Fotball

The Guardian: Platinis millionutbetaling bryter med sveitsisk lov

Det skal aldri ha vært en skriftlig avtale mellom FIFA og Michel Platini om den mystiske millionutbetalingen.

I HARDT VÆR: Michel Platini er suspendert av FIFAs etiske komité. Ifølge The Guardian bryter millionutbetalingen han fikk i 2011 med sveitsisk lov. Foto: Rebecca Naden / Reuters / NTB scanpix

 • Daniel Røed-Johansen

The Guardian hevder å vite at FIFAs utbetaling på 17,5 millioner kroner til Michel Platini i 2011 aldri var del av en skriftlig kontrakt. Avisen mener også at utbetalingen bryter med sveitsisk lov.

Bakgrunn:

Les også

Blatter og Platini suspendert av FIFA: - Et jordskjelv

Utbetalingen er gjenstand for etterforskning i Sveits og danner en del av bakteppet for den etiske komiteens beslutning om å suspendere Blatter og Platini.

Da det ble kjent at sveitisk politi etterforsker Blatter, ble millionutbetalingen beskrevet som «illojal». Platini har status som «en person som er mellom et vitne og en mistenkt».

Har forklart seg til politiet

Platini har via en rekke uttalelser forklart at de 17,5 millionene var et beløp han hadde utestående fra da han jobbet fast i FIFA-administrasjonen i perioden 1998-2002. Ifølge The Guardian skal Platini og Blatter i politiavhør ha forklart at de hadde en muntlig avtale om beløpet.

Ifølge sveitsisk lov har ansatte imidlertid bare krav på utestående beløp fra arbeidsgiver i fem år, og dette skal være en del av grunnlaget for det sveitsiske politiets sak.

Platini fikk 2,5 millioner kroner utbetalt årlig i perioden 1998-2002. Han skal ha forklart til etterforskerne at han i tillegg hadde en muntlig avtale med Blatter om at han skulle få 4,2 millioner kroner årlig på toppen av dette. Det er disse pengene som skal ha blitt utbetalt i sin helhet i 2011. Etterforskerne og FIFAs etiske komité undersøker nå om Blatter hadde myndighet til å inngå en slik avtale.

Hvorfor tok det 11 år?

Mange har stusset over at det tok 11 år fra endt arbeid til Platini fikk betalt. Flere har stilt spørsmål ved om utbetalingen har en sammenheng med presidentvalget i FIFA det året. Det var lenge ventet at Platini selv ville stille ved valget, men han støttet i stedet Blatters kandidatur.

— Det er irrelevant fordi jeg aldri hadde noen planer om å stille, hevdet Platini i et intervju for to uker siden.

Les også

Slik forklarer Platini den mystiske millionutbetalingen

Franskmannens forklaring på at det tok 11 år før han fikk betalt det utestående beløpet var FIFAs finansielle situasjon på den tiden.

— Blatter fortalte meg at de ikke var i stand til å betale meg hele lønnen min på grunn av FIFAs økonomiske situasjon på det tidspunktet. Jeg tvilte imidlertid aldri på at jeg ville få betalt hele det utestående beløpet, så jeg gikk ikke aktivt inn for å kreve det inn. Jeg satte saken til side en periode, før jeg omsider ba om å få betalt beløpet i 2011, har Platini sagt i et intervju med det franske nyhetsbyåret AFP.

26. februar er det presidentvalg i FIFA. Platini var blant kandidatene, men presidentsjansene er trolig suspendert etter at han sist uke ble suspendert i 90 dager fra fotball.

I en stor artikkelserie har vi tatt for oss FIFA. Dersom du vil sette deg ytterligere inn i den skakkjørte organisasjonen, anbefaler vi disse sakene:

Tidligere NFF-president:- FIFAs etiske komité var meningsløs.

Sveits:Derfor er det idrettspampenes Mekka.

Den oppsiktsvekkende avtalen:Slik fikk Blatter Putin til å endre russiske lover.

 1. Les også

  Sør-Amerika ber om at Platinis utestengelse oppheves

 2. Les også

  Etter «jordskjelvet»: Nå vurderer FIFA å utsette Blatters avgang

Les mer om

 1. Internasjonal fotball

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  Platini innrømmer: Ingen skriftlig avtale om millionutbetalingen

 2. FOTBALL

  FIFA-etterforskning avsluttet: Nå kan Blatter og Platini bli utestengt i flere år

 3. FOTBALL

  FIFA-dommen nærmer seg: Blatter og Platini kan bli utestengt i syv år

 4. FOTBALL

  Platini-anken avvist: Utestengelsen opprettholdes

 5. FOTBALL

  FIFA vil utestenge Platini på livstid

 6. FOTBALL

  Blatter og Platini må stå til rette for Hallén før jul