Fotball

Ciljan stortrives som «Bundesliga-flopp»

<p>Per Ciljan Skjelbred gikk fra stjernestatus i RBK til en beinhard hverdag i Hamburg.</p>

ciljan
  • Øyvind Lein

Lite spilletid, media-nekt og av tysk presse kåret til en av floppene i Bundesliga. Per Ciljan Skjelbred lener seg tilbake i sofaen og sier han stortrives.

— Jeg er i en situasjon jeg ønsket å sette meg selv i da jeg forlot Rosenborg, sier Per Ciljan Skjelbred.

Han ønsker selvfølgelig å spille fast for Hamburg, men var forberedt på at det kunne ta tid å etablere seg. Skade og trenerskifter har gjort starten noe mer trøblete enn forventet, men hjemme på juleferie i Trondheim fremstår Ciljan som en lykkelig gutt.

- Tror du folk kjøper det du sier om at du stortrives i Hamburg?

- Folk får tenke hva de vil. De kan si at jeg ikke har lykkes, men vi får se. Jeg er veldig fornøyd – har mestringsfølelsen, sier Skjelbred.

- Visste det vill bli tøft

Etter ni sesonger i RBK der han ble plukket opp i A-stallen som 16-åring, prater han om Hamburg som et sted å utdanne seg videre som fotballspiller. Bror Jakob kom hjem som lege etter seks år i Polen. Kanskje kommer Per Ciljan en dag hjem som ferdig utdannet fotballspiller for å avslutte karrieren i RBK. Foreløpig står han med 278 minutters spilletid fordelt på seks kamper for Hamburg.

Jeg visste at det ville bli tøft i tysk fotball. Å etablere seg på laget til Hamburg, er ikke bare enkelt for en liten trøndergutt, sier han og smiler.

Media-nekt

Ladegutten følger ordrene til Hamburg-ledelsen. Derfor har han ikke snakket med media etter at trykket økte i takt med lite spilletid for Skjelbred og en vanskelig sesongstart for klubben med trenerbytter. Hamburgs pressekontakt kom til Skjelbred og sa stopp.

— Mange ønsker å snakke med meg. Klubben ville jeg skulle konsentrere meg om fotball, forteller Skjelbred.

Og det har han gjort og han mener det har gått veldig bra på trening.

- Folk har veldig fokus på kampene, men dere skal huske på at det er seks dager til i uka som består av trening. Og jeg synes selv jeg er fysisk godt trent nå, sier Skjelbred.

(saken fortsetter)

GOD TID: — Det kan ta et år eller to før jeg fortjener en plass på laget, sier Ciljan Skjelbred. FOTO: Ole Martin Wold

Godt mottatt

Gjennom hardt arbeid ønsker han å jobbe seg frem til respekt i klubben. Ciljan er foreløpig Lille-Per i Hamburg.

Jeg må jobbe hardt for å vinne respekt og fortjene plassen min på laget. Det kan ta et år – det kan ta to år. Hamburg har ingen stjerner – alle jobber hardt. Å få være en del av det og få spille med og mot slike folk er fascinerende, sier Skjelbred.

Han ble godt mottatt i klubben og har flyttet inn i hus sammen med familien i bydelen Othmarschen.

Jeg har fått god hjelp av klubben og omgås noen av lagkameratene på fritiden. Miljøet blant spillerne er veldig bra og nervene fra da jeg møtte første dag på trening er borte, sier Skjelbred.

Han kjemper om en plass som en av de to sentrale midtbanespillerne. Ciljan tar med seg at han fikk 90 minutter da HSV slo skotske Ranger i treningskampen 30. november.

- Jeg er lykkelig

Den tyske avisen Deutche Welle var krass i sin kritikk av Ciljan og satte han på Bundesligaens flopp-lag rett før jul. Også det store fotballmagasinet i landet, Kicker, har betegnet Ciljan som en flopp.

— Folk ventet at jeg skulle komme til klubben som en Messias. Men jeg kom til en stor klubb og det er ikke bare å gå inn og forsyne seg. Jeg skal jobbe hardt for å bli fast på laget. På veien dit koser jeg meg med at jeg er kommet til en flott by og at jeg bor i et fint område. Jeg har det moro og er lykkelig, sier Skjelbred.

3. januar samles Hambruger SV til treningsleir i Spania. Laget ligger som nummer 13 på tabellen med 19 poeng på 17 kamper. Det er seks poeng ned til bunnlaget Freiburg og kun fire poeng opp til Hannover på 7. plass.

- Ingen enkel klubb å etablere seg i

Rune Bratseth kjenner tysk fotball godt. Han ser at Hamburg ikke er noen enkel klubb å etablere seg i.

- Hamburg er jo en sovende gigant. Det er lenge siden klubben vant noe og nå sliter de med stabilitet på trenersiden. Det hadde vært lettere for Per å etablere seg på laget med den treneren som hentet ham, sier Bratseth.

— I forhold til å opparbeide seg respekt i klubben tror han det er forskjellig fra klubb til klubb, men at den klatringen uansett går raskere jo bedre spiller du er. Han synes det er flott at Skjelbred ikke gir opp og har innstillingen om at han skal jobbe hardt for å etablere seg. I dag samles Hamburger SV til treningsleir i Spania. Laget ligger som nummer 13 på tabellen med 19 poeng på 17 kamper. Det er seks poeng ned til bunnlaget Freiburg og kun fire poeng opp til Hannover på 7. plass.

– At han tar opp kampen er bra. Det er et godt utgangspunkt. Etter hvert kan det vurderes utleie dersom han ikke får spille for Hamburg. En klubb som kanskje er litt svakere vil kunne leie ham for å sette ham rett inn på laget, sier Bratseth

Den tidligere Werder Bremen-proffen opplevde aldri selv å bli nektet å uttale seg til media, men forstår at Ciljan fikk media-nekt.

– Da jeg spilte der nede var det en helt annen medieverden. I dag er det ganske heftig og det kan være fint å slippe det kjøret og få konsentrert seg om det han skal gjøre rent sportslig, sier Bratseth.

Per Ciljan Skjelbred

Født: 16. juni 1987

Høyde: 175 cm

Vekt: 75 kg

Moderklubb: Trygg/Lade

RBK-debut: 9. juni 2004 (eliteserien)

Hamburg-debut: 9. august 2011

Landslagsdebut: 28. mars 2007 (mot Tyrkia)

Les også

  1. Til Røros for å legge slagplanen

Les mer om

  1. Tysk fotball