer Tovan.

Flere metallsøkere

– Hvordan vil dere stoppe enda flere neste gang?

– Vi vil ha enda flere vakter på visitasjon. De som sto i slusene jobbet som helter og gjorde en fantastisk innsats. Men det blir en intens time hvor hver vakt visiterer rundt 150 personer. Vi vil derfor ha enda flere til den jobben, slik at man kan rullere og sånn få litt pauser undervegs. Det er krevende mentalt å stå der, forklarer Tovan.

– Jeg sto der sjøl og fulgte med, og hver eneste av de 800 supporterne ble sjekket, og vaktene gjør en kjempejobb, sier han. For å stoppe flere uønskete gjenstander i framtida vil klubben øke bruken av metallsøkere, spesielt for bruk i intime soner, som kan være ubehagelig for både vakt og supporter at blir fysisk kontrollert.

Samtidig vil Tovan gjøre det gode samarbeidet mellom de frivillige vaktene og politiet enda tettere, slik at politiet kan gjøre enda grundigere undersøkelse av supportere som vaktene fatter mistanke til.

Les også

Molde anmelder drapstrusselen mot Bakenga

Kan åpne tidligere

Søndag tok det en time å få inn de 800 supporterne. Ett av grepene klubben vil vurdere er å åpne innslipp tidligere, og bruke mer tid. Ved risikokamper kan kontrollen bli liknende sikkerhetskontroll på flyplassen.

– Vi har ikke mange risikokamper i løpet av sesongen. Så det er slike kamper som den sist søndag som forteller oss hva vi kan gjøre bedre. Vi er stadig opptatt av å utvikle og forbedre oss, så vi har jobbet mye med kampen i etterkant, sier Tovan.

Noe av det RBK-supporterne tok med inn på Aker Stadion forrige helg.

– Vi har fått mer erfaring, som gjør oss bedre rustet til å håndtere neste kamp bedre, sier Tovan. Han forteller at mange av de frivillige vaktene er vekterutdannet, og klubben vil jobbe med rekruttering av enda flere vakter. Når Molde skal spille kamper i Europa League kan det bli risikokamper, men de foreløpig meldte 300 supportere som følger Ajax på torsdag defineres ikke som risikosupportere.

Små skader

Tovan er glad for at ingen ble alvorlig skadd søndag. Det var ingen konfliktsituasjoner mellom heime og bortesupportere, og de eneste skadene var lettere brannskader, som skyldtes blussene som ble tent.

– Noen fikk gnister i nakken, andre fikk brannsår i håndflatene, så da var det veldig tydelig hvem som hadde fyrt opp bluss, sier Tovan. Alle ble behandlet av sanitetsapparatet på stadion.

Les også

  1. Molde-spilleren gikk ned ni kilo etter skaden: - Det var helt forferdelig

  2. Røkke møtte Molde-ledelsen på stadion

  3. Hege (22) klarte ikke å sitte og høre på all kritikken av RBK-supporterne etter Molde-kampen

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt30189359253463
2Molde30186670403060
3Viking30176760471357
4Lillestrøm3014794940949
5Rosenborg30139858421648
  • Champions League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Eliteserien
  2. Molde FK
  3. Rosenborg BK