Berget om forvandlingen etter Celtic-nedturen: - Noen ganger handler det om å løpe og krige

Han herjet med Celtic i Glasgow og senket Kroatia på Ullevaal. Jo Inge Berget (25) har stått bak noen av høstens råeste sportsbilder.

NORGE-BRØL: Jo Inge Berget scoret to ganger for Norge mot Kroatia og brølte av glede.
  • Erlend Nesje

LILLESTRØM (Aftenposten): — Jeg har sett en del på de bildene. Jeg har et par av dem på min Instagram-konto. Det er kule bilder. Og det er øyeblikk som har betydd mye for meg som person. Jeg ser at jeg er glad, selv om det ser ut som jeg er klar for krig. Men det er en spontan greie. Jeg skriker ut alt det jeg kan. Og med skjegget blir det litt ekstra. Det er blitt noen kule bilder ut av det, sier Berget til Aftenposten.

Han gjorde seg bemerket som en slepen tekniker på Lyn i perioden 2007-09. Berget var en tenåringsstjerne og ble sammenlignet med Fernando Torres.

I høst har vi sett krigeren Berget. En kriger med teknikk og to «slepne» mål mot Kroatia.

— Tidligere var jeg spiss, eller en 10'er, der jeg var glad i å holde ballen i beina og de tingene der. Det siste året har den fysiske delen blitt mer og mer viktig å spille på. Jeg løper veldig mye og det har blitt en del hodedueller, kriging og taklinger. Der har jeg hatt mye mer å gå på tidligere.

Erlend Nesje har fulgt det norske landslaget i 15 år som journalist, men aldri fått med seg et mesterskap. Hans konklusjon er klar:

Les også

Vi er verst når det gjelder

Flere strenger å spille på

MALMÖ-BRØL: Jo Inge Berget scoret to ganger for Malmö borte mot Celtic og leverte et jubelbrøl.

— Hvordan har du jobbet med den fysiske delen?- Det er ikke slik at jeg har hatt ekstra løpeøkter eller styrkeøkter. Men det er den enkleste måten å få frem ting på, det med innstillingen enn det å trene spesielt for det. Der har jeg tatt steg i år. Når pasninger og teknikken fortsatt sitter, da blir du en bedre spiller når du har det ved siden av.

— Jeg løp også mye da jeg var i Molde (til januar 2014), men nå er det blitt en viktigere del av stilen min. Jeg har flere strenger å spille på. I noen kamper er det teknikken som kanskje avgjør, mens i andre kamper handler det om å løpe og krige. Å spille på flere måter er en styrke, sier Berget, som gikk fra vraking i både Cardiff og Celtic.

Men under Åge Hareides vinger er Berget blitt en suksess i svenske Malmö, og nordmannen scoret to ganger mot Celtic og sikret et godt utgangspunkt for å kvalifisere seg for Champions League.

«Det skjer insitinktivt»

Og for en måned siden fikk Berget sitt landslagsgjennombrudd med to praktmål mot Kroatia.

— Det er ikke sånn at jeg har stått på treningene og øvd på akkurat det der. Det er noe som skjer instinktivt der og da. Men det er klart, opp gjennom årene har man øvd mye på vendinger, «Cruyff'en» og det der. Det er noe man har lært seg fra ung alder og så klarer man å plukke det frem når man må.

- Det er ganske spesielt at man klarer å plukke det frem der og da?

— Ja, det er jo det. Det er en enkel finte som jeg tror de fleste kan dersom de står stille. Det er litt forskjell på dem. På den første står jeg stille og tråkker på ballen, det blir en ren skuddfinte som han (Darijo Srna) heldigvis går ned på. Da ser det veldig bra ut. Den andre prøver jeg å på ballen på den andre foten i fart, der jeg prøver å dra meg rundt på siden. Der drar jeg ballen mer med meg, men det fungerte jo veldig bra begge to. Det ser veldig fint ut når det går som det går.

Lørdag møter Norge Malta i EM-kvalifiseringskamp på Ullevaal. Og tirsdag venter Italia på Stadio Olimpico i Roma, noen få kilometer unna en enda mer kjent arena for gladiatorer; Colosseum.

— Jeg tar gjerne et brøl til der. Man har jo et ønske om å gjenta de opplevelsene. Det hadde ikke vært dumt å gjenskape dem.

Mer om landslaget før lørdagens oppgjør mot Malta: