Fotball

Svensk hysteri foran gullfinalen

Sveriges U21-landslag er klar for EM-finale og nasjonen står på hodet. Se Viasats kavalkade av Sveriges vei til finalen her!

  • Erlend Nesje
    Journalist

Video med tillatelse fra Viasat

DIREKTE NÅ: Følg Sverige U21-Portugal U21 direkte nå

Sveriges U21-landslaget har imponert stort under mesterskapet i Tsjekkia. Tirsdag kveld møter de Portugal i den Viasat 4-sendte finalen i Praha.

Mot alle odds er Sverige klare for tirsdagens EM-finale mot Portugal.

At det gløder hos våre naboer i øst er ingen overdrivelse. Der pøses det på med superlativer. De største avisene har 10-11 papirsider om dagen.

På nivå med bronselaget

Etter 4-1-triumfen mot Danmark i semifinalen snakkes det om at Sverige nå har funnet frem en ny gullgenerasjon. Dagens U21-landslag sammenlignes med bronseheltene fra de voksnes fotball-VM i USA i 1994. — De er generasjonen som aldri fikk juble over andres fremganger. Som 20 år gammmel fotballsvenske er det ikke lett å finne frem gamle, fine mesterskapsminner. Men formodligen befinner de seg midt i det aller beste her og nå , skriver Aftonbladets Erik Niva og konkluderer:

— Over hele Sverige finnes det nå mange unge jenter og gutter som tilbringer sine sommerkvelder på gressmatter og grusbaner, der de later som de er John Guidetti, Robin Quaison og Simon Tibbling. De trenger ikke be foreldrene konvertere den gamle 94-kavalkaden fra VHS-kassetten til et digitalt format. De har nå sine egne helter å etterligne, sine egne fremganger å feire. De har sine egne mesterskapsminner nå.

- Jeg elsker deg mamma

Expressen-krönikör Mathias Lühr skrev at han var i sjokk da finaleplassen var sikret.

— Jeg hadde booket flybilletten hjem. Til ferie og familien. Til mamma Cecilias 70-årsdag. Sorry, mamma! Jeg elsker deg, men jeg blir i Praha i noen dager til. En gjeng svenske superhelter er nemlig på vei til å vinne EM-gull.

Lühr advarer finalemotstander Portugal. Han mener det svenske laget er som skapt for å sjokkere:

— Det er bygd for å skape historie. EM-gull, det er historie det. Det er nære nå!

Portugal-Sverige, Viasat 4 kl. 20.30.

Les også

  1. Svensk stjerne til danskene: - Dra hjem og slutt å snakke!

  2. Svensk stjernespiss kan havne i Portugal

  3. Zlatans nye mål: Herje i OL for svenskene

Les mer om

  1. Internasjonal fotball